Intel Goldmont

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Intel Goldmont
Розробник: Intel

Goldmontмікроархітектура Intel, на якій базуються системи на кристалі з низьким енергоспоживанням, що продаються під торговими марками Intel Atom, Celeron і Pentium. Платформу Apollo Lake з 14-нанометровим ядром Goldmont було представлено у квітні 2016 року на Intel Developer Forum у Шеньжені, КНР.[1] Архітектура Goldmont запозичує багато аспектів з мікроархітектури Skylake; у порівнянні з попередньою платформою Braswell ріст швидкодії складає до 30%. Intel позиціонує процесори на основі Goldmont як такі, що можуть бути використані для побудови нетбуків, ПК малого форм-фактору, IP-камер, автомобільних інформаційно-розважальних систем.[2][3]

Помилки[ред. | ред. код]

У чипах на основі Goldmont (так само, як і у попередніх, заснованих на Silvermont) було знайдено помилки проектування схеми ЦП. Через дані помилки процесор може повністю вийти з ладу, якщо він активно використовується протягом кількох років. Еррата від Intel під кодовим номером APL46 зазначає: «Система може перестати завантажуватись або взагалі відмовиться працювати (англ. may cease operation)».[4] Цей документ був виданий Intel у червні 2017 року; він додатково пояснює, що такі компоненти як LPC, RTC, інтерфейс картки SD і сигналів GPIO можуть вийти з ладу.

Компанією Congatec[d] було розроблено спеціальні вказівки і програми, що можуть зменшити даний ефект «зношування» системи.[5] Оновлення firmware для контролера шини LPC (пов'язане з сигналом LPC_CLKRUN#) зменшує завантаження інтерфейсу LPC, що у свою чергу зменшує (але не усуває повністю) деградацію шини. Втім, деякі системи з даним оновленням несумісні. Також рекомендується не використовувати SD-картку як пристрій початкового завантаження, і взагалі видалити картку з системи, коли у ній немає потреби. Інша рекомендація — використовувати лише карти UHS-I[що це?], і лише з напругою живлення 1,8 В.

Congatec також зазначає, що дані помилки зачіпають інтерфейси USB і eMMC, хоча про це нічого не згадується у офіційній документації від Intel. Congatec рекомендує, щоб USB використовувався максимум 12% від часу роботи системи, і щоб через нього за весь час експлуатації пристрою прокачувалося максимум 60 терабайт даних. Щодо eMMC, то цей інтерфейс повинен бути активним не більше ніж 33% від загального часу експлуатації комп'ютера, а коли не використовується, то має бути переведений у стан D3 (низьке енергоспоживання) операційною системою.

Новіші процесори, такі як Atom C3000 Denverton, за попередньою інформацією не містять вказаних помилок.[6]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Eric Brown (18 квітня 2016). "Apollo Lake" Atoms to offer graphics-rich Goldmont cores. Hackerboards.com. Архів оригіналу за 20 червня 2016. Процитовано 11 червня 2016.
  2. Anton Shilov (15 квітня 2016). Intel Unveils New Low-Cost PC Platform: Apollo Lake with 14nm Goldmont Cores. Anandtech.com. Архів оригіналу за 4 червня 2016. Процитовано 11 червня 2016.
  3. Alexander Fagot/ Allen Ngo (7 червня 2016). Intel claims Apollo Lake will be 30 percent faster than Braswell. Notebookcheck.net. Архів оригіналу за 4 травня 2018. Процитовано 11 червня 2016.
  4. Intel® Pentium® and Celeron® Processor N- and J- Series Specification Update (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 14 квітня 2018. Процитовано 13 квітня 2018.
  5. Errata sheet - congatec Apollo Lake designs (PDF). congatec. 26 липня 2017. Архів оригіналу (PDF) за 15 квітня 2018.
  6. Intel® Atom® Processor C3000 Product Family Specification Update (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 17 лютого 2018. Процитовано 13 квітня 2018.