Jupiler

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Jupiler
Логотип Jupiler
Броварня Бельгія InBev Belgium
Тип світлий лагер
Перша варка 1966
Вміст спирту, %об. 5,2 %
Варіанти тари пляшки, банки, кеги;
Рейтинги
RateBeer.com.............. 2.3/5 зірок[1]
BeerAdvocate.com...... C (посереднє)[2]

Jupiler — бельгійська торговельна марка пива, провідний сорт якого — однойменне пиво низового бродіння, світлий лагер, що виготовляється з 1966 року.

Належить найбільшому у світі виробнику пива корпорації Anheuser-Busch InBev. Титульний спонсор провідної футбольної ліги Бельгії, а також другої за ієрархією футбольної ліги Нідерландів.

За даними виробника Juliper є найпопулярнішим пивом на внутрішньому ринку Бельгії[3].

Історія[ред. | ред. код]

Сучасна будівля броварні Piedboeuf у Льєжі.

Історія пива Jupiler почалася 1966 року, коли броварня Piedboeuf, розташована у бельгійському Льєжі, випустила на ринок пиво «Jupiler 5». Пиво було назване на честь місцевості Жупіле-сюр-Мез (фр. Jupille-sur-Meuse), в якій і розташована броварня. Цифра «5» у назві вказувала на вміст алкоголю у напої, а також відповідала кількості інгредієнтів, використаних для його виробництва (вода, хміль, солод, дріжджі, кукурудза). Згодом ця цифра зникла з назви, а пиво Jupiler поступово стало провідним брендом льєзької броварні.

1987 року броварня Piedboeuf стала співзасновником найбільшої бельгійської пивоварної корпорації Interbrew, яка у свою чергу 2004 року об'єднала активи з лідером пивного ринку Південної Америки компанією AmBev, утворивши одного з провідних виробників пива у світі InBev. Нарешті 2008 року відбулося злиття InBev з компанією Anheuser-Busch, у результаті якого утворився найбільший світовий виробник пива Anheuser-Busch InBev. Наразі за класифікацією цього пивоварного гіганта, до портфелю брендів якого входять понад 100 торговельних марок, бренд Jupiler відноситься до категорії «провідних локальних брендів» (англ. Local champions).

Маркетинг[ред. | ред. код]

Пляшка пива Jupiler

Географічно просування торговельної марки Jupiler зосереджене насамперед на регіоні Бенілюксу, де вона утримує провідні позиції, займаючи, зокрема, перше місце за популярністю на території Бельгії[3]. Стратегія просування торговельної марки базується на позиціонуванні пива Jupiler як напою справжніх чоловіків. Основне рекламне гасло торговельної марки: «Чоловіки знають чому» (фр. "Les hommes savent pourquoi").

В рамках цієї маркетингової стратегії торговельна марка надає спонсорську підтримку футбольним подіям у регіоні. Комерційну назву Ліга Жупіле (Jupiler League) мають провідна футбольна ліга Бельгії, а також другий за ієрархією футбольний дивізіон Нідерландів. Також торговельна марка виступає спонсором національної збірної Бельгії з футболу. При рекламуванні торговельної марки під час спортивних подій її рекламне гасло дещо змінюється і звучить як «Вболівальники знають чому» (фр. "Les supporters savent pourquoi").

Різновиди[ред. | ред. код]

Провідним сортом бренду Jupiler є світлий лагер, відомий як Jupiler Classique або просто Jupiler, з вмістом алкоголю на рівні 5,2 %. Крім нього під цією торговельною маркою виробляються інші сорти:

  • Jupiler N.A. — безалкогольне світле пиво з вмістом алкоголю до 0,5 %.
  • Jupiler Blue — полегшена версія оригінального пива Jupiler з вмістом алкоголю 3,3 %.
  • Jupiler Tauro — міцне світле пиво з вмістом алкоголю 8,3 %.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рейтинг Jupiler. RateBeer.com. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 22 грудня 2010. (англ.)
  2. Рейтинг Jupiler. BeerAdvocate.com. Архів оригіналу за 9 липня 2013. Процитовано 22 грудня 2010. (англ.)
  3. а б Jupiler [Архівовано 27 серпня 2011 у Wayback Machine.] на офіційному сайті InBev Belgium. (фр.)

Посилання[ред. | ред. код]