LXQt

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
LXQt
Логотип LXQT на чорному тлі
Знімок екрана LXQt 0.10
Тип Робоче середовище
Розробник Razor-Qt та LXDE
Операційна система GNU/Linux, Unix та Unix-подібні
GNU фреймворк Qt
Мова програмування C++ і C
Ліцензія GPL v2.0+
Репозиторій github.com/lxqt
Вебсайт lxqt-project.org

LXQt (англ. Qt Lightweight Desktop Environment) — робоче середовище користувача, що розвивається об'єднаною командою розробників проектів LXDE та Razor-qt, до яких згодом також приєднався проект Maui, що розвивав середовище Hawaii, побудоване на базі Wayland і Qt. LXQt продемонстрував можливість спільноти не тільки до створення форків, а й до об'єднання зусиль, вироблення загальної стратегії й злиття близьких за духом проектів для успішнішого втілення ідеї в життя.

При формуванні першого випуску середовища за основу була взята кодова база Razor-qt, яка була розширена компонентами LXDE, портованими на Qt (зокрема, й PCManFM-Qt, варіант файлового менеджера PCManFM, перенесеного з бібліотеки GTK+ на Qt).

LXQt позиціонується як невибагливе до ресурсів, модульне, швидке й зручне продовження розвитку стільниць Razor-qt і LXDE, що увібрало найкращі риси обох оболонок. Інтерфейс LXQt продовжує бути вірним ідеям класичної організації робочого столу, привносячи сучасне оформлення й способи, що збільшують зручність роботи.

Готові пакунки сформовані для Ubuntu, Arch Linux і Debian GNU/Linux. В експериментальному режимі забезпечена підтримка FreeBSD. Початковий код розміщений на GitHub і поставляється під ліцензіями GPL 2.0+ і LGPL 2.1+.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Офіційний сайт
  • Первый выпуск десктоп-окружения LXQt, созданного в результате объединения LXDE и Razor-Qt. opennet.ru (рос.). 07.05.2014. Архів оригіналу за 8 травня 2014. Процитовано 7 травня 2014.