Maiopatagium furculiferum

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Maiopatagium furculiferum
Час існування: Пізній юрський період, 161—158 млн років тому
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Ссавцеподібні (Theriiformes)
Хараміїди (Haramiyida)
Ряд: Euharamiyida
Родина: Eleutherodontidae
Рід: Maiopatagium
Luo et al., 2017
Вид: M. furculiferum
Maiopatagium furculiferum
Luo et al., 2017
Посилання
Вікісховище: Maiopatagium
Fossilworks: 358786

Maiopatagium furculiferum — вид вимерлих ссавцеподібних еухараміїд, який існував в Азії у кінці юрського періоду, 161—158 млн років тому[1]. Є одним з найдавніших ссавців, що пристосовані до ширяння. Найдавнішим є волатікотерій, що існував 164 млн років тому.

Скам'янілість[ред. | ред. код]

Скам'янілі рештки знайдені у відкладеннях формації Тяоцзішань провінції Ляонін, Китай.[2] Голотип складається з майже повного скелета з черепом, а також відбитків м'яких тканин та шкіри. У цих же відкладеннях знайдено рештки іншого ширяючого ссавця Vilevolodon, який відрізняється меншими розмірами.

Опис[ред. | ред. код]

Тварина завдовжки 23 см. У неї між передніми та задними кінцівками була шкіряна літальна перетинка (патагіум), призначена для ширяння, як у сучасних літяг. У найширшому місці перетинка сягала завширшки 60 мм. Кінцівки пристосовані до лазіння по деревах. Плечовий пояс має характеристики яйценосних ссавців. Зуби Maiopatagium подібні до зубів сучасних фруктоїдних летючих лисиць. Оскільки квіткових рослин і, відповідно, плодів у юрському періоді не існувало, Maiopatagium, швидше за все, живився м'якими частинами рослин.

Назва[ред. | ред. код]

Вид описаний у 2017 році. Родова назва Maiopatagium складається з двох латинських слів: Maio («мати») та patagium («патагіум, літальна перетинка»). Видова назва furculiferum, що означає «виделкоподібний», вказує на наявність вилочкоподібної кістки як у птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zhe-Xi Luo; Qing-Jin Meng; David M. Grossnickle; Di Liu; April I. Neander; Yu-Guang Zhang; Qiang Ji (2017). New evidence for mammaliaform ear evolution and feeding adaptation in a Jurassic ecosystem. Nature. in press. doi:10.1038/nature23483.
  2. Rare Fossils Reveal New Species of Ancient Gliding Mammals, National Geographic: http://news.nationalgeographic.com/2017/08/fossils-flying-gliding-mammals/ [Архівовано 8 січня 2018 у Wayback Machine.]