Marantz

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Marantz
Тип Корпорація
Форма власності приватна компанія
Галузь електроніка
Попередник(и) Standard Radio Corp.d
Засновано 1952
Засновник(и) Сол Маранц (англ. Saul B. Marantz)
Штаб-квартира префектура Канаґава, Японія
Ключові особи Сол Маранц
Продукція аудіотехніка та відеотехніка
Холдингова компанія D&M Holdings
marantz.com
CMNS: Marantz у Вікісховищі
CD-програвач від Marantz.

Marantz — японська компанія, що виробляє і продає аудіообладнання для професійного та побутового застосування від класу «вище середнього» до класу Hi-End[1]. Перша аудіо продукція під брендом «Marantz» була сконструйована і вироблена Солом Маранц (англ. Saul B. Marantz) у його власному будинку в К'ю-Ґарденз (англ. Kew Gardens, Квінз), що в штаті Нью-Йорк[2].

Історія[ред. | ред. код]

Історія компанії починається в 1948 році, коли у любителя музики Сола Бернарда Маранца, як і у багатьох людей того часу, виник інтерес до якісного звуковідтворення. Причиною цього став випуск моно довгограючих записів (LP) — це зробила компанія, CBS (Columbia Broadcasting System). Однак звучання було не найкращим і Маранц взявся за створення підсилювача: відчуваючи проблеми з обладнанням, він довгі 4 роки працював над ним і в підсумку домігся свого. Свою розробку, яка оброблює помилкові характеристики запису, Сол назвав «Audio Consolette»[3]: перші створені 100 наборів були розкуплені швидко, і протягом того ж 1952 року попит зріс до 400 моделей.

Випустивши цей підсилювач, Сол практично завоював повагу меломанів: визнання підштовхнуло його до офіційного заснування компанії Marantz в 1953-му році. І відразу ж почалися комерційні продажі Model 1 Mono Preamplifier — підсилювача, створеного на базі Audio Consolette. Тоді його продавали за 168 $, але сьогодні колекціонери готові заплатити за цю техніку суму, в рази більшу — вона давно вже стала справжньою класикою.

У 1956-му виходить Model 2 Power Amplifier: підсилювач потужності, що має два режими роботи. Його вихідна потужність могла бути як 25, так і 40 Ват — це техніка, що задала стандарт Hi-Fi апаратури 1950-х років. Через рік, в 1957-му, була представлена ​​наступна розробка серії — Model 3 Mono Two-way Channel Divider — пристрій, який ділить сигнал на 2 моноканали. Після цього виходить блок живлення Model 4, а слідом за ним підсилювач потужності Model 5. Від свого відомого попередника він відрізняється більш доступною вартістю. З народженням стерео виникла необхідність в появі адаптерів, тому Сол Маранц випускає Model 6. І в тому ж 1957 вийшов один з найвідоміших продуктів компанії — підсилювач стерео Model 7c Stereo Preamplifier[4]. Відтоді звучання Hi-Fi апаратури стало дійсно високим і увага стала приділятися її естетичному вигляду. Компанія Marantz працювала над цим, і в 1967 році була випущена модель 7T — перший підсилювач цього виробника, орієнтований на використання в домашніх умовах.

Цьому передувало ще безліч подій: так, в 1962-му в продаж надходить 30-ватний стереопідсилювач потужності, названий в дусі всієї серії — Model 8.

Через рік, в 1963-му, виходить монопідсилювач потужності на 70 Ватт, Model 9 і радіоприймач з FM-тюнером Model 10.

Виробництво останньої моделі призвело до високих витрат, після труднощів з фінансуванням що настали після них, в підсумку Солу Маранц довелося продати своє дітище.

Marantz і Superscope Inc[ред. | ред. код]

В 1964 році Джозеф Тушинськи (англ. Joseph Tushinsky) купує компанію Marantz і відразу ж бере курс на розширення виробництва: передбачалося, що компанія почне виготовляти звукову апаратуру більш широкої спрямованості.

Тому, вже в 1966-му, разом зі Standard Radio компанія випускає на японському ринку Model 25, а трохи пізніше більш доступні її варіанти Model 22 і 28. Поступово виробництво переїжджає з США до Японії, а Superscope викуповує контрольний пакет акцій Standard Radio. Все це призводить до того, що в 1975-му назву останньої змінюється на Marantz Japan Inc[5].

Компанія продовжує виробляти високоякісну mid-range Hi-Fi і Hi-End апаратуру, але і конкуренція на світових ринках збільшується. В результаті всі свої активи (крім американських і канадських), права на торговельну марку Marantz і всі представництва компанії були продані концерну Philips[6]. А до 1992 року нідерландський гігант придбав і дилерську мережу в США і Канаді.

Період Philips в історії Marantz[ред. | ред. код]

Відразу почався перехід до технологій цифрового звукозапису — чистий аналог пішов у минуле. У першу чергу стали просуватися CD-програвачі Marantz, наприклад, CD-63, випуск якого відбувся в 1982 році. А в 1985-му виходить цифровий підсилювач потужності DPM-7, в 1991-му світ побачив CD рекордер CDR1 — високі технології повернулися, а Marantz поступово відновлює втрачені позиції.

В 1997-му році у віці 86 років помер засновник компанії Сол Маранц.

А в 2001-му Marantz Japan Inc придбала всі права на торговельну марку, викуповує всі закордонні філії, що займаються продажем, і період Philips добігає кінця.

D&M Holdings[ред. | ред. код]

Вже через рік, в 2002-му році, Denon і Marantz об'єдналися в D&M Holdings[7] — це стає початком нової віхи в історії розвитку компанії. Тим більше, що в 2008 році Philips продає акції, що залишилися, які тепер повністю належать D&M Holdings — на цьому 28 років партнерства Philips і Marantz закінчуються.

Сьогодні Marantz виробляє Hi-Fi апаратуру в трьох серіях: Range Series, що відрізняється багатофункціональністю і гнучкістю можливостей, Style Series, що характеризується елегантністю дизайну і простотою, і Premium Series, класу Hi-End. Успіху багатьох своїх розробок компанія Marantz значною мірою зобов'язана талановитому розробнику Кену Ішівата (Ken Ishiwata[8]) — він один з тих, хто задає сучасні стандарти Hi-Fi техніки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Audio Illusions: Marantz. Архів оригіналу за 12 серпня 2007. Процитовано 10 червня 2013.
  2. Legendary Audio Classics: Marantz Classics FAQ. Архів оригіналу за 28 травня 2013. Процитовано 10 червня 2013.
  3. MARANTZ Model 1 AUDIO CONSOLETTE Tube Preamplifier [Архівовано 10 травня 2012 у Wayback Machine.]"
  4. Marantz model 7 [Архівовано 5 жовтня 2013 у Wayback Machine.]"
  5. Marantz Росія. [Архівовано 26 вересня 2011 у Wayback Machine.] (рос.)
  6. Історія Marantz.[недоступне посилання з лютого 2019]
  7. Історія бренду Marantz. [Архівовано 5 жовтня 2013 у Wayback Machine.] --TechnoFresh
  8. Ken Ishiwata" HIFICRITIC, audio review magazine, hi fi critic

Посилання[ред. | ред. код]