Maxima

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Maxima
Maxima logo
Знімок екрану Maxima
Тип Система комп'ютерної алгебри
Розробник незалежна група людей
Стабільний випуск 5.46.0 (13 квітня 2022 року)
Операційна система крос-платформенна
Мова програмування Common Lisp
Українська мова так, переклад неповний
Ліцензія GPL
Репозиторій https://sourceforge.net/p/maxima/code/ci/master/tree/, git://git.code.sf.net/p/maxima/code
Вебсайт maxima.sourceforge.net/

CMNS: Maxima у Вікісховищі

Maxima — вільна комп'ютерна алгебраїчна система, заснована на Macsyma версії 1982 року. Написана мовою програмування Common Lisp, та розповсюджується за умовами ліцензії GNU General Public License. Працює на всіх POSIX-сумісних платформах та Microsoft Windows.

Створена на основі системи Macsyma, що розроблялася в MIT з 1968 по 1982 роки в рамках проекту Project MAC, і фінансувалася Міністерством енергетики США (DOE) та іншими державними організаціями. Професор Вільям Шелтер (англ. Bill Schelter) з Техаського університету в Остіні підтримував один з варіантів системи, відомий як DOE Macsyma, з 1982 року до самої своєї смерті в 2001 році. У 1998 році Шелтер отримав від Міністерства енергетики дозвіл опублікувати вихідний код DOE Macsyma під ліцензією GPL, і в 2000 році він створив проект на SourceForge.net для підтримки і подальшого розвитку DOE Macsyma під назвою Maxima.

Має широкий набір засобів для проведення аналітичних обчислень, числових обчислень і побудови графіків. По набору можливостей система близька до таких комерційних систем, як Maple і Mathematica. Водночас вона володіє високим ступенем переносимості: може працювати на всіх основних сучасних операційних системах на комп'ютерах.

Для системи побудовано кілька графічних інтерфейсів користувача і надбудов: XMaxima (включений в поставку в багатьох ОС), wxMaxima (заснований на wxWidgets) та інших, а також може працювати в режимі командного рядка (використовуючи псевдографіку).

Для редагування наукових текстів в Maxima може використовуватися програма texmacs, яка дозволяє експортувати документи в ряд популярних форматів, включаючи TeX/LaTeX і HTML/MathML.

Завдяки відкритому коду системи з'явилися інші її застосування, наприклад, на основі Maxima зроблена програма Stack, призначена для автоматизованої перевірки правильності математичних виразів. Зокрема, вона застосовується для комп'ютерної перевірки відповідей учнів з математики.

Див. також[ред. | ред. код]

  • gnuplot — використовується для створення графіків.

Посилання[ред. | ред. код]