Microctenopoma steveboyesi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Microctenopoma steveboyesi
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Акантопері (Acanthopterygii)
Ряд: Лабіринтові риби (Anabantiformes)
Родина: Анабасові (Anabantidae)
Рід: Мікроктенопома (Microctenopoma)
Вид: Microctenopoma steveboyesi
Microctenopoma steveboyesi
Skelton, Stauffer, Chakona & Wisor, 2021
Посилання
Віківиди: Microctenopoma steveboyesi

Мікроктенопома Бойса (Microctenopoma steveboyesi) — тропічний прісноводний вид лабіринтових риб з родини анабасових (Anabantidae).

Ще 1967 року Макс Полл (англ. Max Poll)[1] зазначав, що в південних притоках Конго на території Анголи зустрічаються дві особливі форми Ctenopoma nanum. Вивчення свіжого матеріалу, нещодавно зібраного в Анголі, та матеріалу, з яким працював Макс Полл, підтвердило існування двох нових видів з роду Microctenopoma, які були описані як M. steveboyesi та M. stevenorrisi.

Microctenopoma steveboyesi отримала назву на честь Стіва Бойса (англ. Steve Boyes), керівника проєкту National Geographic Okavango Wilderness Project. Саме в рамках цієї експедиції був виявлений вид[2].

Мікроктенопома Бойса зустрічається у витоках Кванзи, Квіто-Окаванго та Замбезі.

Нові види (M. steveboyesi та M. stevenorrisi) належать до так званого саванового кластеру комплексу Microctenopoma nanum. Обидва відрізняються від широко розповсюдженого південноафриканського виду M. intermedium за формою та забарвленням, а також за середніми значеннями меристичних показників, за кількістю хребців та твердих променів у спинному плавці.



Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Poll, M. 1967. Contribution à la faune ichthyologique de l'Angola [Архівовано 20 грудня 2021 у Wayback Machine.]. Companhia de Diamantes de Angola (Diamang), Publicações Culturais 75, Lisboa, 381 pp.
  2. Christopher Scharpf and Kenneth J. Lazara. Order Anabantiformes Families Anabantidae, Helostomatidae, Osphronemidae, Aenigmachannidae, Channidae, Nandidae, Badidae, and Pristolepididae [Архівовано 29 жовтня 2021 у Wayback Machine.]. The ETYFish Project (Fish Name Etymology Database) (англ.)