Microlophus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Microlophus
Microlophus albemarlensis, самиця, ендемік Галапагосів
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ігуаноподібні (Iguania)
Родина: Tropiduridae
Рід: Microlophus
A.M.C. Duméril & Bibron, 1837
Вікісховище: Microlophus

Microlophusрід тропідуридових ящірок, що походить з Південної Америки. Відомо близько 20 видів, і 10 з них є ендемічними для Галапагоських островів, де вони широко відомі як лавові ящірки[1][2]. Решта, яких часто називають тихоокеанськими ігуанами, зустрічаються в Андах і уздовж тихоокеанського узбережжя Чилі, Перу та Еквадору.

Розповсюдження лавових ящірок і їх варіації у формі, кольорі та поведінці демонструють явище адаптивного випромінювання, настільки типове для мешканців цього архіпелагу. Один вид зустрічається на всіх центральних і західних островах, які, можливо, були з’єднані в періоди нижчого рівня моря, тоді як по одному виду зустрічається на шести інших більш периферійних островах. Усі, швидше за все, еволюціонували від одного предкового виду. Однак, як зазвичай для Tropiduridae, вони можуть певною мірою змінювати своє забарвлення індивідуально, і представники одного виду, що зустрічаються в різних середовищах існування, також мають відмінності в кольорі. Отже, тварини, які живуть переважно на темній лаві, темніші, ніж ті, які живуть у світлішому піщаному середовищі.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fitter J, Fitter D, Hosking D (2000). Wildlife of the Galalpagos. Updated Edition. Princeton University Press. p.94.
  2. Benavides E, Baum R, Snell HM, Snell HL, Sites JW Jr (2009). "Island Biogeography of Galápagos Lava Lizards (Tropiduridae: Microlophus): Species Diversity and Colonization of the Archipelago". [Архівовано 2013-09-21 у Wayback Machine.] (.pdf) Evolution 63 (6): 1606–1626.