Mushishi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mushishi
Обкладинка першого тому манґи
蟲師
Mushi-shi
Мусісі
Жанрпригоди[1], повсякденність[2][3], надприродне[4]
Аудиторіясейнен
Манґа
АвторУрусібара Юкі
ВидавецьЯпонія, Коданся; США, Del Rey; Afternoon
Період випуску1999 — серпень 2008
Кількість томів10
Телевізійний аніме-серіал
РежисерНаґахама Хіросі
СтудіяArtland
МережаЯпонія, Fuji TV, BS Fuji, Animax;
Австралія, Madman Entertainment;
США FUNimation;
Велика Британія Revelation Films
Період показу22 жовтня 2005 — 18 червня 2006
Кількість серій26
Аніме-фільм
РежисерНаґахама Хіросі
ПродюсерСунмін Паку
СценаристСадаюкі Мурай
СтудіяСША, FUNimation
Дата виходу24 березня 2007
Тривалість131 хв.
Аніме-фільм
Mushishi Tokubetsu-hen: Hihamukage
РежисерНаґахама Хіросі
СтудіяArtland
Дата виходу4 січня 2014
Тривалість60 хв.
Телевізійний аніме-серіал
Mushishi: Zoku Sho
РежисерНаґахама Хіросі
СтудіяArtland
Період показуквітень 2014 — дотепер
Кількість серій12

Mushishi або Mushi-shi (яп. 蟲師, Мусісі) — манґа, намальована Урусібарою Юкі, й створений на студії Artland, під керівництвом режисера Наґахами Хіросі, 26-серійний аніме-серіал, вперше показаний на телебаченні з 23-го листопада 2005-го року до 19-го липня 2006-го року.

Спеціальний випуск, який вийшов 4 січня 2014, є продовженням аніме-серіалу. Цей випуск є адаптацією спін-оффу манґи Mushishi Tokubetsu-hen: Hihamukage (яп. 虫 师 特别 篇 「日 蝕む 翳」, мусісі токубецухен 「хіхамукаге」)[5]. Наприкінці випуску стало відомо, що Mushishi отримує другий сезон — Mushishi: Zoku Shō (яп. 虫 师 続 章, мусісі дзоку се:, буквально «Мусісі: наступна глава»). Прем'єра другого сезону відбулася у квітні 2014 року[6].

Сюжет[ред. | ред. код]

У світі, прихованому від очей звичайних людей, існують таємничі створіння — Муші. Ані живі, ані мертві, ні добрі, ні злі, ні на що не схожі, вони зустрічаються у різних подобах. Люди, як правило, остерігаються цих створінь, оскільки останні часто, хоча й не бажаючи цього, спричиняють хвороби та біди. Але є серед людей і ті, які бачать Муші та вміють з ними взаємодіяти. Цих обдарованих людей називають Мушіші. Мандрівник Ґінко — Мушіші, який постійно з'являється там, де трапляються дивні речі. Іноді його кличуть на допомогу, іноді він, почувши про таємниче явище, приходить сам. Навряд чи Ґінко слід сприймати як рятівника людства — він, скоріше, допитливий вчений, який цікавиться усім загадковим.

Мушіші вважає, що немає поганих чи добрих створінь, всі просто живуть і роблять те, для чого приходять в цей світ. Містика, поєднана з повсякденним життям простих людей. Спокійна, лаконічна, медитативна, світла і чарівна історія, яку варто сприймати серцем.

Персонажі[ред. | ред. код]

Основні[ред. | ред. код]

Ґінко (яп. ギンコ) — майстер муші (мушіші), постійно подорожує. У дитинстві позбувся лівого ока і природного кольору волосся через вплив токойоямі. Своєю присутністю притягує різних муші, внаслідок чого не може довго залишатися в певному місці. Постійно курить, відганяючи димом муші, носить на спині дерев'яний ящик як рюкзак. Проблематичні ситуації вирішує не кваплячись, попередньо все обдумавши, зваживши всі «за» і «проти». До муші ставиться нейтрально, оскільки «вони просто живуть своїм життям», і не є ворожими по природі.

Адасіно(яп. 化野) — Друг Ґінко. Працює лікарем у невеликому селі на березі моря. Колекціонує «інше» життя. Має ціле сховище цікавих артефактів. Дуже дорожить своєю колекцією і завжди радий випадку поповнити її. Гінко часто продає йому речі, зібрані під час своїх подорожей, і які в тій чи іншій мірі пов'язані з муші.

Муші[ред. | ред. код]

Ватахакі (яп. 綿 吐き) — викидають схожі на кулі із зеленої вати, плаваючі в повітрі. Вони проникають в тіла вагітних і живуть усередині дитини. Народжуються у вигляді краплі і швидко перебираються під будинок або на горище. Приблизно через рік вони відправляють до батьків свого нащадка в людському вигляді. Людські форми з'єднуються з основним тілом муші невидимими нитками. Вони (людські форми) — лише частина муші, що поставляють основному тілу поживні речовини. Життєвий цикл ватахакі коливається від 10 до 13 років. Лікування: ні. Поява: 21 серія.

Ґампуку (яп. 眼福, латиніз. щасливе око) — дуже рідкісний вид муші, схожі на чорних личинок. Живе в очах. Може потрапити в носія при погляді. Навіть якщо тіло, в яке він потрапив, вмирає, очі продовжують жити. Але якщо тіло продовжує жити, після того як захоплені ним очі вмирають, він його залишає. Дія на людину: зір стає кращим, аж до того, що можна дивитися крізь стіни і на величезні відстані. Можна також дивитися в майбутнє і минуле людей крізь віки. Незадовго до закінчення життя муші носій може бачити майбутнє ґампуку, аж до смерті. Поява: 25 серія.

Каґедама (яп. 陰球, латиніз. тіньова кулька) — муші, що харчуються споґадами. Вони чорні і напівпрозорі, схожі на вуаль. Як правило, каґедама дуже слабкі і зникають, потрапивши на сонячне світло. Вони люблять ховатися в тіні старих дерев і чекають, поки тварина або людина не засне там. Коли жертва засинає, вони потрапляють в тіло і глибоко проникають в мозок. З'ївши певну кількість спогадів, вони діляться, і в ті рідкісні моменти, коли носій спить, один виповзає назовні, потім він ховається в тіні найближчого дерева — так вони розмножуються. Каґедама не чіпають щоденні спогади, які необхідні для функціонування носія, але якщо не залишається інших споґадів, муші з'їдає і їх. Дія на людину: носії рідко сплять і поступово, крок за кроком, втрачають пам'ять. Лікування: невиліковно. Але якщо людина не хоче позбутися всіх спогадів, то йому слід запасатися споґадами і думати кожен день про те, чого не хоче забути. Поява: 16 серія.

Кумохамі (яп. 雲馬銜, латиніз. хмарний мундштук) — схожі на грозові хмари. Поїдаючи вологу і кристалики льоду з атмосфери, перетворюють їх на сніг або град. Коли в небі твориться таке, можна спостерігати град без єдиної хмаринки. Але вони залежать від вітру, оскільки не можуть пересуватися самостійно. Коли небо довгий час ясне, вони стискаються і опускаються на землю і впадають у сплячку. Після тисячі років сплячки вони каменіють, але можуть прокинутися під впливом тертя. Дія на людину: вкрай низька температура тіла, холодний подих, людина скаржиться на холод, можуть утворюватися кристалики снігу, поступово людина замерзає насмерть. Лікування: так як вони живуть в стратосфері, то при зниженні тиску їх витягає з жертви на небо. Поява: 10 серія.

Кутінава (яп. クチナワ) — це муші, яка їсть зберігачів гір і боліт і займає їхнє місце. Крик Кутінави схожий на дзвін дзвона, а сам він виглядає як гігантська біла змія. Поява: 11 серія.

Магарідаке (яп. 間借り竹) — виглядають як білий бамбук. У бамбукового лісу єдина коренева система, всі дерева — це одна велика сім'я. Магарідаке — муші, що вражають коріння і прикидаються членами цієї «сім'ї». Вони поглинають з коріння поживні речовини, але також виділяють речовини, що сприяють росту бамбука, розширюють ліс і розмножуються самі. Тіло цього мусі — весь ліс, зосереджений навколо стовбура, а сполучення між деревами передаються з водою, що виділяється головним деревом. Дія на людину: якщо людина вип'є воду, що виділяється муші, вони зможуть контролювати його. Лікування: зрубати головне дерево.

Оніко (яп. 鬼子, латиніз. дитя демона) — дитя магарідаке і людини, з'являються вкрай рідко. Виглядають як звичайні люди, але народжуються з бамбукового пагона, п'ють тільки воду, зроблену головним деревом, і не виходять з лісу. Якщо гине головне дерево, то з часом гинуть і Оніко. Поява: 14 серія.

Муґура (яп. , латиніз. сланкі) — є «нервами» гір. Майстри мусі можуть входити з ними в контакт, наприклад, для пошуку когось або чогось на горі. Майстер може зберегти Мугура у своєму тілі, і вони будуть постійно перебувати з ним в контакті — навіть коли майстер спить, все, що відбувається в лісі буде відгукуватися в тілі. Якщо майстер в змозі винести це і контролювати Мугура, він може отримати владу над морем енергії. Тоді він стає хранителем даної гори. Поява: 11 серія.

Нісекадзура (яп. 偽葛, латиніз. фальшива лоза) — вони схожі на мотузки, але якщо їх розтягувати, вони не повинні рватися. Зазвичай вони живуть в кронах дерев і їм потрібно багато сонячного світла. Якщо його немає, вони поселяються в тілах, поглинають сонячне світло і збирають енергію. Коли нісекадзура скупчується деяка кількість, вони залишають тіла носіїв, збираються в зграю і переселяються в більш відповідне для них місце. Дія на людину: постійне прагнення перебувати на сонці, повна прострація, здається, що людина перебуває в напівнепритомному стані. Це пояснюється тим, що нісекадзура заволодівають трупами. Лікування: коли муші залишають тіло, воно повертається до свого первісного стану трупа. Поява: 13 серія.

Токоейамі (яп. 常世闇, латиніз. вічна пітьма) — виглядають як темрява. Вдень він сидить в тіні, але коли настає ніч, виходить і поїдає маленьких мусі (в аніме — риб-мусі в ставку). На світанку ставок світиться сріблястим світлом — з'їдених мусі він перетворює на світло. Якщо потрапляти під цей світ занадто часто, то колір тіла або волосся стає білим, а також пропадає одне око, а інший стає смарагдового кольору. Коли зникає друге око, істота стає частиною токоейамі. Поява: 12 серія.

Темпенґуса (яп. 天辺草, латиніз. небесна (верхівкова) трава) — або блукаючі зірки — муШі, які живуть високо в небі. Зазвичай приймають форму повітряної кульки з хвостом. Вночі вони схожі на падаючі зірки. Вони мешкають в небі неподалік від місця, де є комоякі. Харчуються дрібними муші в небі. Іноді, коли в небі їсти вже нічого, вони опускають свої хвости, як рибальські лісочки, на землю — саме вони схожі на мотузки.

Убусуна (яп. 産土, латиніз. духи-охоронці рідної землі) — є муші, які живуть тільки в конкретній місцевості. Коли ці муші в землі, вони схожі на бруд, а виходячи з неї, вони стають схожими на туман. Убусуна поширюють аромати, властиві їх землі; вони в усьому, що приносить ця земля. З їжею вони потрапляють в тіла тварин. Якщо вони залишають рідні місця, то поступово втрачають енергію. Дія на людину: якщо дитина не отримала достатньо убусуна, будучи рано віднятим від грудей, то у нього може з'явитися затримка в розвитку. Лікування: давати їжу, вирощену на своїй землі. Поява: 18 серія.

Усобукі (яп. 空吹, латиніз. фальшиві квіти) — схожі на метеликів. Випускають особливий аромат, який будить тварин і рослини від зимового сну; усобукі висмоктують з пробуджених життєву силу, яку ті скопили, а тварини і рослини знову засипають до весни. Усобукі випускають сильний аромат кілька днів, а потім закукліваются. Дія на людину: таке ж, як на рослини і тварин — людина впадає в зимову сплячку і прокидається навесні; жертвами стають ті, хто може бачити мущі. Поява: 15 серія.

Хідане (яп. ヒダネ) — істинна сутність каґебі. Вони живуть, висмоктуючи тепло з людей. Молода форма хідане виглядає як трава.

Каґебі (яп. 陰火, латиніз. темний, «оборотний» вогонь) — вогні, схожі на кульову блискавку. Вони з'являються в дощові або холодні дні і забирають тепло у людей, що підійшли до них, щоб зігрітися. У теплі дні вони ховаються в горщиках або тіні. Дія на людину: якщо залишатися у такого вогню занадто довго, або їсти їжу, приготовлену на ньому, то можна померти від переохолодження. Поява: 24 серія.

Ясабі (яп. 野錆, латиніз. дика іржа) — муші, зазвичай скупчуються на мертвих тварин. Харчуючись, вони видають якісь звуки, що привертають інших муші, подібних собі. Не люблять сіль. Дія на людину: шкіру покриває місцями іржа, але її можуть бачити тільки ті, хто може бачити інших мусі. Шкіра, покрита іржею, стає надзвичайно жорсткою, і втрачається здатність вільно рухати руками і ногами. Поява: 23 серія.

Аніме-серіал[ред. | ред. код]

Список серій[ред. | ред. код]

Аніме Назва Манґа
1 Осередок зелені (緑の座) Том 1 Глава 01
2 Світло повік (瞼の光) Том 1 Глава 04
3 Ніжні роги (柔らかい角) Том 1 Глава 02
4 Подушкова стежка (枕小路) Том 1 Глава 03
5 Мандрівне болото (旅をする沼) Том 1 Глава 05
6 Зграя, що п'є росу (露を吸う群) Том 2 Глава 08
7 Дощ іде, веселка встає (雨がくる虹がたつ) Том 2 Глава 09
8 З кордонів моря (海境より) Том 3 Глава 12
9 Важке зерно (重い実) Том 3 Глава 13
10 Біле з чорнильника (硯に棲む白) Том 3 Глава 14
11 Спляча гора (やまねむる) Том 2 Глава 06
12 Одноока риба (眇の魚) Том 3 Глава 15
13 Міст на одну ніч (一夜橋) Том 4 Глава 17
14 У клітці (籠のなか) Том 4 Глава 19
15 Хибна весна (春と嘯く) Том 4 Глава 18
16 Світанкова змія (暁の蛇) Том 5 Глава 25
17 Збирачі порожніх коконів (虚繭取) Том 3 Глава 11
18 Вбрання, що обіймає гору (山抱く衣) Том 5 Глава 23
19 Нитка з небес (天辺の糸) Том 6 Глава 26
20 Пензлеве море (筆の海) Том 2 Глава 07
21 Бавовняна спора (綿胞子) Том 2 Глава 10
22 Храм на узмор'ї (沖つ宮) Том 5 Глава 21
23 Голос іржі (錆の鳴く聲) Том 4 Глава 16
24 Подорож до вогняного поля (篝野行) Том 5 Глава 24
25 Добре око, погане око (眼福眼禍) Том 5 Глава 22
26 Звук ступання по траві (草を踏む音) Том 4 Глава 20

Музичний супровід[ред. | ред. код]

Композиції для серіалу написав Тосіо Масуда.

Серія Назва Альбом Номер треку
1 Midori no Za (On Air Ver.) Mushishi Soundtrack 2 24
2 Mabuta no Hikari Mushishi Soundtrack 1 6
3 Yawarakai Tsuno Mushishi Soundtrack 1 3
4 Makura Kouji Mushishi Soundtrack 1 4
5 Tabi o Suru Numa Mushishi Soundtrack 1 10
6 Tsuyu o Suu Mure Mushishi Soundtrack 1 12
7 Ame ga Kuru Niji ga Tatsu Mushishi Soundtrack 1 9
8 Unasaka Yori Mushishi Soundtrack 1 7
9 Omoi Mi Mushishi Soundtrack 1 14
10 Suzuri ni Sumu Shiro Mushishi Soundtrack 1 16
11 Yama Nemuru Mushishi Soundtrack 1 18
12 Sugame no Sakana (On Air Ver.) Mushishi Soundtrack 2 23
13 Hito Yo Bashi Mushishi Soundtrack 1 13
14 Kago no Naka Mushishi Soundtrack 2 12
15 Haru to Usobuku Mushishi Soundtrack 2 7
16 Akatsuki no Hebi Mushishi Soundtrack 2 4
17 Uro Mayu Tori Mushishi Soundtrack 2 8
18 Yama Daku Koromo Mushishi Soundtrack 2 13
19 Teppen no Ito Mushishi Soundtrack 2 2
20 Fude no Umi Mushishi Soundtrack 2 3
21 Wata Houshi Mushishi Soundtrack 2 18
22 Oki tsu Miya Mushishi Soundtrack 2 6
23 Sabi no Naku Koe Mushishi Soundtrack 2 14
24 Kagari no Kou Mushishi Soundtrack 2 20
25 Ganpuku Ganka Mushishi Soundtrack 2 17
26 Kusa o Fumu Oto Mushishi Soundtrack 2 21

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mushi-Shi. Funimation. Архів оригіналу за 7 грудня 2017. Процитовано 22 липня 2018.
  2. Orsini, Lauren (27 квітня 2020). 8 Soothing Anime To Help You Relax In Quarantine. Forbes. Архів оригіналу за 29 травня 2020. Процитовано 22 вересня 2021.
  3. Chapman, Jacob Hope (21 грудня 2014). Episode 20 - Mushishi: The Next Chapter. Anime News Network. Архів оригіналу за 12 січня 2016. Процитовано 27 лютого 2016.
  4. Loo, Egan (16 липня 2009). Ichi, Mushishi Screened at Asian Film Fest Dallas. Anime News Network. Архів оригіналу за 22 липня 2018. Процитовано 22 липня 2018. In Mushi-Shi, Katsuhiro Otomo (Akira, Steamboy, Memories) adapts Yuki Urushibara's Mushishi supernatural fantasy manga that Hiroshi Nagahama had previously made into a 26-episode television anime series.
  5. Mushishi Manga Gets 1-Hour Anime Special In January. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 12 липня 2019. Процитовано 12 липня 2019.
  6. Mushishi Anime Gets 2nd Season in April. Anime News Network (англ.). Архів оригіналу за 18 червня 2014. Процитовано 16 червня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]