Надприродна фантастика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Надприродна фантастика
Частково збігається з paranormal fictiond

Надприродна фантастика[1] — це жанр спекулятивної фантастики, який використовує або зосереджується на надприродних темах, часто суперечать натуралістичним уявленням про реальний світ.

Опис[ред. | ред. код]

У своєму найширшому визначенні надприродна фантастика збігається з прикладами дивної фантастики, фантастики жахів, літератури про вампірів, історії про привидів і фентезі. Елементи надприродної фантастики можна знайти в письмовій формі з жанру наукової фантастики. Однак серед науковців, читачів і колекціонерів фантастику про надприродне часто класифікують як окремий жанр, який визначається усуненням «жахів», «фентезі» та елементів, важливих для інших жанрів[1]. Єдиний жанр фантастики про надприродне, який, здається, повністю охоплює традиційну історію про привидів[2].

Жанри фентезі та надприродної фантастики часто збігаються, і їх можна плутати один з одним, хоча між цими двома жанрами існують деякі важливі відмінності. Дія фентезі зазвичай відбувається в іншому світі, де фантастичні істоти чи магія є нормальним явищем. Однак у фантастиці про надприродне магія та монстри не є нормою, і таємниця таких речей зазвичай тісно переплетена в сюжеті. Надприродне жанр висвітлює надприродні істоти або події в реальному світі. Крім того, фантастика про надприродне також має тенденцію зосереджуватися на напруженості та таємниці, а не на бойовиках і пригодах.

Окультна детективна література поєднує тропи надприродної фантастики з детективною літературою. Надприродна фантастика та драма містять надприродні елементи, змішані в історію про внутрішній конфлікт персонажів та/або драматичний конфлікт між головним героєм, людьми та/або надприродним світом, суспільством і між групами.

Походження[ред. | ред. код]

Автор книжки «The Rise of Supernatural Fiction 1762—1800» стверджує, що витоки надприродної фантастики походять з Британії в другій половині XVIII століття. Розповіді про привида Кок-Лейн були представлені в газетах у 1762 році, і інтерес до спіритуалізму також зараз був поширеним. Людям потрібно було побачити справжніх привидів і відчути їх у художній літературі[3].

С. Л. Варнадо стверджує в Haunted Presence: The Numinous in Gothic Fiction, що початок інтересу до надприродного походить від людського прагнення до досвіду божественного, так що навіть старі міфологічні розповіді про лицарів короля Артура дають читачеві відчуття про наявність «святих» речей. Далі автор простежує цей вплив далі в майбутнє з рухом готичної літератури[4].

У 20 столітті фантастика про надприродне стала асоціюватися з психологічною фантастикою. У цій асоціації описи подій, які відбуваються, не можна пояснити через лінзи природного світу, що призводить до висновку, що надприродне є єдиним можливим поясненням того, що було описано. Класичним прикладом цього може бути «Поворот гвинта» (1898) Генрі Джеймса, який пропонує як надприродне, так і психологічне тлумачення описаних подій. У цьому прикладі неоднозначність додає ефектів як надприродного, так і психологічного[5]. Подібним прикладом є оповідання Шарлотти Перкінс Гілман «Жовті шпалери».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Cavaliero, Glen (1995). The Supernatural and English Fiction. Oxford, England: Oxford University Press.
  2. Wilson, Neil (2000). Shadows in the Attic: A Guide to British Supernatural Fiction, 1820–1950. London: The British Library.
  3. Clery, E. J. (1999). The rise of supernatural fiction 1762–1800 (вид. 1st pbk.). Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-66458-6. OCLC 41620634.
  4. Varnado, S. L. (1987). Haunted Presence: The Numinous in Gothic Fiction. Tuscaloosa: University of Alabama Press. ISBN 0-8173-0324-3. OCLC 13823178.
  5. Bleiler, Everett F. (1983). The Guide to Supernatural Fiction. Kent, Ohio: Kent State University Press. с. 277–278.

Подальше читання[ред. | ред. код]

  • Penzoldt, Peter (1952). The Supernatural in Fiction. London: P. Nevill.

Посилання[ред. | ред. код]