Musica Petropolitana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Musica Petropolitana  — латинська назва ансамблю старовинної музики з міста Санкт-Петербург. Ансамбль спеціалізується на придворній музиці 18 століття.

Музична традиція в Петербурзі[ред. | ред. код]

Концерт в Ермітажному театрі.

Звертання до документів початку 18 століття виявило цікаву особливість — важко знайти свідоцтва про архітекторів, художників, декораторів. Однак, в ту важку і трагічну добу досить часто в записах згадували музикантів. Ремесло, віднесене до насолод, музика сприймалася надзвичайною розкішшю. Вже у 1703 році Олександр Меншиков, що отримав посаду коменданта Шліссельбургу, виписав до себе у фортецю заморські екіпажі з Архангельська, а від багатого Григорія Строганова — органіста Афоню. В травні 1703 року закладено Санкт-Петербург. Практично тоді ж почала закладатися музична традиція міста. Петровські канти — її початкова сторінка.

Примітивна музика петровської доби вже не задовольняла нащадків. Імператриця Анна Іванівна збирає новини про музикантів в Італії. Звістка про уславлену оперну трупу Франческо Арайї спонукала імператрицю виписати композитора разом з трупою, музикантами і навіть театральним художником в Петербург. Так заклалася тривала традиція запрошення європейських музикантів в нову російську столицю. Відомим центом музичної культури міста десятиліттями був Ермітажний театр. Вона не припиниться і в 19 столітті, а серед артистів-візитерів у Петербург -

Створення ансамблю[ред. | ред. код]

Ансамбль створено у 1990 році. Його попередником був колектив з назвою " Musica Antiqua St. Petersburg ". Засновники запропонували звернутися до творів придворних композиторів, іноземних і російських, а також до творів доби бароко інших музикантів. "Індивідуальне обличчя " ансамблю створюють якраз твори митців, пов'язаних зі столицею колишньої Російської імперії.

Репертуар[ред. | ред. код]

Ансамбль має специфічний репертуар, що базується на творах композиторів, які працювали при російському імператорському дворі 18 століття. Але серед композиторів, твори яких грає ансамбль, є й митці з інших країн. Перелік композиторів може зацікавити і студента з консерваторії, і музикознавця, історика мистецтва, і прихильника старовинної музики, бо серед них уславлені і маловідомі.

Композитори, пов'язані з Петербургом[ред. | ред. код]

Архівні скарби Петербурга[ред. | ред. код]

Театр Юсуповського палацу

Недовга в порівнянні з Флоренцією чи Львовом історія міста не завадила мати багатіархіви і бібліотеки, в тому числі бібліотеки музичні. Ноти опер і концертів, написані в місті чи виписані з-за кордону, роками осідали в Імператорській Публічній бібліотеці (нині Російська національна бібліотека). Саме сюди передали манускрипти приватної бібліотеки князів Юсупових (Юсуповський палац у Санкт-Петербурзі століттями мав власний театр для музичних потреб князівського двору).

А в місті діють ще й музичні архіви і бібліотеки Консерваторії, Театрального інституту, Інституту історії мистецтв, філармонії. Знайти музичні скарби для розширення репертуару було і є де.

Склад ансамблю[ред. | ред. код]

  • Сергій Фильченко (скрипка)
  • Дмитро Синьковський (скрипка)
  • Ірина Шнеєрова (клавесин)
  • Дмитро Соколов (віолончель)

Посилання. Ресурси інтернету[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]