Hilliard Ensemble

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Собор у Кентербері ввечері

Hilliard Ensemble (англ. The Hilliard Ensemble) — хоровий квартет з Великої Британії, що спеціалізувався на виконанні старовинних хорових співів.

Заснування[ред. | ред. код]

Квартет виник у 1974 році. (Іноді рік заснування вказують як 1973.) Серед його засновників:

Назва хорового квартетету походить від англійського імені художника — мініатюриста Ніколаса Хілларда (бл. 1457–1619), який не мав відношення до музики. Назва ансамблю відсилала уяву слухачів до музики західноєвропейського середньовіччя та доби Відродження.

Репертуар[ред. | ред. код]

Попередній репертуар ансамблю дійсно базувався на творах західноєвропейського середньовіччя та Відродження. Але з часом розширився. В концертах почали виконувати твори:

До виконання були додані також твори композиторів 20 століття, серед яких:

Найтісніші творчі стосунки склалися у квартету з естонським композитором Арво Пяртом. Хоровий квартет виступав також разом з оркестрами, серед яких:

На початку 1990-х років зросла зацікавленість до григоріанського хоралу. Хоровий квартет «Hilliard Ensemble» співав у супроводі саксофону, акомпанував норвезький музи́ка — Ян Гарбарек. Супровід додав співу незвичності і несподіваної виразності, бо то підтримував сам спів, то вів свою партію, то замовкав. Були оприлюдені CD диски «Officium», що мали значну популярність, а їх продаж сягав рівня хітів.

У 1999 році війшов подвійний компакт диск квартету разом з Яном Гарбареком під назвою «Officium Novum».

Склад хорового квартету[ред. | ред. код]

На гастролях у 1990 — ті роки квартет мав такий склад:

На гастролях у 2000 — ні роки квартет мав інший склад:

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]