Бієнтевіо сіроголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Myiozetetes granadensis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бієнтевіо сіроголовий


Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Тиранові (Tyrannidae)
Рід: Бієнтевіо (Myiozetetes)
Вид: Бієнтевіо сіроголовий
Myiozetetes granadensis
Lawrence, 1862
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Myiozetetes granadensis
Віківиди: Myiozetetes granadensis
ITIS: 561362
МСОП: 22700589
NCBI: 1118795

Бієнте́віо сіроголовий[2] (Myiozetetes granadensis) — вид горобцеподібних птахів родини тиранових (Tyrannidae). Мешкає в Центральній і Південній Америці.

Опис[ред. | ред. код]

Сіроголовий бієнтевіо
Сіроголовий бієнтевіо

Довжина птаха становить 16,5-18 см, вага 26-30 см. Голова сіра, над очима короткі, малопомітні світлі "брови". У самців на тімені малопомітна яскраво-червона смуга. Верхня частина тіла оливково-коричнева, крила і хвіст коричневі з рудуватими краями. Горло біле, нижня частина тіла жовта. У молодих птахів крила і хвіст мають каштанові краї, смужка на тімені у них відсутня.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють три підвиди:[3]

  • M. g. granadensis Lawrence, 1862 — Карибські схили від східного Гондурасу до центральної Панами;
  • M. g. occidentalis Zimmer, JT, 1937 — від східної Панами (Дар'єн) до західного Еквадору і північно-західного Перу (Тумбес);
  • M. g. obscurior Todd, 1925 — від східної Колумбії і південної Венесуели до північної Болівії і заходу Бразильської Амазонії.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Сіроголові бієнтевіо мешкають в Коста-Риці, Панамі, Колумбії, Еквадорі, Перу, Болівії, Венесуелі і Бразилії. Вони живуть у вологих тропічних лісах, на узліссях, у вторинних заростях, поблизу водойм. Зустрічаються сімейними зграйками до 4 птахів, на висоті до 1300 м над рівнем моря. Живляться комахами, яких ловлять в польоті, іноді також ягодами. Інкубаційний період триває з лютого по червень. Гніздо відносно велике, закрите, розміщується на дереві або в чагарниках, часто поряд з осиним гніздом і водоймою. В кладці від 2 до 4 білуватих яєць, поцяткованих коричневими або ліловими плямками.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Myiozetetes granadensis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 11 вересня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Tyrant flycatchers. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 11 вересня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]