Neomys teres

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Neomys teres
Біологічна класифікація
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Клас: Mammalia
Ряд: Soricomorpha
Родина: Soricidae
Рід: Neomys
Вид: N. teres
Neomys teres
(Satunin, 1913)
ареал виду
ареал виду
Посилання
Вікісховище: Neomys teres
EOL: 324290
ITIS: 709799
МСОП: 29659
NCBI: 103776

Neomys teres (Рясоніжка закавказька) — вид роду рясоніжка (Neomys) з родини мідицеві (Soricidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Вірменія, Азербайджан, Грузія, Іран, Російська Федерація, Туреччина. Мешкає на берегах річок, віддає перевагу невеликим річкам та струмкам.

Звички[ред. | ред. код]

Плаває і пірнає дуже добре. Гніздиться в покинутих норах гризунів, між корінням, або хмизом, іноді риє свою нору. Поодинокий. Харчується водними (безхребетні, молюски, ікра риб, мальки, пуголовки) і наземними (жуки, дощові хробаки, іноді молоді гризуни) тваринами. Слина цього виду отруйна, N. teres ​​паралізує здобич укусом, і може зберігати живим (але знерухомленим) видобуток у своїх норах. Зберігання здобичі особливо важливий у зимовий період. N. teres ​​відтворюється до 3 разів на рік, по 5-9 дитинчат у кожному приплоді. Деякі самиці починають розмножуватися протягом першого року. Довголіття в природі близько 2 років, в неволі до 4 років.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Надмірний випас худоби може мати негативний вплив на деякі популяції. Виду також може локально загрожувати видалення дерев та ерозії. Це не вважають серйозними загрозами в даний час. Зустрічаються в природоохоронних районах.

Посилання[ред. | ред. код]