Мідицеподібні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Soricomorpha)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мідицеподібні
Час існування: від середнього еоцену
Бларина каролінська (Blarina carolinensis)
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Звірі (Theria)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Надряд: Лавразіотерії (Laurasiatheria)
Ряд: Soricomorpha
Gregory, 1910
Родини
Посилання
Вікісховище: Eulipotyphla
EOL: 8711
ITIS: 709662
Fossilworks: 40391

Мідицеподібні (Soriciformes, або Soricomorpha) — ряд ссавців з надряду Лавразіотерії (Laurasiatheria). Часто розглядають у складі збірної групи землерийки разом з їжаками, гімнурами, тупаями, макросцелідами тощо. Мідицеподібні — сестринська група до їжакоподібних, з якими вона формує надряд комахоїдних (Insectivora).

Назва[ред. | ред. код]

Назва групи пов'язана з типовою родиною мідицеві (Soricidae) і її типовим родом мідиця (Sorex). Морфема «-iformes» позначає ранг ряду, морфема «-omorpha» позначає ранг підряду (другу морфему частіше використовували у давніших класифікаціях з визнанням групи у ранзі підряду).

Утворювати назву ряду з псевдотипіфікації на кшталт «землерийкоподібні» є неправильною, але поширеною практикою (зокрема і тут). Морфеми вживаються для однозначно визначених систематичних груп з типовими представниками. Поняття «землерийки» не є однозначним і є описовою назвою збірної групи (не таксона), а тому його не можливо типіфікувати і позначати ним подібність до невизначеної типової групи.

Родинні стосунки та ранг[ред. | ред. код]

Ряд є сестринською групою щодо родини їжакові, з якими його об'єднують у ряд або надряд комахоїдних: раніше мідицеподібних і їжакоподібних визнавали у ранзі підрядів ряду комахоїдоподібних, тепер — аналогічних за обсягом рядів надряду комахоїдоподібних.

У широкому розумінні (як землерийки) група не складає монофілетичної групи через парафілетичність відносно родини їжакових та належать до надряду комахоїдних (Insectivora).

Представники[ред. | ред. код]

Представники — тварини, що ведуть переважно підземний спосіб життя, розміром від 3,5 см і ваги 2 г у етруської землерийки до 32 см і ваги 1000 г у кубинського щілинозуба.

У складі ряду розрізняють такі чотири родини:

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]