Павіан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Papio)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павіан
Павіан гвінейський (Papio papio)
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Павіан (Papio)
Erxleben, 1777
Papio hamadryas
(Linnaeus, 1758)

Посилання
Вікісховище: Papio
Віківиди: Papio
EOL: 15084
ITIS: 572827
NCBI: 9554
Fossilworks: 40871

Павіан[1] (Papio Erxleben, 1777) — рід приматів з родини мавпових (Cercopithecidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Поширені у Африці на південь від Сахари; ізольовані популяції трапляються в межах Сахарського регіону, а P. hamadryas — уздовж узбережжя Ємену та Саудівської Аравії. Мешкають у різних місцях проживання, включаючи савани, луки, чагарники, степи, напівпосушливі ліси та напівпустелі, а також галерейні ліси й ділянки дощових лісів. Основні особливості всіх місць існування включають стабільні джерела води та певний тип підвищеного місця для сну. Ці спальні місця — зазвичай великі дерева чи скелі[2].

Опис[ред. | ред. код]

Вага — від 10 до 31 кг (самиці приблизно від 10 до 15 кг). Волосяний покрив варіюється за кольором від жовтого до червонуватого, та від оливково-сірого до чорного. Молоді тварини завжди виразно забарвлені, зазвичай мають чорне хутро, але у деяких видів коричневе або коричнево-червоне. У самців може бути помітна грива. Обличчя майже оголене, а долоні та підошви стоп абсолютно голі. Обличчя довге. Верхні ікла довгі[2].

Поведінка[ред. | ред. код]

Ці тварини рухливі, проходять кілька кілометрів за один день, щоб знайти їжу. Соціальні групи завжди вночі повертаються до спальних місць. Це, як правило, фруктоїди, але будуть їсти майже все, що їстівне, включаючи траву, листя, бутони, квіти, насіння, яйця, комах та м'ясо. Основні хижаки: Panthera leo, Panthera pardus, Aquila verreauxi[2].

Видовий склад[ред. | ред. код]

У складі роду — 5 видів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. Номенклатура. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 220.
  2. а б в Shefferly N. (2004). Papio. Animal Diversity Web. Архів оригіналу за 7 червня 2020. Процитовано 05.07.2020.

Посилання[ред. | ред. код]