Physematium cochisense

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Physematium cochisense
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Відділ: Папоротеподібні (Polypodiophyta)
Клас: Папоротевидні (Polypodiopsida)
Порядок: Багатоніжкові (Polypodiales)
Підпорядок: Aspleniineae
Родина: Вудсієві (Woodsiaceae)
Рід: Physematium
Вид:
P. cochisense
Біноміальна назва
Physematium cochisense
(Windham) Li Bing Zhang, N.T.Lu & X.F.Gao, 2020

Physematium cochisense — вид родини вудсієвих (Woodsiaceae), зростає на півдні США й у Мексиці.

Біоморфологічний опис[ред. | ред. код]

Стебла компактні, від прямовисних до висхідних, з кількома стійкими решками стеблин листків неоднакової довжини; луски часто рівномірно коричневі, але принаймні деякі двоколірні з темною центральною смугою та блідо-коричневими краями, вузько ланцетні. Листки 5–25 × 1.5–6 см; листові стеблини світло-коричневого або солом'яного забарвлення на всій довжині коли зрілі, іноді темніші біля основи, відносно крихкі; листові пластини від вузько ланцетних до яйцюватих, від перисто-перисто-розділених до 2-перистих проксимально, від рідко до помірно залозистих, ніколи не клейкі; рахіси зі залозистими волосками й випадковими волосоподібними лусочками; пера від яйцювато-дельтаподібних до еліптичних, більші в довжину ніж ширину, різко звужені до округлої або широко гострої вершини, зрідка послаблюються, найбільші — з 4–9 парами сегментів, абаксіальні та адаксіальні поверхні залозисті, позбавлені не залозистих волосків чи лусочок; сегменти зубчасті, часто дрібно лопатеві, краї блискучі адаксіально, зазвичай потовщені, без війок, але розкидано залозисті. Спори в середньому 43–49 мкм. 2n = 152. Період спороношення: пізня весна — осінь[1].

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Зростає на півдні США (пд.-сх. Аризона, пд.-зх. Нью-Мексико) й у Мексиці (Чихуахуа, Сонора?, Нижня Каліфорнія, Сур, Дуранго, Сіналоа)[2][3]. Населяє затінені уступи та ніші біля джерел та вологих місцин; зазвичай на гранітних або вулканічних субстратах; на висотах 1000–2200 метрів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Woodsia cochisensis. Flora of China. efloras.org. Архів оригіналу за 17 вересня 2015. Процитовано 28.09.2021. (англ.)
  2. Physematium cochisense. Catalogue of Life. Архів оригіналу за 28 вересня 2021. Процитовано 28.09.2021. (англ.)
  3. Woodsia cochisense. Plants of the World Online. Kew Science. Архів оригіналу за 28 вересня 2021. Процитовано 28.09.2021. (англ.)