Барбус червоний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Puntius padamya)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Барбус червоний
Самець червоного барбуса
Самець червоного барбуса
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Рід: Плямистий вусач (Puntius)
Вид: Барбус червоний
Puntius padamya
(S. O. Kullander & Britz, 2008)
Синоніми
Pethia padamya (S. O. Kullander & Britz, 2008)
Посилання
Вікісховище: Puntius padamya
EOL: 4627441
МСОП: 168583
NCBI: 1093609

Ба́рбус черво́ний[2], або пу́нтіус черво́ний (Puntius padamya) — невелика субтропічна прісноводна риба родини коропових.

Серед акваріумістів також відома як оде́ський ба́рбус. Вперше з'явилась у продажу на початку 1970-их в Одесі, Україна, звідки і походить її назва. Помилково вважалося, що ця рибка є одним з варіантів забарвлення Puntius ticto, у природному забарвленні якого відсутня характерна для одеського барбуса широка червона смуга вздовж тіла. Ця версія широко поширена у літературі з акваріумістики. У 2008 році цю рибу було описано як окремий вид[3]. Слово «padamya» в перекладі з бірманської мови означає рубіновий.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в центральній частині М'янми. Зустрічається в річці Іраваді та її притоці Чіндуїн (Чиндвін). Також виявлений в штучному ставку поблизу селища Тоє Гий (Toe Gyi).

Опис[ред. | ред. код]

Самиця червоного барбуса

Тіло барбуса витягнуте, овальне, сплюснуте з боків. Бічна лінія неповна, луска велика. Вусики відсутні. Спина сіро-зелена, боки сріблясті з металевим відблиском, черевце біле. Біля хвостового та над грудними плавцями розташовані плями темного кольору, причому передня пляма видовженої форми і нагадує вертикальну смугу. Луска утворює на тілі чіткий сітчастий малюнок. У самця вздовж всього тіла проходить яскрава широка червона смуга, а спинний, анальний та черевні плавці вкриті чорними плямами. У самиці смуга майже не проглядається. Рибки сягають до 5 см завдовжки.

Розмноження[ред. | ред. код]

Статева зрілість настає у віці 5-6-ти місяців. Самиця відкладає до 200 ікринок. Нерест проходить у заростях дрібнолистових рослин. Ікра дозріває приблизно добу, а ще через 3 дні мальки починають плавати.

Утримання та розведення в акваріумах[ред. | ред. код]

Червоний барбус — мирна зграйна риба, тому її варто утримувати в кількості не менше 5 осіб з такими ж мирними рибами, за винятком видів з вуалевими плавниками. Як і для решти барбусів необхідний доволі просторий (від 50-ти літрів) акваріум з рясною рослинністю та вільним місцем для плавання. Темний ґрунт підкреслює забарвлення рибок. Рибки плавають у всіх шарах води.

Риба всеїдна, для годівлі підходить будь-який живий, рослинний чи комбінований корм, а також сухі корми.

Параметри води:

  • Температура — 20—24 °C, але тривалий час витримують зниження температури до 14-16 °C,
  • Жорсткість — від 5 до 19 dH,
  • Кислотність — pH 6.5-8.5, витримує підвищення до 11 pH.

Нерестовик повинен бути просторим, оскільки ефективним є тільки зграйний нерест. Співвідношення самців і самиць — 1:2. Перед нерестом риб розсаджують на 1-2 тижні і посилено годують. Нерестовик потрібно засадити дрібнолистовою рослинністю. Вода має бути м'якою (<8 dH), оптимальна температура 25-27 °C. Нерест відбувається зранку і триває 3-4 години, після чого риб відсаджують. Початковий корм для мальків: інфузорії та живий пил. Пізніше можна годувати наупліусом рачків, циклопів та дрібною дафнією.

Червоний барбус легко схрещується з Puntius stoliczkanus, який є близьким до даного виду.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Singh, L. 2010. Puntius padamya [Архівовано 10 січня 2014 у Wayback Machine.]. In: IUCN 2012. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2. <www.iucnredlist.org [Архівовано 8 травня 2018 у Wayback Machine.]>.
  2. Шереметьєв І.І. Акваріумні риби. — К. : Рад. шк, 1989. — С. 71.
  3. Kullander, Sven O.; Ralf Britz (October 2008). Puntius padamya,’ a new species of Cyprinid fish from Myanmar (PDF). Electronic Journal of Ichthyology. 4 (2): 56—66. Архів оригіналу (PDF) за 2 серпня 2014. Процитовано 5 травня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Шереметьєв І.І. Акваріумні риби. — К. : Рад. шк, 1989. — 221 с. — ISBN 5-330-00394-6.
  • Цирлинг М.Б. Барбусы в аквариумах любителей и профессионалов. — М. : ООО "Акариум-Принт", 2006. — 32 с. — ISBN 5-98435-280-X.