RBS 17

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
RBS 17
Robotsystem 17
Протикорабельна ракета Robot 17
Протикорабельна ракета Robot 17
Тип ракета «поверхня — поверхня»
Походження США США / Швеція Швеція
Історія використання
Війни Російське вторгнення в Україну (з 2022)
Історія виробництва
Розробник Швеція Bofors
Виробник Швеція Bofors
Характеристики
Вага 48 кг (вага ракети)
Довжина 163 см
Ширина 17,8 см
Обслуга 5 осіб (2 на цілевказівник та 3 на пускову установку)
Дальність вогню
Боєголовка ОФ або термобарична
Вага боєголовки 9 кг

Система
наведення
лазерне наведення
Пускова
платформа
переносна пускова установка

RBS 17 у Вікісховищі

RBS 17  (швед. Robotsystem 17, також відомий як Robot 17 та англ. Hellfire Shore Defence System, HSDS[a]) — шведський легкий переносний протикорабельний ракетний комплекс малої дальності (5-11 км), призначений для враження надводних цілей малої водотоннажності та наземних цілей.

Ракета комплексу є модифікацією американської ракети AGM-114C Hellfire, виконаною компанією Bofors.

Історія[ред. | ред. код]

AGM-114 Hellfire першочергово розроблялася як протитанкова керована ракета, поступово з розвитком: оснащення новими типами бойових частин та модернізації системи наведення стала багатоцільовою високоточною системою озброєнь, яка може застосовуватися з авіаційних, морських та наземних платформ по броньованій техніці, укріпленням та іншим видами наземних та надводних цілей на відстані до 8 кілометрів.

Незабаром після прийняття на озброєння, на неї звернули увагу підрозділи Військово-морські сили Швеції. Шведи шукали протикорабельну ракету малої дальності для використання проти десантних кораблів та інших кораблів малої водотоннажності. В 1984 році було укладено контракт на доопрацювання ракети Hellfire для ВМС Швеції. Контракт на виробництво ракет було укладено в 1987 році, тоді ж комплекс Robot 17 було прийнято на озброєння Військово-морські сили Швеції.

Опис[ред. | ред. код]

Пускова установка (праворуч) та цілевказівник (ліворуч) RBS 17 в українському війську

Система має дві складові: пускова установка та пристрій для лазерного цілевказання. Обидві підсистеми мають свої обслуги (2 особи на цілевказівник та 3 особи на пускову), які працюють на віддалі одна від одної та тримають зв'язок по раціях[1].

Ракета летить на висоті від 100 до 400 метрів від землі та шукає лазерну відмітку, якою позначена ціль. Ведення вогню можливе як за прямої видимості, так і з закритих вогневих позицій. Дистанція ураження складає до 8 км, але залежить від режиму вогню[1].

Для транспортування ракетного комплексу між островами та вздовж берегу, спеціальні підрозділи морської піхоти Швеції застосовують швидкісні десантні катери. Таким чином ракетний комплекс може бути швидко доставлений в необхідне місце і приведений в бойову готовність, створюючи непередбачувану і рухому загрозу для десантних та інших малотоннажних кораблів противника. Окрім надводних цілей, комплекс так само ефективно може застосовуватись і проти наземних цілей[2].

Вважається що таким чином підрозділи морської піхоти Швеції зможуть завадити проникненню кораблів противника в архіпелаг та в порти Швеції[2].

Бойове застосування[ред. | ред. код]

Про застосування RBS 17 Силами оборони України в бою відомо щонайменше з жовтня 2022 року, коли з'явилось відео застосування комплексу по наземних цілях[3].

За словами українських військових, основними цілями є вогневі позиції росіян, бліндажі та легкоброньована техніка. При цьому цілевказівник встановлюється на передовій, а пускова установка працює з віддалі в кілька кілометрів[1].

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Приєднати розділ до {{Картка зброї}}.

Оператори[ред. | ред. код]

  • Швеція Швеція: перебуває на озброєнні підрозділів морської піхоти Швеції.
  • Україна Україна[4]

Україна[ред. | ред. код]

Вперше про наміри надати ці ракети в рамках МТД для відбиття російської агресії Швеція оголосила в червні 2022 року[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В перекладі «система берегової охорони [на основі] Hellfire»
  1. а б в ЗСУ з RBS-17 уражають позиції та техніку росіян. Мілітарний (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2023. Процитовано 14 серпня 2023.
  2. а б Försvarsmakten. Robot 17. Försvarsmakten (швед.). Процитовано 13 лютого 2021.
  3. Українські військові застосували RBS-17 по наземних цілях. Мілітарний (укр.). Процитовано 14 серпня 2023.
  4. Швеція надішле Україні протикорабельні ракети. Мілітарний. 2 червня 2022.
  5. Sverige skickar Robot 17 till Ukraina – regeringen håller pressträff (svenska) . Процитовано 2 juni 2022.