Бура жаба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бура жаба
Жаба трав'яна
Жаба трав'яна
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Земноводні (Amphibia)
Ряд: Безхвості (Anura)
Родина: Жаб'ячі (Ranidae)
Рід: Бура жаба (Rana)

Lithobates
Rana

Синоніми
Lithobates
Посилання
Вікісховище: Rana
Віківиди: Rana
EOL: 15744
ITIS: 173434
NCBI: 8399
Fossilworks: 37481

Жаба — рід земноводних ряду безхвості родини жаб'ячі (Ranidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Ареал роду займає значну частину Євразії (від Іберійського півострова на заході до Японії включно на сході). Місця перебування бурих жаб пов'язані з лісовими ділянками. У фауні України водяться три види цього роду: трав'яна жаба, R.temporaria, прудка жаба, R. dalmatina, та гостроморда жаба, R. arvalis.

Морфологія[ред. | ред. код]

Для всіх представників характерне переважання в забарвленні коричнюватих тонів, розвиток темних скроневих плям, що починаються вузькими смужками від кінчика морди та йдуть з кожного боку голови через область ніздрів, очей та барабанних перетинок. Спинний бік може характеризуватися розвитком кількох типів візерунка, які зазвичай класифікують, як наявність серединної смуги (морфа «striata» — S), плямистість («maculata» — M), напівплямистість («hemimaculata» — hM), крапчатість («punctata» — P), напівкрапчатість ("hemipunctata — hP) та брак візерунка («чиста», «одноколірна» — «unicolor», U або «burshni», В).

Генетика[ред. | ред. код]

Прудка жаба та Трав'яна жаба характеризуються 26-хромосомним каріотипом, Гостроморда жаба— 24-хромосомним. Лабораторні схрещування євразійських видів, у тому числі видів фауни України (R. temporaria, R. arvalis і R. dalmatina) показали наявність між ними різних форм ізоляції (Kawamura et al., 1981).

Еволюція роду та проблеми систематики[ред. | ред. код]

Істотна мінливість, широкий ареал, багатовекторні еволюційні події, що відбувалися протягом мільйонів років, — усе це сформувало вкрай заплутану картину систематичних відношень у групі. Вагомою причиною цьому стали як суто технічні труднощі у зборі матеріалу для таксономічних порівнянь на такій величезній території, так і суб'єктивні фактори, пов'язані з використанням тих чи інших методів та підходів. Дослідження останніх років, у яких розглядалися б таксономічні взаємостосунки з одночасним залученням усіх трьох видів, обмежені, а їхні результати іноді суперечливі. Наприклад, в одному з них (Green et al., 1993), вказано на більшу близькість між собою трав'яної та прудкої жаб (по відношенню до гостромордої), а в іншому (Межжерін та ін., 1997) — трав'яної та гостромордої (повідношенню до прудкої).

Початок видоутворення західно-палеарктичних бурих жаб пов'язаний з предковою групою, яка проникла в Європу з Азії у ранньому пліоцені. Наступна радіація найвірогідніше була пов'язана з початком радикальних кліматичних перетворень. Вважається, що пліоплейстоценові чергування теплого й холодного кліматів супроводжували розділ палеарктичних бурих жаб на дві групи. Одна (тут і далі вказуються тільки ті таксони цієї групі, які входять до фауни України) у результаті еволюційних перетворень сформувала відгалуження, яке складалося з R. temporaria і R. arvalis, друга — містила R. dalmatina (ранній пліоцен). Дивергенція перших на два окремі таксони видового рангу відбулася на межі раннього та пізнього пліоцену близько 3 млн років тому (Veith et al., 2003).

Види[ред. | ред. код]

Жаба гостроморда Rana arvalis
Жаба червононога Rana aurora
Жаба жовтонога Rana boylii
Rana capito
Rana catesbeiana
Жаба криклива Rana clamitans
Жаба прудка Rana dalmatina
Жаба корейська Rana dybowskii
Жаба їстівна Rana esculenta
Жаба свиняча Rana grylio
Жаба каліфорнійська Rana muscosa
Жаба отруйна Rana palustris
Жаба леопардова Rana pipiens
Жаба плямиста Rana pretiosa
Жаба коротконога Rana curtipes
Жаба озерна Rana ridibunda

Джерела інформації[ред. | ред. код]