Raphicerus sharpei

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Raphicerus sharpei
Самець і самка в Національному парку Крюгера
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Родина: Бикові (Bovidae)
Підродина: Антилопові (Antilopinae)
Триба: Antilopini
Рід: Raphicerus
Вид:
R. sharpei
Біноміальна назва
Raphicerus sharpei
Thomas, 1897
Ареал

Raphicerus sharpei — це мала самітницька антилопа, яка зустрічається від тропічної до південно-східної Африки.

Ареал[ред. | ред. код]

Вони зустрічаються в Трансваалі (Південна Африка), смузі Капріві (Намібія), Ботсвані, Мозамбіку, Зімбабве, Замбії, Малаві та Танзанії до озера Вікторія[2].

Опис[ред. | ред. код]

Його зріст у плечах становить приблизно 45–60 см, а вага – 7–16 кг. Його шерсть червонувато-коричнева з білими прожилками; очні кільця, морда, горло та нижня сторона брудно-білі. У самців роги короткі, широко розставлені. R. sharpei має коротку глибоку морду з великим ротом і великими молярами. Коротка шия і голова на довгоногому тілі призводять до високої пози під час перегляду[2].

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Самці та самиці, здається, утворюють короткі асоціації, але вид зазвичай зустрічається поодинці. Хоча середовищем їхнього проживання є скеляста місцевість, але віддають перевагу родючим зонам на нижніх схилах. Вони ведуть нічний спосіб життя і проводять день у захисному покриві високої трави чи кущів. Вони надзвичайно полохливі і втечуть за перших ознак чогось незвичайного; вони віддаляються від того місця, де сталося порушення, перш ніж зупинитися. Повідомляється, що R. sharpei знаходить притулок у норах трубкозубів[2].

Трофічні зв'язки[ред. | ред. код]

Вид харчується листям, бруньками, травами та плодами — у посушливий період їхня їжа зазвичай жорстка (для цього пристосовані їхні зуби та щелепи). Їм, очевидно, не потрібен доступ до вільної води, але, якщо є, вони будуть її пити. Відомі хижаки: леви, гепарди, бурі гієни, плямисті гієни, смугасті шакали, чорноспинні шакали, каракали, люди, хижі птахи[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group (2016). Raphicerus sharpei. Процитовано 12.11.2021.
  2. а б в г ADW