Saimax

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Судно «Elke W» класу Saimax, проходить по каналу.

Saimax (укр. Саймакс) — клас судна, яке може пройти через шлюзи Сайменського каналу. Максимальний розмір судна визначається розміром шлюзових камер і глибиною каналу. Термін Saimax був представлений директором з логістики Stora Enso Антті Вехвіляйненом. Прикладом цього терміну є класифікація Panamax, яка зазвичай використовується в судноплавстві, яка належить до суден, які можуть проходити через Панамський канал. Найстаріші кораблі, побудовані за розмірами шлюзів Сайменського каналу, датуються початком 20 століття. Ці смоляні випари з каналу були не лише оформлені міжнародним позначенням Saimax.

Розміри[ред. | ред. код]

Морська адміністрація видає правила про те, яким вимогам повинні відповідати судна та лісові плоти, що користуються Сайменським каналом. Максимальні розміри суден наступні:

  • Довжина 82,50 метра. У шлюзовій камері загальна довжина буксира і лісової баржі не може перевищувати 84 метри. У відкритому руслі загальна довжина не може перевищувати 240 метрів. Загальна довжина буксира і судна, що буксирується, не може перевищувати 82,50 метра в шлюзовій камері.
  • Ширина 12,60 метрів.
  • Максимальна висота над поверхнею води 24,50 метра.
  • Глибина 4,35 метра; осадка буксированого судна може становити 4,50 метра.

Якщо розміри судна деякою мірою перевищують допустимі розміри, судну може бути надано дозвіл на прохід по каналу. У цьому випадку досліджується, чи придатне судно або його винятковий вантаж для руху по каналу.

Див. також[ред. | ред. код]