Aframax

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Aframax (укр. Афрамакс) — тип суден, в основному танкерів.

Танкер класу Aframax Mitera Marigo.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

За класифікацією AFRA (Average Freight Rate Assessment) цей тип танкерів відноситься до класу LR2 (Large Range 2[1]), Це судна від 80 до 120 тис. тонн дедвейту, завширшки не більш 32,31 метра[2]. Потужність рухової установки суден Афрамакс становить приблизно 13-17 тис. кВт, швидкість цих танкерів становить приблизно 15 вузлів.

Танкери цього типу в основному використовуються для організації торгівлі в акваторії одного моря в Північному морі, Карибському басейні, Далекому Сході і Середземному морі.

Історично видобуток нафти країн ОПЕК поступово збільшується, тому попит на танкери Афрамакс зростає. Танкери стають більш затребуваними внаслідок того, що більшість гаваней і каналів, через які прямує нафта з країн ОПЕК, занадто малі для проходу танкерів VLCC і тим більше ULCC. В результаті Афрамакс і Суецмакс стали кращим варіантом для перевезення нафти морськими шляхами.

Експерти Ллойда вважають, що введення в дію нафтопроводу ССТО призведе до зростання ринку Афрамаксів, які можуть приймати всі порти призначення. Замовлення на Афрамакс розміщуються в основному в Південній Кореї та Китаї. Деякі замовлення також розміщуються і в Росії[3].

Афрамакс може приймати ряд портів на території колишнього СРСР, у тому числі Вентспілський вільний порт і порт Східний в затоці Находка (Японське море).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Joe, Ed. Evangelista. Scaling the Tanker Market. — American Bureau of Shipping. — Вип. Зима. Архівовано з джерела 30 вересня 2007. від 30 вересня 2007
  2. Aframax. Danish ship finance. Архів оригіналу за 8 вересня 2012. Процитовано 5 січня 2012. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |description= (довідка)
  3. Примгазета (рос.). primgazeta.ru. Архів оригіналу за 18 квітня 2021. Процитовано 24 січня 2018.