Sceloporus olivaceus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sceloporus olivaceus

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ігуаноподібні (Iguania)
Родина: Фриносомові (Phrynosomatidae)
Рід: Sceloporus
Вид: S. olivaceus
Sceloporus olivaceus
H.M. Smith, 1934
Посилання
Вікісховище: Sceloporus olivaceus
Віківиди: Sceloporus olivaceus
EOL: 790712
ITIS: 173876
МСОП: 64133
NCBI: 43631

Sceloporus olivaceus (техаська колюча ігуана) — вид ігуаноподібних ящірок родини фриносомових (Phrynosomatidae)[2]. Мешкає в Сполучених Штатах Америки і Мексиці.

Опис[ред. | ред. код]

Техаська колюча ігуана

Довжина техаських колючих ігуан (враховуючи хвіст) становить 19-28 см. Вони мають переважно сіре забарвлення, на спині у них є чорні, білі або червонувато-коричневі плями, які допомагають ящіркам маскуватися на фоні кори дерев і візерунок яких різниться в залежності від місцевості. Нижня частина тіла у техаських колючих ігуан переважно світло-сіра, у самців цого виду на животі з боків є сині плями. Луски кілеподібні, що надає ящірці колючого вигляду. Довгі пальці і гострі пазурі є пристосованими до лазання по деревах.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Техаські колючі ігуани мешкають в Техасі та на півдні Оклахоми, а також на північному сході Мексики, в штатах Коауїла, Нуево-Леон, Тамауліпас і Сан-Луїс-Потосі. Вони живуть в субтропічних і тропічних лісах і чагарникових заростях. Ведуть деревний спосіб життя, трапляються на мескітових[en] і дубових деревах. Живляться комахами, відкладають яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Sceloporus olivaceus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 28 вересня 2023
  2. Sceloporus olivaceus у Reptarium.cz Reptile Database

Джерела[ред. | ред. код]