TIRA

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
TIRA

Вигляд з повітря на радіокупол (2009)

Країна  Німеччина
Розташування Вахтберг

TIRA. Карта розташування: Німеччина
TIRA
TIRA
TIRA (Німеччина)
Мапа

CMNS: TIRA у Вікісховищі
Радіокупол у Вахтберзі (2010)

TIRA (англ. Tracking and Imaging Radar) — радіокупол з радаром в Німеччині, розташований у Вахтберзі біля Бонна. Радар був створений 1970 року для військових цілей, але зараз використовується для спостереження штучних супутників і космічного сміття.

Технічні дані[ред. | ред. код]

Діаметр радіокупола становить 47,5 м[1] (до 2014 року був 49 м), а висота 54,5 м (станом до 2014 року). Радіокупол захищає радар від негоди.

Обертова параболічна антена[en] має діаметр 34 метри і важить 240 тонн. Повний поворот дзеркала по азимуту можливий всього за 15 секунд, — з надзвичайно високою кутовою швидкістю 24°/с[2].

Задачі[ред. | ред. код]

Радарна система спочатку служила експериментальною системою для військових досліджень. Початкова мета полягала в тому, щоб мати можливість виявити старти міжконтинентальних балістичних ракет.

Після закінчення холодної війни шукали використання радара в цивільних цілях. Тепер радар, в основному, використовується для спостереження за навколоземними супутниками, орбітальним космічним сміттям і для підтримки космічних місій. Наприклад, TIRA використовувався для спостережень входу в атмосферу німецького рентгенівського супутника ROSAT і російського марсіанського зонда Фобос-Ґрунт.

Телескоп є частиною Європейської координаційної групи ЄКА з космічного сміття, яка будує мережу європейських телескопів для цивільного та військового спостереження за навколоземним простором[3].

Історія[ред. | ред. код]

9 грудня 1955 року було зареєстроване Товариство сприяння астрофізичним дослідженням, засноване для створення радара[4]. У 1957 році воно заснувало Науково-дослідний інститут фізики високих частот (нім. Forschungsinstitut für Hochfrequenzphysik, FHP). Будівництво радіокупола почалося в 1965 році. Введення в експлуатацію і перші досліди відбулися в 1970 році. Перше спостереження супутника відбулося в 1973 році. Радіокупол належав Дослідницькому товариству прикладних природничих наук[de], яке припинило своє існування в 2009 році й увійшло до складу Товариства імені Фраунгофера.

З осені 2010 року по осінь 2011 року була проведена масштабна модернізація системи TIRA, було оновлено управління приводом і встановлено новий високоефективний передавач. Протягом 2014 року радіокупол був повністю оновлений і отримав трохи менші розміри, ніж раніше[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Wachtbergs Wahrzeichen schrumpft, General-Anzeiger, 1. September 2014
  2. Weltraumbeobachtungsradar TIRA. Fraunhofer FHR.
  3. Europe's Eyes on the Skies, ESA
  4. Institutsgeschichte, Fraunhofer FHR

Література[ред. | ред. код]

  • Ursel und Jürgen Zänker: Bauen im Bonner Raum 49–69. Versuch einer Bestandsaufnahme (= Landschaftsverband Rheinland [Hrsg.]: Kunst und Altertum am Rhein. Führer des Rheinischen Landesmuseums in Bonn. Nr. 21). Rheinland-Verlag, Düsseldorf 1969, S. 200/201.