Teeline (стенографія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Teeline — система стенографії, розроблена в 1968 році Джеймсом Гіллом,[1] викладачем стенографії Пітмена.[2] Була прийнята Національною радою з підготовки журналістів, яка сертифікує підготовку журналістів у Великій Британії.[2]

Використовується переважно для запису англійської мови в країнах Співдружності націй, але може бути адаптована для використання іншими германськими мовами, такими як німецька та шведська. Перевага над іншими формами стенографії полягає в тому, що цієї системи можна швидко навчитися, а можлива швидкість запису сягає 150 слів на хвилину[3], оскільки користувачі не обмежені у методах групування знаків, що підвищує швидкість запису.[2]

Стиль написання

[ред. | ред. код]

Принцип стенографії Teeline — швидка транслітерація вимовленого слова шляхом видалення непотрібних літер зі слів і прискорення написання самих літер.[2] Голосні часто видаляються, якщо вони не є першою чи останньою літерою слова, а літери, які пишуться, але не вимовляються, також ігноруються.[2] Загальні префікси, суфікси та групування букв (наприклад, «sh» і «ing») скорочуються до окремих символів. Самі символи походять від старих курсивних форм літер, з видалених непотрібних частин.[2] На відміну від стенографій, заснованих на фонетичних принципах (наприклад, стенографія Пітмана), Teeline — орфографічна система запису.

Алфавіт

[ред. | ред. код]
Алфавіт Teeline

Teeline відрізняється від багатьох скорочених систем тим, що базується на алфавіті, а не на фонетиці, що полегшує вивчення, але також має обмеження швидкості алфавіту порівняно з іншими системами.[2] Однак зазвичай можна знайти деякі фонетичні варіанти написання. Наприклад, ph часто просто пишеться як f, тому слово фаза буде написано як fase. Це збігається з наміром творця максимально оптимізувати його.[2] Як і у випадку з багатьма системами скорочення, існує кілька строгих правил щодо того, як це писати, тому користувачі зазвичай роблять особисті адаптації для власного використання.[2] Певні літери також можуть передавати слова або скорочення (наприклад, А — auto, able, ability, after, Blood Group A і т. ін.).

Техніка письма

[ред. | ред. код]
Приклади різних слів, які можна скласти за допомогою буквосполучення.

Teeline дозволяє видаляти непотрібні літери, тому літери, що залишилися, можна написати одним швидким розмашистим рухом.

Подвоєння також часто використовується в Teeline — це передбачає подовження контурів для D, T, L, M і W, щоб вказати, що наступною літерою є R — наприклад, риска «D» стає «DR», якщо вона подовжується, а «M» стає «MR».

Швидкість можна значно збільшити за рахунок використання скорочених суфіксів і префіксів, які часто зустрічаються, наприклад «under-», «multi-» і «trans-», а також «-nce», «-nch», «-able» і «-ing».

Адаптації

[ред. | ред. код]

Хоча Teeline використовується переважно англійською мовою, у минулому його адаптували до інших мов, а саме до валлійської[4], французької[5] німецької[6] та іспанської[7] .

Відомі користувачі

[ред. | ред. код]

Аластер Кемпбелл використовував Тілайн для написання своїх щоденників, коли був прес-секретарем прем'єр-міністра Великобританії Тоні Блера.[8] Він заявив, що міг писати до 120  слів на хвилину.[9] З іншого боку, журналіст і медіа-коментатор Рой Грінслайд поставив під сумнів цінність стенографії в цифрову еру, згадавши випадок, коли репортерські каракулі не могли прочитати призначений судом експерт.[10] Британський депутат Мег Хілліер заявила, що вона за допомогою Teeline пише 100 слів на хвилину і обережно ставиться до будь-якого репортера, який задає їй запитання швидше, ніж вона сама може записати.[11] Джон Харріс з Cavendish Press писав, що навчальні програми для журналістів, які не включають Teeline, обманюють своїх слухачів.[12]

У масовій культурі

[ред. | ред. код]

Teeline з'являється на обкладинці альбому The Gaelic Chronicles гурту The Budapest Café Orchestra.[13] Скрипаль Крістіан Гаррік сказав, що був вражений, коли під час інтерв'ю знайшов репортерку, яка користувалася стенографією, і попросив її нашкрябати слова для обкладинки альбому.[14]

У шостому епізоді другого сезону американського телешоу <i id="mw8w">«Ханна»</i> «Тепер ти з нами» Тілайн згадується як метод журналіста для ведення нотаток, які нелегко прочитати іншим.

Стенографічний запис використовується як ключ до злочину в епізоді 6 серії 7 англо-французького серіалу «Смерть у раю» під назвою «Медитація у вбивстві».[15]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Hill, James (1968), Teeline: a method of fast writing, London, Heinemann Educational, OCLC 112342
  2. а б в г д е ж и к Bowers, Meriel; Clarkson, Jean; Hall, Stephanie; Osborne, Celia; Parkinson, Ulli (1991). Teeline Gold (The Course Book) (вид. 1). Oxford: Heinemann Educational. ISBN 0-435-45353-X. Помилка цитування: Некоректний тег <ref>; назва «bowers1991» визначена кілька разів з різним вмістом
  3. www.pressgazette.co.uk [Архівовано 2011-06-16 у Wayback Machine.], Reporter breaks shorthand record
  4. Siân, Tomlinson (1986). Teeline yn Gymraeg. Aberystwyth: University College of Wales., and Evans, Caren (and Kathryn Evans) (1987). Teeline yn Gymraeg. Cardiff: Welsh Joint Education Committee.
  5. Harvey, Ann (1978). French Teeline. Hellensburgh: Teeline Education Ltd.
  6. Graßhoff, Angelika (1983). Teeline. OCLC 852552050., Graßhoff, Angelika (1983). Teeline/Anhang, Stenografische Beispiele. OCLC 852552060. and Burton, Frances (and Germa Meder) (1982). German Teeline. Hellensburgh: Teeline Education Ltd.
  7. McClung, Joan (and Robert Orr) (1976). Taquigrafia Teeline: con clave a los ejercicios. Belfast: College of Business Studies.
  8. Interview: Alastair Campbell, former spin doctor to Tony Blair. www.scotsman.com (англ.). Процитовано 8 березня 2017.
  9. Campbell, Alastair. On the perils of shorthand and/or mumbling and/or not fully explaining. www.alastaircampbell.org (амер.). Процитовано 8 березня 2017.
  10. The shortcomings of shorthand. The Guardian (брит.). 8 грудня 2010. ISSN 0261-3077. Процитовано 8 березня 2017.
  11. You will want to learn shorthand after reading this post. Wannabe Hacks. 2 грудня 2010. Процитовано 8 березня 2017.
  12. News agency boss says journalism degrees which don't offer shorthand are 'Del Boy' courses – Press Gazette. www.pressgazette.co.uk (амер.). Процитовано 10 березня 2017.
  13. McKenzie, Steven (17 травня 2016). 'Granny's Gaelic' inspires Budapest Cafe Orchestra. BBC News (брит.). Процитовано 8 березня 2017.
  14. McKenzie, Steven (17 травня 2016). 'Granny's Gaelic' inspires Budapest Cafe Orchestra. BBC News (брит.). Процитовано 8 березня 2017.
  15. Death In Paradise. www.bbc.co.uk. Процитовано 14 березня 2021.