Головчак тире

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Thymelicus lineola)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головчак тире

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Головчаки (Hesperiidae)
Рід: Thymelicus
Вид: Головчак тире
Thymelicus lineola
(Ochsenheimer, 1808)
Посилання
Вікісховище: Thymelicus lineola
Віківиди: Thymelicus lineola
EOL: 185413
ITIS: 188609
NCBI: 218773

Головчак тире (Thymelicus lineola) — вид денних метеликів родини головчаків (Hesperiidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Північній Африці, Європі, Азії і Північній Америці. В Україні трапляється майже скрізь. Thymelicus lineola зустріти на лугах і на узбіччях доріг. У деяких місцях вони зустрічаються досить часто.

Опис[ред. | ред. код]

Розмах крил до 3 см; довжина переднього крила 12-15 мм. У самців крила зверху охристі, з темною андроконіальною смугою в центрі переднього крила; у самиць крила коричневі з вохристо-рудими плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Метелики літають у червні-серпні. Трапляються на лісових галявинах, узбіччях доріг, луках, берегах річок, степових балках, кам'янистих степах. Мешкає також і в штучних ценозах: у садах і лісосмугах, по узбіччях залізниць і шосейних доріг, на території населених пунктів (сквери, парки, пустирі) і в інших місцях. Метелики полохливі, при небезпеці різко і швидко відлітають. Живляться на квітах, часто зустрічаються на ґрунті вздовж пересихаючих калюж.

Самиця відкладає до 40 яєць на лист кормової рослини. Гусениці живуть у згорнутому павутинною листі. Кормові рослини: Agropyron repens, Arrhenatherum elatius, Brachypodium, Bromus, Dactylis, Elytrigia repens, Festuca rubra, Phleum pratense, Poa.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. van Swaay, C., Wynhoff, I., Verovnik, R., Wiemers, M., López Munguira, M., Maes, D., Sasic, M., Verstrael, T., Warren, M. & Settele, J. (2010). Pyrgus sidae: інформація на сайті МСОП (англ.) 11 серпня 2018

Посилання[ред. | ред. код]