Токсодон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Toxodon)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Токсодон
Час існування: пізній пліоцен — пізній плейстоцен
Реконструкція Toxodon platensis
Реконструкція Toxodon platensis
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Нотоунгуляти
Родина: Toxodontidae
Рід: Токсодон (Toxodon)
Види
  • T. chapadmalensis
  • T. darwini
  • T. ensenadense
  • T. platensis типовий
Посилання
Вікісховище: Toxodon
Віківиди: Toxodon
EOL: 4524228
Fossilworks: 43405

Токсодон (Toxodon) — рід викопних південноамериканських копитних ссавців, що мешкав в період з пізнього Пліоцену до пізнього Плейстоцену, приблизно 2,6 млн. — 16,5 тис. років тому[1], ймовірно на час існування представники роду були найзвичайнішими копитними ссавцями континенту. Одним з перших тварину описав Чарлз Дарвін під час навколосвітньої подорожі, заплативши уругвайському фермеру 18 пенсів за череп T. platensis[2].

Токсодони були найбільшими представниками ряду Нотоунгулятів, за розмірами вони відповідали сучасним носорогам.

Еволюційна історія[ред. | ред. код]

Через довгу ізоляцію Південної Америки в третинному періоді, нотоунгуляти змогли, як і багато інших південноамериканських груп ссавців безперешкодно розвиватися і зайняти численні екологічні ніші. В цілому, виникло 13 родин та понад 100 родів. Однак, як й інші південноамериканські ендеміки, більшість нотоунгулятів вимерло після появи сухопутного сполучення між Південною та Північною Америкою у пізньому пліоцені. Вони не змогли конкурувати з північноамериканськими видами-іммігрантами. Як один з небагатьох родів, конкурентоспроможними показали себе токсодони, переживши фаунообмін обох американських континентів. Цей рід вимер за кілька мільйонів років, вже в кінці плейстоцену, а разом з ним зник і весь ряд нотоунгулятів.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Baffa, O., Brunetti, A., Karmann, I., Dias Neto, C.M. (2000) ESR dating of a toxodon tooth from a Brazilian karstic cave. Applied Radiation and Isotopes 5: 1345–1349. doi:10.1016/S0969-8043(00)00093-2
  2. Quammen, D. (February 2009). Darwin's First Clues. National Geographic. с. 45. {{cite news}}: Вказано більш, ніж один |work= та |newspaper= (довідка)