Trimeresurus macrops

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Trimeresurus macrops

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Змії (Serpentes)
Родина: Гадюкові (Viperidae)
Рід: Куфія (Trimeresurus)
Вид: T. macrops
Trimeresurus macrops
Kramer, 1977
Синоніми
* Trimeresurus macrops Kramer, 1977[2]
  • Cryptelytrops macrops
    – Malhotra & Thorpe, 2004
  • Trimeresurus (Trimeresurus) macrops – David et al., 2011[3]
Посилання
Вікісховище: Trimeresurus macrops
Віківиди: Trimeresurus macrops
EOL: 2817981
ITIS: 634922
МСОП: 192009
NCBI: 197217

Trimeresurus macrops — вид отруйних змій родини гадюкових (Viperidae). Поширений у Південно-Східній Азії.

Поширення[ред. | ред. код]

Ця змія трапляється в західній, північній та північно-східній частинах Таїланду, хоча її присутність на заході Таїланді достоврно не підтверджена. Серія типових зразків зібрана поблизу Бангкока. Вид також виявлений в південній і центральній частинах Лаосу і на півночі Камбоджі. Ареал може поширюватися на В'єтнам, але наразі немає жодних підтверджених записів у цій країні після видалення цього виду з південнов'єтнамських записів, які тепер приписують Trimeresurus rubeus. Мешкає в горбистих районах, головним чином у напіввічнозелених лісах, іноді змішаних із бамбуковими лісами, а також на сільськогосподарських угіддях у дуже низькій щільності. Цей вид був зареєстрований на висоті до 600 м.

Опис[ред. | ред. код]

Змія має яскраво-зелений колір тіла і коричневий кінчик хвоста. Розмір приблизно 60 см. Вид можна відрізнити від інших представників роду за відносно великим розміром очей, який особливо помітний у дорослих екземплярів.[3]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкає на деревах, при цьому більшість тварин зустрічаються на відстані кількох метрів від землі, але зазвичай біля води. Полює на дрібних хребетних. Спаровується в кінці сезону дощів, між вереснем і жовтнем[4]. Яйцеживородна.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Stuart, B., Chan-Ard, T. & Thy, N (2022). Trimeresurus macrops: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 7 вересня 2023
  2. McDiarmid RW, Campbell JA, Touré T. 1999. Snake Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference, Volume 1. Herpetologists' League. 511 pp. ISBN 1-893777-00-6 (series). ISBN 1-893777-01-4 (volume).
  3. а б The Reptile Database. www.reptile-database.org.
  4. Barnes, C.H.; Farren, W.; Strine, C.T.; Suwanwaree, P. (March 2020). ocial Behavior Displayed by the Green Pit Viper Trimeresurus (Cryptelytrops) macrops. Tropical Natural History. 20 (1): 95—103.

Посилання[ред. | ред. код]