Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1813

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ----- Назва:Гулак-Артемовський Семен Степанович
-Знайдено: + Гулак-Артемовський Семен Степанович (1813, Городище1873) — співак, композитор, драматичний артист, драматург.


Зобр:1шт.


Назва:Клаймер Олівер
-Знайдено: + Клаймер Олівер (1739-1813). Успадкував підприємство свого дядька, що зазнало збитків внаслідок британських обмежень на торгівлю з колоніями. Але залишався патріотом, який невтомно змагався за незалежність. Був обраний до конгресу Пенсильванії і Континентального конгресу. Хоча на Філадельфійському конвенті нечасто брав слово, його добре продумані промови справляли належний вплив. Обирався на першу сесію Палати представників, потім служив членом комісії, що вела мирні переговори з індіанцями у Джорджії.


Назва:Рендолф Едмунд
-Знайдено: + Рендолф Едмунд (1753-1813). Народився у відомій віргінській родині правників. За сімейною традицією навчався у коледжі Вільяма і Мері, а потім навчався права у свого батька. Революція поділила родину, адже батьки та обидві сестри залишилися лоялістами, а Едмунд та його дядько пристали до патріотів. Обирався делегатом Континентального конгресу і губернатором Віргінії. Оголосив першу важливу промову на Філадельфійському конвенті, у якій піддав критиці Статті конфедерації. Як голова віргінської делегації на конвенті представив Віргінський план, закликав до зміцнення федерального уряду і пропорційного представництва у Конгресі. Хоча зрештою Конституція вмістила чимало положень, близьких до Віргінського плану, не підписав її. Проте Вашингтон переконав його підтримати ратифікацію. В уряді Вашингтона обіймав посади міністра юстиції і закордонних справ.


Назва:Яшний Самійло
-Знайдено: + Я́шний Самі́йло (1813 — поч. 20 ст.) — кобзар, родом з м. Миргорода на Полтавщині. Довголітній керівник («панотець») миргородської лірницької організації. Виконував укр. нар. пісні та думи: «Брати озовські», «Удова і три сини», «Дівка бранка». Його учнем був Михайло Кравченко.


Зобр:1шт.


Назва:Станкевич Микола
-Знайдено: + Станкевич Микола (1813 — 40), рос. філософ і письм., родом з укр. частини Вороніжчини (з с. Удеровки Острогозького пов.), вчився в Москві й Берліні; засновник рос. геґельянства. У 1890 видано його літ. твори, пізніше цікаве листування (1914), в якому є місця, присвячені Україні.


Назва:Рогович Панас Семенович
-Знайдено: + Опана́с Рого́вич (1813-78), ботанік і палеонтолог, козацько-старшинського роду на Чернігівщині.


Назва:Чопове
-Знайдено: + Чоповеподаток у Речі Посполитій і в українських землях, що входили до її складу в 15-19 ст. Чопове сплачувалося в основному міщанами за виготовлення пива, горілки, меду та вина. Про існування податку відомо вже в середині 15 ст. У 1511 король Сигізмунд I Старий звільнив шляхту від сплати Ч. за виготовлення пива, горілки і меду для власного користування, а з 1629 не сплачували і за виробництво вина. Чопове стягували особливі збирачі, яких призначав сейм. Вони, в свою чергу, призначали від себе в містах так звані чоповиків. У великих містах обов'язки збирачів виконували бургомістри і райці. Чопове відмінено імператором Олександром I у 1813.


Назва:Кількість речовини
Підзаголовок:==
Знайдено: + Поняття «кількість речовини» було введене в науку давно. Проте вважалося, що кількість речовини не є особливою самостійною величиною, принципово відмінною від маси. Хоча після припущення Авогадро (1813 р.) про те, що рівні об'єми різних газів при однаковому тиску містять одне і те ж число молекул, кількість речовини і трактувалася як число молекул, але будучи пропорційною масі, вона тотожна їй. Уявлення про тотожність кількості речовини і маси багато в чому спиралося на переконання, що всі молекули (атоми) даної речовини в усіх відношеннях тотожні, що їх маса постійна і, отже, маса тіла або системи пропорційна числу молекул, що містяться в них. Власне, і про число молекул можна було судити тільки по масі тіла, оскільки не існувало прямих способів визначення числа молекул. Відкриття в області фізики в першій половині двадцятого сторіччя поколивали переконання в тотожності маси і кількості речовини.


Зобр:2шт.


Назва:Мобіл
-Знайдено: + Засноване 1702 року, до 1813 року по черзі перебувало в руках французів, іспанців та англійців. Статус міста з 1819 року.


Назва:Бачкора Степан
-Знайдено: + Степа́н Бачко́ра (1813—†1887) — чеський педагог і письменник.


Назва:Пустеля Алворда
-Знайдено: + Пустеля названа на честь американського військового та натураліста Бенджаміна Алворда (18131884).


Зобр:1шт.


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед -----

Роки, згадані у Вікіпедії