Varanus acanthurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Varanus acanthurus

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ящірки
Інфраряд: Вараноподібні(Varanoidea)
Родина: Варанові (Varanidae)
Рід: Варан (Varanus)
Вид: V. acanthurus
Varanus acanthurus
Boulenger, 1885
Поширення кільцехвостого варана
Поширення кільцехвостого варана
Посилання
Вікісховище: Varanus acanthurus
EOL: 1055081
ITIS: 716497
МСОП: 83777229
NCBI: 62035
Fossilworks: 374190

Кільцехвостий варан (Varanus acanthurus) — вид тварин роду варан родини варанових.

Опис[ред. | ред. код]

Дорослі особини в довжину досягають 60 см. Забарвлення коричнево-червонясте, голова і шия покриті жовтуватими поздовжніми смугами, які на спині змінюються жовтими «очками». Хвіст покритий поперечними смугами.

Поведінка[ред. | ред. код]

Мешкають кільцехвості варани в сухих місцевостях, відкритих кущах і напівпустелях. Ці рухливі і активні ящірки люблять копати. У яких би регіонах вони не мешкали, Varanus acanthurus в основному віддають перевагу посушливим, плоским і часто кам'янистим ландшафтам. Тріщини і виїмки в каменях служать варанам укриттями, а також неабияк допомагають їм з терморегуляцією — в тріщинах вони можуть регулювати температуру тіла і при цьому бути у безпеці від хижаків (змій, інших варанових і так далі). Плоске тіло і колючий хвіст прекрасно сприяють такому способу життя, оскільки варан може «надуватися», тим самим не дозволяючи хижакові дістати варана з тріщин, а колючий хвіст може служити додатковим захистом для більше уразливих частин тіла. Обтічна, вузька форма тіла тварини також полегшує життя серед каменів, особливо коли тварини живуть в групах.

Розмноження[ред. | ред. код]

Через 4 тижні після спаровування живіт самиці значно збільшується в розмірах так, що видно контури яєць. Яйця досягають 32-33 мм в довжину, 18-19 мм завширшки і важать близько 6 гр. Після 140 днів інкубації починають вилуплюватись перші варанчики. Молодняк досягає в довжину 172 мм і важить 7-9,5 гр. У віці 15 місяців найбільші досягають статевої зрілості.

Поширення[ред. | ред. код]

Мешкає на північному сході Австралії і в Квінсленді.

Джерела[ред. | ред. код]