Varanus olivaceus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Varanus olivaceus

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ящірки (Lacertilia)
Інфраряд: Вараноподібні (Varanoidea)
Родина: Варанові (Varanidae)
Рід: Варан (Varanus)
Вид: V. olivaceus
Varanus olivaceus
(Hallowell, 1856)

Посилання
Вікісховище: Varanus olivaceus
Віківиди: Varanus olivaceus
EOL: 790174
ITIS: 716529
МСОП: 22888
NCBI: 62047
Fossilworks: 374201

Varanus olivaceus (Варан Грея) — представник родини варанових.

Опис[ред. | ред. код]

З точки зору розміру і ваги є яскраво виражений статевий диморфізм. Великі самці досягають довжини до 2 м і важать 9 кг. У середньому самці досягають довжини голови і тіла 65 см й ваги 6,7 кг, самиці близько 50 см і 2,6 кг відповідно. Голова має непропорційно великі ніздрі розташовані на півдорозі між очима і кінчиком носа. Задні ноги довші передніх і дуже великі як для варанів. Основний колір ящірки зеленувато-сірий, шия, спина і хвіст, мають деякі темні, поперечні смуги. Ноги темніші, ніж тіло. Кігті чорні, великі, сильно зігнуті, використовуються для лазіння. Основний колір молоді набагато яскравіший і жовтуватий.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це деревний вид. Молодь їсть равликів чи крабів, і стає значною мірою плодоїдним з дорослішанням. Мало що відомо про відтворення у цього виду. Оптимальний час яйцекладки для цього виду, як відомо, в період з липня по жовтень, коли кладеться до 11 яєць. Замість того, щоб рити гніздо, найбільш ймовірне місце для цього виду, щоб відкласти яйця, як вважають, є дупла дерев. Молодь часто спостерігається в травні-липні.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Ендемік Філіппін, де живе в південній частині острова Лусон на острові Полілло і Катандуанес в низовині, починаючи від близько рівнем моря до 400 м над рівнем моря. Записаний у первинних і вторинних вологих тропічних лісах, часто з скельних виходами або скелями.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Цей вид знаходиться під загрозою втрати і фрагментації місць проживання, через перехід земель в сільськогосподарський оборот і лісозаготівлі. Також тваринам загрожує полювання на їжу місцевим населенням та збір для торгівлі тваринами (діти та підлітки направляються на міжнародний ринок). Цей вид занесений до Додатка II СІТЕС.

Джерела[ред. | ред. код]