Вдовичка фіолетова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Vidua funerea)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вдовичка фіолетова

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Вдовичкові (Viduidae)
Рід: Вдовичка (Vidua)
Вид: Вдовичка фіолетова
Vidua funerea
(Tarragon, 1847)
Посилання
Вікісховище: Vidua funerea
Віківиди: Vidua funerea
EOL: 922176
ITIS: 563666
МСОП: 22736178
NCBI: 243218

Вдовичка фіолетова[2] (Vidua funerea) — вид горобцеподібних птахів родини вдовичкових (Viduidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид має фрагментарний ареал в Центральній та Східній Африці. Область поширення виду включає Західну Кенію, узбережний пояс Танзанії, північ Мозамбіку, область Великих озер між Західною Танзанією та Малаві, область між провінцією Катанга (ДР Конго), Замбією та Анголою та велику частину східної частини Південної Африки (включаючи Есватіні). Живе у вологих просторих лісах, галерейних лісах та лісах міомбо.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібний птах, завдовжки 10–11 см, вагою 11-19 г. Це стрункий на вигляд птах, із закругленою головою, міцним і конічним дзьобом, загостреними крилами та хвостом з квадратним закінченням. Самці майже повністю темно-фіолетового забарвлення, лише махові пера та краї хвоста темно-коричневі, а на боках тіла є біла пляма, яку видно тільки коли птах розмахує крилами. У самиць верхня частина тіла коричнева з темнішими крилами та хвостом. На лобі та щоках є темно-коричневі смуги. Горло, груди і черево світло-сірі. В обох статей очі темно-карі, а дзьоб і ноги мають однакове забарвлення у статей, але різні в різних популяціях: птахи в північній частині ареалу мають дзьоб сірого кольору, а ноги білуватого та рожевого кольору, а на південній частині — рожево-білий дзьоб та світло-помаранчеві ноги.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Поза сезоном розмноження трапляється у змішаних зграях з астрильдовими і ткачиковими. Живиться насінням трав, яке збирає на землі. Рідше поїдає ягоди, дрібні плоди, квіти, комах.

Розмноження[ред. | ред. код]

Сезон розмноження збігається з завершальною фазою сезону дощів, що триває з січня по червень. Гніздовий паразит. Підкидає свої яйця у гнізда астрильдів Lagonosticta rubricata. За сезон самиці відкладають 2-4 яйця. Пташенята вилуплюються приблизно через два тижні після відкладення: вони народжуються сліпими і немічними. Вони мають мітки на сторонах рота і горла, ідентичні тим, як у пташенят астрильдів, внаслідок чого їх не можна відрізнити. Пташенята ростуть разом з пташенятами прийомних птахів, слідуючи їхньому циклу росту. Вони залишають гніздо через три тижні після вилуплення, але незалежними стають до півторамісячного віку. Часто ці пташенята залишаються у зграї своїх прийомних батьків.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Vidua funerea: інформація на сайті МСОП (версія 2020.1) (англ.) 30 червня 2020
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.