Vulnicura

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Vulnicura
Виконавець Бйорк
Дата випуску 20 січня 2015
Жанр поп
Тривалість 3516 секунда
Мова англійська
Лейбл One Little Independentd
Продюсер Бйорк

Vulnicura — це восьмий студійний альбом співачки Б'єрк, спродюсований продюсеркою та співачкою Алехандрою Герсі (Arca), у співпраці с The Haxon Clock. Б'єрк каже що альбом показує її почуття до і після розлучення з американським художником Метью Барні, та процесс її відновлення.

Vulnicura повинен був вийти у березні 2015 року разом із книгою Björk: Archives та виставкою про кар'єру Björk у Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку; після витоку в Інтернеті його було випущено в цифровому вигляді на два місяці раніше. Синглов для просування альбому не було випущено, але, було випущено декілька інноваційних кліпів у форматі 360°. Vulnicura отримала широке визнання критиків, і багато хто вважав це одним із її найчесніших та особистих альбомів, а також найкращим твором Б'єрк за десятиліття.

Альбом-компаньйон Vulnicura Strings було випущено 6 листопада 2015 р. У ньому представлені лише струнні інтерпретації треків Vulnicura та використовується інструмент, розроблений Леонардо да Вінчі під назвою viola organista.

Історія запису[ред. | ред. код]

Після завершення туру для свого попереднього проекту Biophilia (2011), який включав серію додатків та інструментів, створених спеціально для живого шоу, Бйорк висловила зацікавленість у використанні тих самих інструментів для свого наступного проекту. Вона розповіла The Independent: «Я знайома з найкращими програмістами додатків у світі, і в мене є інструменти, які я можу просто підключити до iPad і грати все, що у мене є. Тож працювати над альбомом здається цілком природним. де в мене немає трьох років підготовки. Але в той же час це якийсь екстремальний проект».

У травні 2013 року Б'єрк розповіла журналістам San Francisco Bay Guardian що вона на перших стадіях створення нового альбому. У тому ж місяці вона сказала San Francisco Chronicle, що має «достатньо пісень, щоб я була готова побачити наступне».

Венесуельська продюсерка Алехандра Герсі, под псевдонімом Arca, була ко-продюсеркою на цьому альбомі. Б'єрк звернулася до Алехандри після того, як її менеджер надіслав їй мікстейп Arca — &&&&& (2013). Потім, Arca була DJ на Biophilia Tour афтерпаті, після чого вони почали працювати разом. Бьорк не знала про роботу Арки з Каньє Вестом і FKA Twigs (над Yeezus і EP2, 2013), але незабаром вона оцінила це разом із знанням Арки її власної дискографії. "«Вона знала мої пісні краще за мене. Я могла сказати: „О, ти можеш зробити цей третій біт, як…“ А вона відповіла: „О, ти маєш на увазі, як третій перерву п'ятої пісні другого альбому?“ Вона була як бібліотека моєї музики»." — каже Б'єрк про роботу с Алехандрою. Арка описала роботу з Б'єрк, яку вона назвала музичним натхненником, як «зцілення», і сказала: «Те, як вона існує як людина, сильно впливає на те, як я існую як людина».

7 жовтня 2014 року Б'єрк оголосила на своїй сторінці у Facebook, що не відвідає британську прем'єру свого концертного фільму Björk: Biophilia Live на Лондонському кінофестивалі BFI, оскільки вона була надто зайнята роботою над альбомом, і підтвердила дату виходу в 2015 році. Британський музикант і продюсер The Haxan Cloak оголосив у Twitter 6 січня 2015 року, що він працював над альбомом, назвавши співпрацю «честю».

14 січня 2015 року Б'єрк опублікувала рукописну замітку на своїй сторінці у Facebook, оголосивши назву альбому, Vulnicura, його трек-лист і дату релізу в березні 2015 року. Vulnicura латиною означає «Ліки від ран» (Vulnus + Cura), і Бйорк описала його як «більш традиційний альбом, ніж Biophilia, що стосується написання пісень. Він про те, що може прийти до людини після закінчення стосунків. Він розповідає про діалоги, які ми можемо вести в наших головах і серцях, процеси зцілення».

Музика на Vulnicura була описана критиками як така, що містить електронну, авангардну та ембієнтну музику.

Альбом в основному складається зі струнних аранжувань і електронних ритмів, як повернення до звучання Б'єрк у своєму альбомі Homogenic 1997 року. В інтерв'ю Pitchfork Б'єрк розповіла, як робота над струнними аранжуваннями служила способом зайняти її розум після її розриву: «Єдиний спосіб, яким я могла впоратися з цим, — це почати писати для струнних; я вирішила стати скрипко-ботаніком і розташуйте все на 15 струн і зробіть крок далі».

Участь Arca відбулася на пізніх стадіях процесу написання, який Бйорк описала як «такий контраст, найвеселіший опит писання музики котрий я коли-небуть мала, із найтрагічнішим сюжетом […] Я просто сиділа поруч Алехандрою тижнями, і ми зробили весь альбом. Це найшвидше, з чим я коли-небуть працювала […] Це одна з тих божевільних речей у житті, коли люди з різних кінців зустрічаються, і вас так багато чого навчити один одного.».

Реліз та обкладинка[ред. | ред. код]

18 січня 2015 року, лише через кілька днів після публічного оголошення та за два місяці до запланованого випуску, передбачувана повна версія альбому просочилася в Інтернет. На той час офіційна дата релізу чи обкладинка не були підтверджені, також не було підтверджено участі ANOHNI в «Atom Dance». Незаконний витік порівняли з тим, що трапилося з Мадонною та її альбомом Rebel Heart, де кілька пісень у демо-формі просочилися в Інтернет наприкінці 2014 року.

Дата випуску альбому була перенесена на 20 січня, і він став доступним для цифрового завантаження.

Обкладинка була розроблена давніми співробітниками M/M (Париж). Цифрова обкладинка була сфотографована також давніми співавторами Інес і Вінуд: «Вона сказала, що хоче мати рану на своєму тілі, в області серця, абстрактним способом […] Уявіть, що ви Мата Харі, спокусниця, але ти поранений, і навколо тебе неймовірно приваблива м'якість». На обкладинці Бйорк одягнена в чорний латексний костюм, рану на грудях і головний убір із пір'я, який вона вже носила під час останнього етапи її Biophilia Tour. Бйорк пояснила, що в проміжку часу між двома альбомами почав з'являтися герой обкладинки Vulnicura. Основний колір обкладинки — жовтий, оскільки Б'єрк пов'язує цей колір із процесом «зцілення». Фотосесія була відзнята та перетворена в музичний кліп на трек альбому «Lionsong».

Для фізичного випуску Ендрю Томас Хуанг зробив другу обкладинку. У розкішному виданні твір має форму ацетатного футляра. Цей художній твір також трансформували у короткий кліп на трек «Family».

Щоб збігтися з усіма попередніми альбомами Б'єрк, які були перевидані обмеженим тиражем кольорових вінілів для ретроспективи MoMA, Vulnicura пізніше був випущений обмеженим тиражем подвійних неоново-жовтих платівок.

Оцінка критиків[ред. | ред. код]

Vulnicura була зустрінута широкою критикою. У Metacritic, який призначає нормалізований рейтинг із 100 рецензіям від основних видань, альбом отримав середню оцінку 87 на основі 40 рецензій. Багато критиків назвали її найкращою роботою за останнє десятиліття та найсміливішим кроком після Biophilia 2011 року. Його також порівнювали стилістично з її альбомами Homogenic і Vespertine, які отримали визнання критиків.

Похвала була зосереджена навколо «емоційної чесності та музичної сміливості», використаної для зображення глибоко особистих тем альбому. Лірика була описана як одна з її «найсильніших і зворушливих», а голос Б'єрк — «дивовижно виразний». Що стосується менш позитивного боку, давній музичний критик Роберт Крістґау стверджував: «Я завжди вважав, що вона надто для нього емоціональна». Він назвав «Stonemilker» і «Atom Dance» як видатні треки.

Похвала критиків[ред. | ред. код]

Rough Trade назвали його своїм альбомом 2015 року, назвавши його «справді надзвичайним витвором мистецтва», а саму Бйорк назвали «надихаючою людиною, яка змінює правила гри, ким ми надзвичайно поважаємо і захоплюємось».

Rolling Stone також включив його до свого списку улюблених альбомів року, описавши його як «найбільш карколомну музику, яку вона коли-небудь створювала».

Consequence of Sound назвали його у своєму списку «Альбоми з найвищим рейтингом 2015 року» під номером двадцять один, тоді як Vice назвав Vulnicura 38-м найкращим альбомом 2015 року, назвавши його «інтерактивним твором мистецтва».

Він посів п'яте місце у зворотному відліку найкращих альбомів року за версією The Guardian, яка високо оцінила «страшно виразні композиції» Б'єрк.

NME назвав альбом «сміливим, красивим і зворушливим» і посів двадцять п'яте місце в списку «Альбомів року 2015».

Cosmopolitan поставив його на восьме місце в своєму опитуванні «15 найкращих альбомів 2015 року» на кінець року, зазначивши, що альбом «справді надихає».

Newsday назвав альбом «особливим мистецьким твором, який протистоятиме іншим „альбомам розпаду“ на довгі роки», і він потрапив під номер тринадцять у списку «Найкращі альбоми 2015 року».

Він також з'явився у списку «Альбоми, які визначили 2015 рік» від Chart Attack.

Бйорк перемогла в номінації «Міжнародна сольна виконавиця» на Brit Awards; це була її 5-та премія на щорічній церемонії.

Vulnicura був номінований на премію «Найкраща альтернативна музика» на 58-й щорічній церемонії вручення премії «Греммі»; це сьома номінація Б'єрк у цій категорії.

Він також був номінований на нагороду «Альбом року» на AIM Independent Music Awards.

Б'єрк була номінована Гільдією музичних продюсерів на нагороду «Міжнародний продюсер року» для Vulnicura.

Крім того, Vulnicura був номінований як найкращий альбом 2015 року на премію The Phonofile Nordic Music Prize.

На церемонії Icelandic Music Awards Vulnicura здобула нагороду за найкращий альбом, а Б'єрк була названа найкращою виконавицею, найкращим автором пісень і найкращим продюсером.

Список треків[ред. | ред. код]

Усі тексти пісень були написані Б'єрк, окрім «Atom Dance», написаний с Oddný Eir Ævarsdóttir.

Vulnicura
#НазваАвтор музикиProducer(s)Тривалість
1.«Stonemilker»BjörkBjörk6:49
2.«Lionsong»Björk
6:08
3.«History of Touches»Björk
  • Björk
  • Arca
2:53
4.«Black Lake»Björk
  • Björk
  • Arca
10:08
5.«Family»
  • Björk
  • Arca
8:02
6.«Notget»
  • Björk
  • Arca
  • Björk
  • Arca
6:26
7.«Atom Dance»Björk
  • Björk
  • Arca
8:09
8.«Mouth Mantra»Björk
  • Björk
  • Arca
6:09
9.«Quicksand»
  • Björk
  • Spaces
Björk3:45
58:36