Євфимій (Щаснєв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євфимій
Народився1839
Ільов, Q4313576?, Вознесенський район (Нижньогородська область), Нижньогородська область
Помер9 (22) січня 1913
Красноярськ, Єнісейська губернія, Російська імперія
Діяльністьсвященник
Alma materНижньогородська духовна семінарія
Посадаєпископ
Конфесіяправослав'я

Єпископ Євфимій (у світі Феодор Дормідонтович Щаснєв; лютий 1839, Ільовський Завод, Ардатівський повіт, Нижегородська губернія - 9 січня 1913) - єпископ Російської православної церкви, єпископ Єнісейський і Красноярський.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився у лютому 1839 року, син священика села Ілевського Заводу, Ардатівського повіту Нижегородської губернії.

В 1858 закінчив Нижегородську духовну семінарію зі званням студента семінарії.

5 березня 1860 висвячений на священика до Вознесенської церкви села Терюшева Нижегородського повіту, де й прослужив тридцять три з половиною роки. Ревнуючи про просвітництво пастви, на другому році священства відкрив у власному домі народну школу, в якій протягом десяти років, поки не відкрилася на селі школа, сам був учителем і законоучителем. У 1875 році втратив дружину, яка залишила на його руках трирічного сина, і, будучи вдовим, ще вісімнадцять років священствував. У 1892 році був зведений у сан протоієрея за своє ревне служіння.

У 1893 році на пропозицію тодішнього архієпископа Нижегородського Володимира (Микольського) прийняв чернецтво з ім'ям Євфимій і був зарахований до братії Арзамаського Спасо-Преображенського монастиря з призначенням настоятелем цього монастиря і зведений в сан архімандрита.

23 червня 1895 року він був викликаний у Санкт-Петербург на чреду священнослужіння та проповіді слова Божого.

17 листопада 1896 хіротонізований на єпископа Новгород-Сіверського, вікарія Чернігівської єпархії. У січні 1897 року затверджений на посаді голови Чернігівської єпархіальної училищної ради.

З 28 жовтня 1898 - єпископ Єнісейський і Красноярський.

Поклав багато праць із влаштування єпархії. За час свого святительства Єнісейська єпархія відкрив багато парафій, будувалися храми. Його працями та стараннями влаштований єпархіальний свічковий завод, майже вдвічі збільшено число церковно-парафіяльних шкіл, розширено місіонерську справу, засновано інститут протисектантських та протирозкольницьких місіонерів, вжито багато інших заходів, що сприяють справі розвитку церковно-парафіяльного життя. 11 червня 1900 року владика Євфимій освятив місце закладки будівлі Красноярської духовної семінарії, зведеної на початку XX століття. За духовної семінарії було відкрито зразкову трикласну школу для хлопчиків. У 1904 році при семінарії було збудовано та освячено домову церкву в ім'я архістратига Михайла. Для викладання в семінарії були запрошені випускники Київської, Московської, Казанської та Санкт-Петербурзької духовних академій, які мали ступінь кандидата богослов'я. Євфимій ініціював збір коштів для поранених і каліків воїнів, що постраждали під час Китайського походу 1900 року та Російсько-японської війни 1904-1905 років. Лазарет для поранених був у приміщенні семінарії. Для забезпечення осиротілих дітей офіцерів та нижніх чинів було засновано 3 стипендії в єпархіальному училищі, 7 – у Красноярському духовному училищі, 20 – у церковно-парафіяльних школах. Були прийняті на виховання в монастирі діти дошкільного віку, що втратили годувальників[1].

У 1906 році не затвердив пропозиції обновленського характеру, прийняті екстреним єпархіальним з'їздом духовенства, вказавши, що «зміни з церковною обрядовістю не тільки не послужать користі Православної Церкви, але, швидше за все, послужать приводом для простого народу до розбещення в брехні та розкол». У 1912 році за клопотанням єпископа Євфимія почалося виділення асигнувань на місіонерську діяльність (по 6400 рублів щорічно). 12 березня 1912 року було засновано єпархіальне історико-археологічне товариство, одним з головних діянь якого стало видання в 1916 «Короткого опису парафій Єнісейської єпархії»[1]. .

У 1910 році осліп.

Помер 9 січня 1913 року у Красноярську. Похований у кафедральному Богородиці-Різдвяному соборі Красноярська. У радянські часи останки преосвященного були виставлені в краєзнавчому музеї і пізніше спали в музейній кочегарці[1].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в Малашин Г. В. Красноярская и Ачинская епархия. Православная энциклопедия. — М. : Церковно-научный центр «Православная энциклопедия», 2015. — Т. XXXVIII. — С. 448—464. — ISBN 978-5-89572-029-5.(рос.)

Посилання

[ред. | ред. код]