Ібрагім (казанський хан)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ібрагім
тат. ابراهیم
Народився 15 століття
Помер 1479
Казань, Казанське ханство
Посада Казанський хан[d]
Конфесія іслам
Батько Махмуд (казанський хан)
Брати, сестри Халіль (казанський хан)
У шлюбі з Q61814563? і Нур-Султан (ханша)
Діти Мухаммед-Амін, Абдул-Латіф, Ільхам (казанський хан) і Xodayqold

Ібрагім (ابراهیم; д/н — 1479) — 4-й казанський хан у 14671479 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Тука-Тимуридів, гілки Чингизідів. Син хана Махмуда. Посів трон після смерті брата — хана Халіля за незрозумілих обставин.

На цей час відбувалася підготовка до війни з Великим князівством Московським, володар якого Іван III відмовився сплачувати данину казанському ханові.

У 1467 році Іван III відправив хана Касима, стрийка Ібрагіма, з метою захопити владу в державі. Проте Касим не отримав підтримки знаті та військовиків. Того ж року казанський хан завдав поразки московитам у битві біля Волги (точне місце невідоме). Взимку того ж року Ібрагім розграбував околиці Галича.

У 1468 році московити зміцнили свої залоги в Нижньому Новгороді, Муромі, Костромі, Галичі. За цим Іван III відправив війська плюндрувати землі Казанського ханства. У відповідь хан відправив загони на Кострому й Нижній Новгород. Перший захопив Кічменгський Городок та сплюндрував 2 волості. Другий (під орудою мурзи Ходжа-Берди) зазнав поразки біля Нижнього Новгороду.

За цим ушкуйники, спустившись човнами В'яткою на Каму, вдерлися до Кашанського улусу. У відповідь на північ були спрямовані сильні загони, які захопили Хлинов, встановивши там казанську залогу.

Помер Ібрагім 1479 року. Йому спадкував син Ільхам.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Фатма-Шах-Султан.

Діти:

  • Ільхам (бл. 1450 — бл. 1490), казанський хан
  • Мегір-Тагір (д/н — бл. 1490)
  • Худай-Кул (д/н—1523)

Дружина — нур-Султан, донька Тимур-бія, беклярбека Ахмата, хана Великої Орди.

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Похлёбкин В. В. Татары и Русь. 360 лет отношения Руси с татарскими государствами в XIII—XVI вв., 1238—1598 гг. (От битвы на р. Сить до покорения Сибири): Справочник. — М.: Междунар. отношения, 2005. — 192 с. (рос.)
  • История татар с древнейших времён в 7-ми томах. — Казань, 2006.
  • Kołodziejczyk, Dariusz (2011). The Crimean Khanate and Poland-Lithuania: International Diplomacy on the European Periphery (15th-18th Century). A Study of Peace Treaties Followed by Annotated Documents. Leiden: Brill. ISBN 9789004191907.