Аварія MD-11 в Ер-Ріяді

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рейс 8460 Lufthansa Cargo

Літак, що зазнав аварії, за рік до інциденту в аеропорту Франкфуркта, Франкфурт-на-Майні (Німеччина).

Загальні відомості
Дата  27 липня 2010
Характер  Розбився при посадці після жорсткого приземлення
Причина  Помилка Екіпажу
Місце  Саудівська Аравія ЗПС міжнародного аеропорту імені Короля Халіда, Ер-Ріяд (Саудівська Аравія)
Країна  Саудівська Аравія Саудівська Аравія
Повітряне судно
Авіакомпанія  Німеччина Lufthansa Cargo
Модель  McDonnell Douglas MD-11
Бортовий номер  D-ALCQ
Рейс  LN8460
Пункт вильоту  Німеччина Франкфурт-на-Майні (Німеччина)
Перша рейсова зупинка  Саудівська Аравія Міжнародний аеропорт імені Короля Халіда, Ер-Ріяд (Саудівська Аравія)
Друга рейсова зупинка  ОАЕ Шарджа (Об'єднані Арабські Емірати)
Пункт призначення  Гонконг Чхеклапкок (Гонконг)
Екіпаж  2
Пасажири  0
Вижило  2
Поранено  2
Загинуло  0
Аварія MD-11 в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія)
<div style="position: absolute; z-index: 2; top: Помилка виразу: неочікуваний оператор <%; left: Помилка виразу: неочікуваний оператор <%; height: 0; width: 0; margin: 0; padding: 0;">
Аварія MD-11 в Ер-Ріяді
<div style="font-size: 90%; line-height:100%; position: relative; top: -0.45em; width: 150px; Помилка виразу: неочікуваний оператор <">
Мапа

Аварія MD-11 в Ер-Ріяді — авіаційна аварія, що сталася 27 липня 2010 року. Вантажний літак McDonnell Douglas MD-11 німецької авіакомпанії Lufthansa Cargo виконував плановий рейс 8460 за сполученням Франкфурт — Ер-Ріяд — Шарджа — Гонконг, але під час посадки в Ер-Ріяді літак жорстко приземлився і загорівся. Обидва члени екіпажу, єдині люди на борту, отримали поранення, але вижили.

Літак[ред. | ред. код]

Літак, що зазнав аварії, за 6 місяців до інциденту.

Літак, що брав участь в аварії, був McDonnell Douglas MD-11, зареєстрований D-ALCQ msn 48431, номер лінії 534. Літак було доставлено в Alitalia у 1993 році як I-DUPB і переобладнано в вантажний у 2004 році. На момент аварії D-ALCQ накопичив 73 200 годин нальоту.

Аварія[ред. | ред. код]

Рейс 8460 був міжнародним регулярним вантажним рейсом Франкфурта (Німеччина), до Гонконгу (Китай) через Ер-Ріяд (Саудівська Аравія), та Шарджу (ОАЕ). Переліт з Франкфурта в Ер-Ріяд пройшов без подій, а погодні умови в Ер-Ріяді були хорошими, з достатньою видимістю.

Після прибуття в міжнародний аеропорт імені Короля Халіда в Ер-Ріяді літак жорстко приземлився і неодноразово підстрибував і врешті-решт розбився на ЗПС. І капітан, і перший офіцер, змогли евакуюватися з літака за допомогою надувних трапів, перш ніж його взяли під контроль служби надзвичайних ситуацій аеропорту.

Розслідування[ред. | ред. код]

Головне управління цивільної авіації розпочало розслідування за фактом аварії. Остаточний звіт показав, що причиною аварії стало те, що літак приземлився занадто жорстко, що спричинило його відскок на злітно-посадковій смузі. Екіпаж не розпізнав відскок і відреагував таким чином, що літак відскочив ще сильніше. Третє й останнє приземлення було настільки важким, що кормова частина фюзеляжу розірвалася, і літак розбився.

До цієї аварії було здійснено 29 інших відскоків або важких жорстких приземлень з літаками MD-11, які завдали значних пошкоджень. Подібна аварія сталася на рейсі 80 FedEx Express[en] минулого року, коли обидва члени екіпажу загинули під час приземлення.

Було відомо, що льотні екіпажі виявили, що при посадці MD-11 важко виявити відскоку. У підсумковому звіті було запропоновано кілька рекомендацій щодо покращення підготовки, процедур та льотних приладів, щоб допомогти екіпажам впоратися з приземленнями з відскоком.

Див. також[ред. | ред. код]