Аверіна Аріна Олексіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аріна Аверіна
Аріна Олексіївна Аверіна рос. Арина Алексеевна Аверина
рос. Арина Алексеевна Аверина
Загальна інформація
Прізвиська Тигрёнок
Національність росіянка
Громадянство  Росія
Народження 13 серпня 1998(1998-08-13) (25 років)
Заволжя, Городецький район, Нижньогородська область, Росія
Зріст 167 см
Вага 43 кг
Alma mater Національний державний університет фізичної культури, спорту і здоров'я імені П. Ф. Лесгафтаd
Спорт
Вид спорту художня гімнастика
Дисципліна індивідуальне багатоборство
Клуб ЦСКА
Тренери Лариса Бєлова, Віра Шаталіна, Ірина Вінер-Усманова
Участь і здобутки
CMNS: Аверіна Аріна Олексіївна у Вікісховищі
Нагороди
Заслужений майстер спорту Росії
Заслужений майстер спорту Росії
Спортивні медалі
Представник Росія Росія
Чемпіонати світу
Срібло Пезаро 2017 багатоборство
Срібло Пезаро 2017 обруч
Золото Пезаро 2017 м'яч
Бронза Пезаро 2017 булави
Золото Пезаро 2017 стрічка
Золото Софія 2018 команда
Бронза Софія 2018 обруч
Бронза Софія 2018 булави
Золото Баку 2019 команда
Срібло Баку 2019 багатоборство
Срібло Баку 2019 м'яч
Срібло Кітакюсю 2021 м'яч
Срібло Кітакюсю 2021 булави
Бронза Кітакюсю 2021 стрічка
Золото Кітакюсю 2021 команда
Бронза Китакюсю 2021 багатоборство
Чемпіонати Європи
Золото Будапешт 2017 команда
Золото Будапешт 2017 м'яч
Золото Будапешт 2017 булави
Золото Гвадалахара 2018 багатоборство
Золото Баку 2019 команда
Золото Баку 2019 м'яч
Золото Баку 2019 булави
Золото Варна 2021 багатоборство
Золото Варна 2021 команда
Бронза Варна 2021 стрічка
Чемпіонати Росії
Бронза Пенза 2017 багатоборство
Золото Москва 2019 багатоборство
Золото Москва 2020 багатоборство
Золото Москва 2021 багатоборство
Всесвітні Ігри
Золото Вроцлав 2017 м'яч
Золото Вроцлав 2017 обруч
Золото Вроцлав 2017 стрічка
Бронза Вроцлав 2017 булави

Аріна Олексіївна Аверіна (нар. 13 серпня 1998[1], Заволжя, Нижегородська область, Росія) — російська художня гімнастка, член збірної команди Росії, Заслужений майстер спорту, п'ятиразова чемпіонка світу (2017, 2018, 2019, 2021), дев'ятикратна чемпіонка Європи (2017, 2018 [Архівовано 23 жовтня 2021 у Wayback Machine.], 2019, 2021), в тому числі дворазова абсолютна чемпіонка Європи (2018 [Архівовано 23 жовтня 2021 у Wayback Machine.], 2021), триразова абсолютна чемпіонка Росії (2019, 2020, 2021). Підтримує путінський режим та війну Росії проти України[2]. Проти неї введені персональні санкції Верховною Радою України[3].

У неї є сестра-близнючка Діна Аверіна, також художня гімнастка, срібна призерка Олімпійських Ігор Токіо (2020) 18-разова чемпіонка світу (2017, 2018, 2019, 2021) в тому числі чотириразова абсолютна чемпіонка світу (2017, 2018, 2019), 10-разова чемпіонка Європи (2017, 2019, 2021), а також старша сестра Поліна Аверіна, в даний час тренерка з художньої гімнастики.

Біографія[ред. | ред. код]

Аріна Олексіївна Аверіна народилася 13 серпня 1998 року в Заволжі Нижньогородської області Росії. Займатися гімнастикою почала з 4-річного віку. До 12 років Аріна навчалася у звичайній школі, але не з усім класом, а індивідуально з усіх предметів (крім музики, малювання, фізкультури, праці та ОБЖ), як і її сестра. З 11-річного віку почалася спортивна кар'єра. Перший тренер Аріни і Діни — Л. В. Бєлова. На гімнастику дівчаток привела мама та їх старша сестра Поліна. Поліна теж займалася художньою гімнастикою, але кинула заради навчання. З вересня 2011 року Аріна тренується в НТЦ «Новогорськ». Її та Діну помітили на змаганнях «Юний гімнаст», а після зборів у Хорватії запросили до Центру олімпійської підготовки до тренера Віри Миколаївни Шаталіної[4][5].

Аріна народилася на 20 хвилин випереджаючи сестру -близнючка Діну. В той час як в обох є родимки на верхній частині скули (біля правого вуха), у Аріни вона у верхньому правому куті, а у Діни — у нижньому правому. В Аріни над правим оком є шрам, викликаний після нещасного випадку з булавою[6][7].

Кар'єра: 2014 рік

З 2014 року Аріна і Діна почали їздити на більш серйозні змагання. Вони брали участь у чемпіонаті Москви, де Діна стала чемпіонкою Москви 2014 року, Аріна була другою на цих змаганнях. Після, дівчатка поїхали в Ізраїль, на Гран-Прі Холон 2014. На цей раз перемогла Аріна, обійшовши сестру лише на 0.048 бала. Аріна одна їздила на «Балтійський обруч 2014» до Риги, бо Віра Миколаївна вирушила до Португалії з її сестрою. Незважаючи на відсутність тренера Аріна Олексіївна зайняла друге місце в багатоборстві, а в фіналі змагань з булавами і стрічкою виборола срібну медаль, бронзову за обруч і, нарешті, золото у виступі з м'ячем; завоювавши, таким чином, 5 медалей. На чемпіонаті Росії 2014 року в Пензі Аріна виступала з травмою кисті. У багатоборстві, як і її сестра, призових місць не зайняла, але в фіналі виступу з м'ячем завоювала золоту медаль. У фіналі з обручем зайняла лише бронзу. У виступі з булавами Аріна завоювала срібло. На етапі спартакіади в місті Раменському Аріна стала першою. На «Luxembourg Trophy 2014» Аріна зайняла друге місце в багатоборстві.

Кар'єра: 2015 рік

У 2015 році Аріна Аверіна виступала на щорічному етапі Гран-прі в Москві, де через прикру помилку зі стрічкою стала в багатоборстві лише тринадцятою. На Весняному Кубку в Красноярську виступала в фіналах, завоювавши дві золоті медалі (м'яч, стрічка), одну срібну (обруч) і одну бронзову (булави). На чемпіонаті Москви зайняла друге місце в багатоборстві, поступившись три бали сестрі та відібралася на чемпіонат Росії. У командній першості на чемпіонаті Росії в Пензі зайняла перше місце, стала другою в багатоборстві і поповнила свою скарбничку золотом у фіналах з обручем і булавами, розташувавшись на другій позиції з м'ячем і стрічкою. На міжнародному турнірі сеньорок у Пезаро стала першою в команді з Діною, а в фіналах в окремих видах завоювала два золота у вправі зі стрічкою та м'ячем. Справжнім тріумфом для гімнастки став виступ у Корбей-Ессон, де Аріна завоювала п'ять золотих медалей з п'яти можливих — за багатоборство та всі фінали. У фіналі зі стрічкою Аверіна розділила першу сходинку п'єдесталу з сестрою. На міжнародних турнірах в Будапешті та Софії Аріна виборола в багатоборстві 3-тє та 2-ге місця відповідно.

Кар'єра: 2016 рік

З 2016 сезону сестер і Аріну в тому числі починають називати «секретною зброєю збірної» і зміною нинішнім лідерам російської художньої гімнастики. На Діну та Аріну покладено додаткова відповідальність, і весь сезон вони доводили своє право виступати на турнірах разом з першими номерами збірної. На етапі Гран-прі в Москві Аріна зайняла третє місце в багатоборстві, стала другою у вправах з булавами і першою зі стрічкою[8]. Її відправили на Кубок Світу в Лісабон, де вона зайняла п'яте місце в багатоборстві та друге в фіналі зі стрічкою. На етапі Гран-прі в Тьє вона виборола четверте місце в багатоборстві, пройшла до фіналів з булавами і стрічкою[9]. Наступним стартом став чемпіонат Росії, що проходив у Сочі. У командному багатоборстві Аріна разом з сестрою зайняла найвищу сходинку п'єдесталу. В індивідуальному багатоборстві Аріна стала четвертою, поступаючись Діні п'ятнадцять сотих бала. В окремих видах Аріна завоювала срібло з м'ячем і бронзу у вправі з обручем та з булавами. Також вона стала четвертою в фіналі зі стрічкою[10]. У Брно Аріна виборола п'яте місце в багатоборстві. На етапі Гран-прі в Бухаресті Аріна взяла срібло за багатоборство, а в фіналах повторила друге місце у фіналі з м'ячем і стала третьою у фіналах зі стрічкою і булавами. Наступним важливим змаганням для сестер став Кубок світу в Софії. Аріна зайняла четверте місце в багатоборстві, з обручами та булавами стала третьою. На жаль, через травму вона знялася з Кубка світу в Берліні[11]. Наприкінці сезону вона вдало виступила на Гран-прі в Ейлаті — третє місце в багатоборстві та з обручами, срібло у фіналі зі стрічкою. Спортивний сезон 2016 року Аріна завершила другим місцем на Dalia Kutkaitė Cup, а потім брала участь у клубному чемпіонаті Італії як запрошена спортсменка, де допомагала своїй команді зайняти також друге місце.

Кар'єра: 2017 рік

Аріна на Гран-прі 2017 у Москві

Новий спортивний сезон став для сестер справжнім проривом: вони стали першими номерами збірної Росії. Першим важливим змаганням традиційно став етап Гран-прі в Москві, де Аріна досягла третього місця слідом за Діною і Олександрою Солдатовою[12]. На матчевій зустрічі Італія-Росія Аріна зайняла друге місце і «пропустила» вперед тільки сестру. На національному чемпіонаті Аріна Аверіна разом з Діною виграла командне багатоборство, стала бронзовою призеркою індивідуального багатоборства. У фіналах стала триразовою чемпіонкою Росії (м'яч, булави, стрічка) і віце-чемпіонкою Росії у вправі з обручем[13]. На етапі Гран-прі в іспанській Марбельї Аріна виборола друге місце в багатоборстві, третє — в фіналах з м'ячем і булавами. На Кубку світу в Ташкенті Аріна стала другою в індивідуальному багатоборстві, а в обручі, м'ячі і стрічці стала на вищий щабель п'єдесталу. На Кубку світу в Баку вона виграла багатоборство та фінал з обручем, стала срібною призеркою у фіналі з м'ячем і стрічкою, бронзову — в фіналі з булавами. Наступним найважливішим стартом став чемпіонат Європи в Будапешті, де Аріна виступила бездоганно — золото в командному багатоборстві, золото в фіналах з м'ячем і булавами[13]. Після цього змагання вона виграла етап Гран-прі в Холоні в індивідуальному багатоборстві та в фіналі зі стрічкою, завоювала срібну медаль у фіналі з м'ячем. Далі — Всесвітні Ігри у Вроцлаві, куди від Росії поїхали сестри Аверіни. Аріна на даних змаганнях завоювала три золота (обруч, м'яч, стрічка) і одну бронзу (булави)[14][15]. World Challenge Cup в Казані став генеральною репетицією чемпіонату світу. Там Аріна виборола друге місце в багатоборстві, а в фіналах завоювала для Росії два золота (м'яч, стрічка), два срібла (обруч, булави)[16]. Чемпіонат світу в Пезаро сестри завершили тріумфально, завоювавши на двох десять медалей, з них п'ять виграла Аріна: два золота (м'яч, стрічка), два срібла (багатоборство, обруч), одна бронза (булави)[17].

Кар'єра: 2018 рік

На початку сезону сестри Аверіни знову довели своє лідерство збірної. На Гран-Прі в Москві Аріна стала другою, поступившись сестрі-близнючці Діні Аверіній. На Гран-Прі в Тьє в багатоборстві зайняла п'яте місце, у фіналі з обручем стала другою, а також здобула перемогу з булавами. На чемпіонаті Росії в Сочі через травму Аріна Аверіна знялася зі змагань, виступивши лише з обручем на оцінку 19.600. Але разом з командою виборола перше, друге і третє місце одночасно. Наступні змагання — Кубок Світу в Пезаро, де Аріна, допустивши помилки, не змогла встати на п'єдестал і зайняла четверту позицію. На цих же змаганнях виграла фінал з обручем, посіла п'яте місце з булавами і третє з стрічкою. Далі — World Challenge Cup Гвадалахарі, де в багатоборстві Аверіна стала третьою, в фіналі з обручем і булавами випередила всіх, а зі стрічкою знову стала бронзовою призеркою. І на Гран-Прі в Холоні в багатоборстві з найвищими оцінками 21.150 за обруч і 20.550 за булави змогла виграти. У фіналі з обручем знову стала першою, з м'ячем Аріна зайняла друге місце, а в булавах і стрічці сьоме і п'яте, відповідно. Потім Аверіни відправилися на чемпіонат Європи в Гвадалахарі, де Аріна з відривом в два бали стала абсолютною чемпіонкою Європи, Діна Аверіна зайняла другу позицію[18].

Чемпіонат світу в Софії 2018 року закінчився для спортсменки не найкращим чином. Золоту медаль Аріна змогла отримати лише в командному заліку в складі збірної Росії, ставши триразовою чемпіонкою світу. У фіналах з обручем і булавами допустила незначні помилки і завоювала дві бронзи.

Вправа зі стрічкою у кваліфікації до чемпіонату світу 2018 стала провальною для спортсменки, в якій вона допустила дві грубі помилки. Спочатку на стрічці зав'язався вузол, через що їй довелося скористатися запасним інвентарем, який надається організаторами. Але під час кидка друга стрічка відчепилася від карабіна, і в результаті Аріна змушена була використовувати за один виступ вже третій предмет. Виступ Аріни було оцінено суддями лише у 13.800 бала, чого виявилося абсолютно недостатньо для проходження до фіналу змагань, а також до вирішальної стадії індивідуального багатоборства, де Росію представили Діна Аверіна та Олександра Солдатова.

Брала участь в шоу «Олексій Нємов і легенди спорту» зі своєю програмою зі стрічкою, а також з сестрою в «Аліна 2018» з показовим номером. У шоу «Без страховки» разом з сестрою вони виконали номер «Близнюки».

Кар'єра: 2019 рік

У 2019 році Аріна Аверіна стала срібною призеркою у багатоборстві на етапі Гран-прі з художньої гімнастики, який проходив у Москві.

На чемпіонаті Європи 2019 виступала в кваліфікації з обручем, м'ячем і булавами і виборола золоті медалі у фіналах з м'ячем і булавами, а також золото в командному заліку. Допустивши серйозну втрату і взявши запасний предмет в кваліфікації з обручем, Аріна не змогла відібратися до фіналу даного виду вправи.

На чемпіонаті Росії 2019 Аріна Аверіна вперше в своїй спортивній кар'єрі стала абсолютною чемпіонкою країни у фіналі багатоборства, показавши всі вправи на найвищому рівні і отримавши рекордні оцінки у вправах з м'ячем 24.000 і булавами 24.200, а також 23.300 за обруч і 22.300 за стрічку. За сумою чотирьох вправ її оцінка склала 93.800. Її сестра Діна посіла друге місце з сумою 89.400. За підсумками чемпіонату Росії 2019 Аріна і Діна Аверіни заробили путівки на майбутній чемпіонат Світу 2019 року в Баку.

Кар'єра: 2020 рік

У 2020 році на першому етапі Гран-прі в Москві знялася зі змагань через травму[19].

На чемпіонаті Росії в лютому в індивідуальному заліку стала абсолютною чемпіонкою.

В естонському місті Тарту на другому етапі Гран-прі Аріна Аверіна стала абсолютною чемпіонкою, завоювавши чотири золоті медалі у вправах зі стрічкою, м'ячем, обручем і булавами. Також вона перемогла в багатоборстві.

На Міжнародному онлайн турнірі «Матчеві зустрічі» 2020 завоювала золото у вправу з м'ячем і срібло з обручем[20].

Кар'єра: 2021 рік

На початку року на чемпіонаті Росії втретє поспіль стала лідером в багатоборстві. На кубку світу в Ташкенті Аріна виборола два перших місця у вправах з м'ячем та булавами.

37-й чемпіонат Європи з художньої гімнастики, що проходив з 9 червня по 13 червня 2021 року у Варні (Болгарія) став кваліфікаційним турніром на Літні Олімпійські ігри 2020 у Токіо, Японія. Аріна тут виборола абсолютна першість, набравши 109,100 балла (у сестри Діни — бронза та 107,325 балла), а також тут в Аріни була бронза у вправах зі стрічкою.

Виступи на Олімпійських іграх 2020, що проходили з 7 по 8 серпня 2021 року у Токіо стали провальними для Аріни Аверіної. Сестрі Діні Аверіній вдалось зачепитись за «срібло». Представниця Білорусі Аліна Горнасько посунула її з третьої позиції на четверту. Під час вправ зі стрічкою, що було останні етапом змагань, в Аріни Аверіної стрічка вилетіла за межі килима. Вона взяла запасний предмет. Але судді побачили багато помилок.

На чемпіонаті світу 2021 завоювала два срібла у вправах з м'ячами та булавами та дві бронзи у багатоборстві та у вправі зі стрічкою.

Спортивні досягнення[ред. | ред. код]

Аріна з Діною на чемпіонаті Європи 2017 року.
Дорослі
Рік Турнір Багатоборство Команда Обруч М'яч Булави Стрічка
2021 Чемпіонат світу 3-е 1-e 6-е 2-е 2-е 3-е
Olympico Cup 2-е 1-e 2-е 1-e 3 (ОС)
Літні Олімпійські ігри 4-е
Чемпіонат Європи 1-е 3-е
2020 Гран-прі Тарту 1-е 1-е 1-е 1-е 1-е
2019 Чемпіонат світу 2-е 1-е 2-е
2017 Чемпіонат світу 2-е 2-е 1-е 3-є 1-е
Кубок світу Казань 2-е 2-е 1-е 2-е 1-е
Всесвітні ігри 1-е 1-е 3-є 1-е
Гран-прі Холон 1-е 3-є (Q) 2-е 3-є (Q) 1-е
Чемпіонат Європи 1-е 1-е 1-е
Кубок світу Баку 1-е 1-е 2-е 3-є 2-е
Кубок світу Ташкент 2-е 1-е 1-е 9-е (Q) 1-е
Гран-прі Марбелья 2-е 5-е (Q) 3-є 3-є 8-е (Q)
Desio Italia Trophy 2-е 1-е
Гран-прі Москва 3-є 8-е (Q) 3-є (Q) 4-е (Q) 2-е
2016 Гран-прі Москва 2-е
Гран-прі Фінал 3-є 2-е 3-є (Q) 6-е (Q) 2-е
Кубок світу Берлін WD 11-е (Q) 5-е (Q) WD WD
Кубок світу Софія 4-е 3-є 4-е 3-є 6-е
Гран-прі Бухарест 2-е 4-е 2-е 3-є 3-є
Гран-прі Брно 5-е 4-е (Q) 12-е (Q) 4-е (Q) 6-е (Q)
Гран-прі Тьє 5-е 11-е (Q) 5-е (Q) 4-е 4-е
Кубок світу Лісабон 5-е 17-е (Q) 4-е 12-е (Q) 2-е
Гран-прі Москва 3-є 7-е (Q) 6-е (Q) 2-е 1-е
2015 Dundee Cup 2-е
MTK Budapest Cup 3-є 2-е 3-є 6-е (Q) 5-е (Q)
Corbeil-Essonnes International 1-е 1-е 1-е 1-е 1-е
International Tournament of Pesaro 1-е 1-е 1-е
2014 EWUB Luxembourg Trophy 2-е 2-е (Q) 2-е (Q)
Baltic Hoop 2-е 3-є 1-е 2-е 2-е
Гран-прі Холон 1-е 1-е 1-е 2-е (OC) 2-е
Аліна 2014 2-е
Міжнародні: Юніори
Рік Турнір Багатоборство Команда Обруч М'яч Булави Стрічка
2013 Happy Caravan Cup 1-е 1-е
2012 MTM Любляна 1-е
Venera Cup 3-є 2-е 3-є 3-є 3-є
Гран-прі Москва 4-е (OC)
2011 Російсько-Кітайські молодіжні ігри 5-е
Національні
Рік Турнір Багатоборство Команда Обруч М'яч Булави Стрічка
2021 Чемпіонат Росії 1-е 1-е 1-е 2-е 2-е
2020 Чемпіонат Росії 1-е
2019 Чемпіонат Росії 1-е
2017 Чемпіонат Росії 3-є 1-е 1-е 1-е 2-е 1-е
2016 Чемпіонат Росії 4-е 1-е 2-е 4-е 3-є 3-є
2015 Чемпіонат Росії 2-е 1-е 2-е 2-е 1-е 1-е
2014 Чемпіонат Росії 7-е 1-е 1-е 4-е 3-є 2-е
2013 Чемпіонат Росії серед юніорів 5-е
2012 Чемпіонат Росії серед юніорів 11-е
2011 Чемпіонат Росії серед юніорів 9-е
Q = у кваліфікації (без виступу в фіналі змагання через обмеження 2-х гімнасток з однієї країни або тільки 8-ю з вищим результатом);

WR = Світовий рекорд; WD = знялася зі змагань через травму 'OC = поза заліком (брала участь у змаганні, але бали не зараховувалися)

Громадянська позиція[ред. | ред. код]

Брала участь в пропагандистському путінському концерті на честь восьмої річниці анексії Криму та на підтримку війни в Україні. Надягала куртку з літерою Z[21].

Проти неї введені персональні санкції Верховною Радою України[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Entry List by NOC. a.longinestiming.com. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 7 червня 2018.
  2. Перелік осіб, що підтримують путінський режим та війну росії проти України.
  3. а б Тимощук та 55 росіян. Рада ввела санкції проти спортсменів з антиукраїнською позицією. 13 грудня 2022.
  4. 2012 Russian Championships. r-gymnastics. 12 лютого 2012. Архів оригіналу за 27 березня 2019. Процитовано 8 серпня 2021.
  5. VENERA CUP-2012. r-gymnastics. 23 березня 2012. Архів оригіналу за 27 березня 2019. Процитовано 8 серпня 2021.
  6. Russian identical twins both bag gold and silver at FIG Rhythmic World Championships. Inside the Games. 30 August 2017. Архів оригіналу за 3 червня 2021. Процитовано 8 серпня 2021.
  7. FIG Channel. 2017 Rhythmic Worlds, Pesaro (ITA) - Hoop+Ball Finals, Highlights. Процитовано 23 серпня 2018. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 серпня 2021. Процитовано 8 серпня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  8. Rhythmic Gymnastics Grand Prix starts into Olympic Season. Gymmedia. 21 лютого 2016. Архів оригіналу за 28 червня 2018. Процитовано 8 серпня 2021..
  9. Grand Prix: 30th International Thiais 2016. Gymmedia. 27 березня 2016. Архів оригіналу за 8 листопада 2021. Процитовано 8 серпня 2021.
  10. 2016 Russian Championships. Архів оригіналу за 8 листопада 2021. Процитовано 17 квітня 2016.
  11. Berlin Masters 2016 is a World Cup Event now. Gymmedia. 4 липня 2016. Архів оригіналу за 8 серпня 2021. Процитовано 8 серпня 2021.
  12. Dina Averina turns heads at the Moscow Grand Prix. European Union of Gymnastics. 20 лютого 2017. Архів оригіналу за 5 березня 2017. Процитовано 4 березня 2017.
  13. а б Дина Аверина – чемпионка России по художественной гимнастике в многоборье. Архів оригіналу за 8 серпня 2021. Процитовано 12 березня 2017.
  14. Averina twins continue rhythmic domination. European Union of Gymnastics. 23 July 2017. Архів оригіналу за 29 July 2017. Процитовано 29 July 2017.
  15. Arina Averina goes three for four in Rhythmic at The World Games; three new champions in Aerobic. International Federation of Gymnastics. 23 липня 2017. Архів оригіналу за 8 серпня 2021. Процитовано 8 серпня 2021.
  16. Averina affirmation at final Rhythmic World Challenge Cup of 2017. International Federation of Gymnastics. 14 August 2017. Архів оригіналу за 22 серпня 2017. Процитовано 8 серпня 2021.
  17. Dina Averina takes 2017 Rhythmic World All-around title. International Federation of Gymnastics. 9 September 2017. Архів оригіналу за 21 червня 2018. Процитовано 8 серпня 2021.
  18. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 серпня 2021. Процитовано 8 серпня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  19. Арина Аверина из-за травмы снялась с этапа Гран-при в Москве. Архів оригіналу за 8 серпня 2021. Процитовано 8 серпня 2021.
  20. Arina Averina RG Music List. rgforum. Архів оригіналу за 7 серпня 2021. Процитовано 8 серпня 2021.
  21. Російські гімнастки "замазали" символ окупантів на своїх фото з концерту-мітингу на підтримку війни. ТСН. 20 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]