Акадзоме Емон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заголовок цієї статті — японське ім'я. Воно складається з прізвища та особового імені, яке йде після нього: іменем цієї особи є Емон, а прізвищем — Акадзоме.
Акадзоме Емон
яп. 赤染衛門
Народилася956
Померлане раніше 1041
КраїнаЯпонія
Діяльністьавторка танка, фрейліна, письменниця
Сфера роботипоезія
Мова творівяпонська
Жанрвака
Magnum opusAkazome Emon Collectiond
Конфесіябуддизм
БатькоТайра но Канеморі
У шлюбі зŌe no Masahirad
ДітиŌe no Takachikad і Ґо-но-дзідзю

CMNS: Акадзоме Емон у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Акадзоме Емон (яп. 赤染衛門,あかぞめえもん, 9561041) — японська поетеса середини періоду Хей'ан.

Короткі відомості

[ред. | ред. код]

Акадзоме Емон народилася у сім'ї Акадзоме Токімоті, чиновника столичної гвардійської управи (衛門府, емон-фу). Від нього походить псевдонім поетеси — Емон. Її мати, перед тим як стати дружиною Акадзоме, була жінкою Тайра но Канеморі, тому існують припущення, що саме він є справжнім батьком віршувальниці.

Акадзоме Емон була одружена із Ое Масахірою, відомим у Японії літератором часів Хей'ан[2]. Від нього вона народила Ое Такатіку і Ґо-но-дзідзю. Поетеса прислужувала дружині Фудзівари Мітінаґи, Мінамото Рінсі.

Твори Акадзоме Емон містяться у «Збірці Акадзоме Емон» (赤染衛門集). Є гіпотеза, що вона також була автором «Ейґа моноґатарі». Поетеса була сучасницею Мурасакі Сікібу і Сей Сьонаґон. Вона брала участь у поетичних конкурсах 1035 і 1041 років.

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела та література

[ред. | ред. код]
  • Аністратенко, Л.; Бондаренко, І. (2011). Японські поети: Біографічний словник. Київ: Видавничий дім Дмитра Бураго. с. 368.
  • 『新編 日本史辞典』 (Нове видання. Словник історії Японії) 京大日本史辞典編纂会、東京創元社、1994. — P.5.
  • Earl Miner, Hiroko Odagiri, Robert E. Morrell. The Princeton Companion to Classical Japanese Literature. Princeton University Press, 1985.