Алан Кросленд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алан Кросленд
Alan Crosland
Дата народження 10 серпня 1894(1894-08-10)[1][2][…]
Місце народження Нью-Йорк, Нью-Йорк, США[1][4]
Дата смерті 16 липня 1936(1936-07-16)[1][5][…] (41 рік)
Місце смерті Голлівуд, Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
Поховання Голлівуд-Форевер
Громадянство США США
Професія актор, кінорежисер, кінопродюсер, сценарист, режисер монтажу, актор театру, режисер
Alma mater Дартмутський коледж
Діти Alan Crosland Jr.d
IMDb ID 0189076
Алан Кросленд у Вікісховищі

Алан Кросленд (англ. Alan Crosland; 10 серпня 1894 — 16 липня 1936) — американський театральний актор і режисер.

Біографія[ред. | ред. код]

Алан Кросленд народився в Нью-Йорку, в добре забезпеченої родині, відвідував Дартмутський коледж. Після закінчення університету влаштувався на роботу репортером в газету «New York Globe». Зацікавився театром, почав грати на сцені та з'явився в декількох спектаклях за п'єсами Шекспіра з актрисою Анні Рассел.

Кросленд почав свою кар'єру в кіноіндустрії в 1912 році на Edison Studios в Бронксі, Нью-Йорк, де він працював на різних роботах протягом двох років, поки добре не засвоїв виробництво, щоб почати знімати короткометражні фільми. До 1917 року він зняв декілька повнометражних фільмів і в 1920 році зняв фільм «Хлопавка» з Олів Томас в головній ролі, що став одним із останніх фільмів актриси, яка померла у вересні того ж року.

1925 році Кросленд працював на Джессі Ласкі в компанії Famous Players-Lasky (пізніше Paramount Pictures), коли він був прийнятий на роботу Warner Bros., щоб працювати на її голлівудських студіях. Він поставив кілька німих фільмів для Warner Bros. в тому числі у 1926 році — «Дон Жуан» з Джоном Беррімором в головній ролі. Це був перший повнометражний фільм з синхронізованими звуковими ефектами і музичним супроводом, хоча і не мав ніякого розмовного діалогу. Він був обраний щоб знімати фільм «Співак джазу» (1927) з Елом Джолсоном в головній ролі. Фільм зробив режисера відомим, оскільки з нього почалась ера звукового кіно.

Кросленд помер в 1936 році у віці 41 року в результаті автомобільної аварії на бульварі Сансет у Лос-Анджелесі. Він був похований на кладовищі Hollywood Forever. Його могила залишалася без надгробка протягом 67 років, поки надгробок не встановлений коштами організації «The Hollywood Underground» у 2003 році.

Його син, Алан Кросленд, молодший (1918—2001) також мав успішну кар'єру режисера телебачення. Хуаніта Флетчер була його мати.

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]