Атеїстична держава

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Частка атеїстів у деяких країнах

Атеїсти́чна держа́ва — держава, в якій атеїзм є основною доктриною; атеїстична пропаганда виходить від органів влади.

Атеїзм у СРСР[ред. | ред. код]

Атеїстичними державами були СРСР та інші країни соціалістичного табору. Після Жовтневого перевороту Радянський Союз став першою у світі країною масового атеїзму, де право атеїстичної пропаганди було закріплено в конституції (ст. 127).

У СРСР було створено товариство «Спілка войовничих безвірників» (1925). У різні часи виходили атеїстичні видання: газета «Безбожник» (1922–1941), журнали «Безбожник» (1925–1941), «Атеїст» (1922–1930), «Войовничий атеїзм» (1931) та ін. Виходили атеїстичні журнали «Наука і релігія» (з 1959) та «Людина і світ» (з 1965). В університетах, педагогічних, медичних, культурно-просвітницьких вищих і середніх спеціальних навчальних закладах було запроваджено курс «Основи наукового атеїзму». Велася підготовка кадрів пропагандистів атеїзму на спеціальних атеїстичних факультетах вечірніх університетів марксизму-ленінізму, у гуртках тощо.

Інші держави[ред. | ред. код]

У Народній Соціалістичній Республіці Албанія під проводом Енвера Ходжі було заборонено будь-яку релігію. Албанія проголосила себе першою у світі атеїстичною державою[1]. У сучасному світі — на сьогодні атеїстичними є В'єтнам та КНДР. Де-факто такою є Швеція, в якій, за оцінками експертів, проживає від 46 % до 85 % атеїстів. Деколи до цього списку відносять Китай.

Десять найбільш атеїстичних країн[ред. | ред. код]

У 2005 році ресурс Washington Profile [Архівовано 25 лютого 2012 у Wayback Machine.] опублікував 50 найбільш атеїстичних країн світу[2]. У першу десятку увійшли:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]