Барі Ніна Карлівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Барі Ніна Карлівна
Бари Нина Карловна
Ім'я при народженні рос. Нина Карловна Бари
Народилася 19 листопада 1901(1901-11-19)[1][2]
Москва
Померла 15 липня 1961(1961-07-15)[3][1][2] (59 років)
Москва
·збиття транспортним засобомd
Поховання Введенське кладовище[4]
Країна СРСР СРСР
Діяльність математик, викладачка університету
Alma mater МДУ
Галузь математичний аналіз
Заклад МДУ
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Науковий керівник Лузін М. М.
Відомі учні Ульянов Петро Лаврентійовичd
Vladimir Kozlovd
Аспіранти, докторанти Яблонський Сергій Всеволодовичd
Vladimir Kozlovd
Ульянов Петро Лаврентійовичd[5]
Rafail Samoilovich Guterd[5]
Zoya Nikolaevna Kazhdand[5]
Yurii Aleksandrovich Kazmind[5]
Klara Volfovna Temkod[5]
У шлюбі з Нємицький В. В.

Роботи у Вікіджерелах

Ні́на Ка́рлівна Ба́рі (1901—1961 рр.) — радянський математик, доктор фізико-математичних наук, професор МГУ.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ніна Барі росла обдарованою дитиною. Ще в гімназії вона захопилася математикою, яку вважала улюбленим предметом. Ніна Карлівна була однією з перших жінок, що вступили вчитися на фізико-математичний факультет Московського університету. Це був перший прийом в університет після Жовтневої революції. Вона дістала можливість спілкуватися з найбільшими ученими країни — Д. Ф. Єгоровим, М. Є. Жуковським, М. М. Лузіним, С. О. Чаплигіним. Математичний талант Барі помітив професор Лузін. Ніна Барі стає однією з його видних учениць і активною учасницею семінару, що проводиться ученим. У 1925 році Н. К. Барі блискуче закінчила аспірантуру Московського університету, а в січні наступного року успішно захистила кандидатську дисертацію на тему «Про єдиність тригонометричних розкладань».

Перші результати у дослідженні теорії множин Ніна Карлівна отримала ще в студентські роки, коли вчилася на третьому курсі університету. Про результати своїх досліджень вона доповіла на засіданні математичного товариства.

Ступінь доктора фізико-математичних наук їй присудили в 1935 році, коли вона була вже відомим ученим і мала великі заслуги у вивченні тригонометричних рядів і теорії множин.

Н. К. Барі не замикалася в рамках тільки «чистої» науки, а й була активною громадською діячкою. Багато років вона була засідателем народного суду, беручи в цій справі найгарячішу участь. Багато сил віддавала Барі організації і проведенню наукової роботи серед студентської молоді. Педагогічну діяльність Н. К. Барі почала в двадцять років, з 1926 року викладала у Московському університеті.

З 1927 року вона — член Французького і Польського математичних товариств. Бувала декілька разів за кордоном. У 1927 році в Парижі активно брала участь в семінарі академіка Адамара. Через рік, знову в Парижі, веде велику науково-дослідну роботу. Ніна Карлівна представляла радянську математичну школу на міжнародних математичних конгресах в Болоньї (1928) і в Единбурзі (1958). Вона виступала з оглядовими доповідями і на різних математичних конференціях і з'їздах.

15 липня 1961 року Н. К. Барі загинула, потрапивши під потяг московського метро.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архів історії математики Мактьютор — 1994.
  2. а б FemBio database
  3. Бари Нина Карловна // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1970. — Т. 3 : Бари — Браслет. — С. 5.
  4. Find a Grave — 1996.
  5. а б в г д Математичний генеалогічний проєкт — 1997.