Битва при Юмері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Битва при Юмері
ДатаСерпень чи Вересень 1210 року
МісцеПівдень Валмієри (Сучасна Латвія)
Результат Перемога естів
Сторони

Орден мечоносців

Ліви,Латгали (резерв)
Ести
Командувачі

Арнольд

Каупо
?

Битва при Юмері (лат.Kauja pie Imeras) збройний конфлікт між Орденом мечоносців та естами. За Хронікою Лівонії бій проходив на півдні Валмієри біля протоки Юмери.

Передумови

[ред. | ред. код]

Перший напад німців на естів стався у місті Отепя у 1208 році за підтримки ливів та латгалів, де було спалено місцевий замок. За цим настанням пішов естонський наступ на Толову та німецький наступ на Сакалу.

Відповідно до Хроніці Лівонії, в 1210 року німці знову напали на Отепю, та був ести вирушили у військову експедицію проти вендів та його фортеця Кесь. Ести взяли в облогу місцевий замок, але вони відступили, коли почули, що обложені отримують підкріплення від військ Каупо. Ести відступили, і коли прибули війська Каупо, вони і гарнізон замку рушили за естами.

Дані про бій

[ред. | ред. код]

Мечоносці разом зі союзниками почали рух до Юмери, там в замітці чекали Ести. Лицарі побудувались ар'єргардом Ліви з Латгалами стали резервом. Як тільки бій почався Ести почали перемагати , далі союзники лицарів втекли ч але їх взяли в полон Ести. 20 лицарів змогли відступити до фортеці. Ести після битви насміхались з переможених і сильно мучили полонених.

Втрати

[ред. | ред. код]

В битві загинув син та зять Каупо. Також в полон було взято ~100 лівів та латгалів. Загинуло на полі бою багато Мечоносців.