Біла Пані (привид)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Біла Пані (англ. White Lady) — привидка у білому одязі, образ якої зустрічається в англосаксонській[1], німецькій, слов'янській та інших фольклорних легендах. У більшості випадків історія та образ конкретної Білої Пані прив'язані до місцевої трагічної легенди[2], часто пов'язаної зі втратою або зрадою жінки чоловіком, коханим чи нареченим.

У кельтських і пізніше англійських, а також, наприклад, швейцарських легендах, Біла Пані часто з'являється в покинутій сільській місцевості. Жінка, що стала примарою, може бути і незнатного походження, а сам її образ часто ототожнюється з банші, фігурою ірландського фольклору[3].

Образ Білої Пані в німецькому фольклорі дещо відрізняється. У сформованих значно пізніше (не раніше XV ст.) легендах ця привидка завжди пов'язана із представницями вищого класу і з'являється лише в родинних фортецях. Поява Білої Пані в таких історіях часто сповіщала про смерть когось із членів сім'ї. Водночас вона вважалася привидом праматері родини, поява якої означала не небезпеку, а попередження про що-небудь. Схожі за сюжетами легенди наявні й у французькому фольклорі[4].

У Німеччині найвідомішими є легенди про Білу Пані Гогенцоллернів з Плассенбургу і про Білу Пані з берлінського Міського палацу. Біла Пані Гогенцоллернів віщувала смерть членів цієї родини і з'являлася нібито до 1940 року, до того ж, не тільки в Плассенбурзі, але і в інших фортецях родини, таких як Ансбаг і Байройт[5]. Уже в XVI столітті під ім'ям Берти фон Розенберг (нім. Bertha von Rosenberg) згадується праматір і «Біла Пані», що з'являлася в роді баронів фон Нейгауз і Розенберг у Богемії. У берлінському замку її нібито бачили в 1625—1628 роках і потім неодноразово до 1790 року, а згідно з ЕСБЄ — в 1840—1850 роках. «Біла Пані» являлася і російській імператорці Анні Іванівні перед смертю[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The White Lady: A New York Ghost Story from. American Folklore. Архів оригіналу за 23 липня 2011. Процитовано 22 серпня 2011.
  2. The Legend Of The White Lady Of Wopsy Mountain. Pennsylvania-mountains-of-attractions.com. Архів оригіналу за 15 жовтня 2020. Процитовано 21 червня 2013.
  3. Mit Shakespeare durch die Welt der Geister, s. 162. Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 15 жовтня 2020.
  4. Dames blanches, rouges et vertes sur le site de la France pittoresque (extraits du dictionnaire des superstitions). Архів оригіналу за 17 жовтня 2020. Процитовано 15 жовтня 2020.
  5. Sage von der Weißen Frau. Архів оригіналу за 11 серпня 2020. Процитовано 15 жовтня 2020.
  6. Афродита у власти. Царствование Елизаветы Петровны - Евгений Анисимов - Google Книги. Архів оригіналу за 23 травня 2022. Процитовано 6 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]