Білоруська партія лівих «Справедливий світ»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білоруська партія лівих «Справедливий світ»

біл. Беларуская партыя левых «Справядлівы сьвет»
Країна Білорусь
Голова партіїСергій Калякін
Дата заснування7 грудня 1991
Дата розпуску29 вересня 2023
Штаб-квартираМінськ
Ідеологіядемократичний соціалізм
єврокомунізм
соціалізм XXI століття
Союзники та блокиОб'єднані демократичні сили: ОГП, БНФ, БСДП, БСДГ та ін.
Членство в міжнародних організаціяхПартія європейських лівих
Кількість членів 3128
Друкований органГазета «Товариш»
Офіційний сайтspravmir.org

Білоруська партія лівих «Справедливий світ» (до 2009Партія комуністів Білоруська, ПКБ) — ліва політична партія у Республіці Білорусі.

Лідером партії є Сергій Калякін. Керівний орган — Центральний комітет.

Створена 7 грудня 1991. Дата реєстрації — 26 травня 1992, дата перереєстрації — 5 липня 1999.

Політична партія знаходиться в опозиції до режиму Лукашенка. Члени партії різко критикують Лукашенка.

Ідеологія

[ред. | ред. код]

Згідно зі статутом, метою партії є об'єднання і політичний розвиток працівників найманої праці для досягнення повного звільнення від експлуатації у всіх її видах і побудови безкласового суспільства соціальної справедливості, а завданням — підготовка необхідних політичних, правових та економічних умов перетворення суспільства.

Крім того, ставить за мету побудову суспільства народовладдя, соціальної справедливості, рівності, солідарності і свободи. Виступає за безумовне верховенство Конституції, створення умов для вільних і справедливих виборів, розширення повноважень представницьких органів, повернення парламенту статусу і функцій єдиного законодавчого органу, ліквідацію залежності судової системи від виконавчих органів влади.

Програма побудована на базових цінностях сучасного соціалістичного світогляду. Це справедливість, свобода, солідарність, рівність і демократія.

Історія

[ред. | ред. код]

ПКБ була заснована у 1991 році після ліквідації Верховною Радою Комуністичної партії Білорусі, і стала однією з головних політичних партій у незалежній Білорусі. Лідером партії з 1994 року є Сергій Калякін. ПКБ підтримала на референдумі 1995 зміну національної державної символіки та надання російській мові статусу державної, на парламентських виборах у тому ж році партія отримала 44 місця у парламенті. У 1996 році частина членів ПКБ, які підтримують політику О. Лукашенка, відокремилася від партії і відновила Комуністичну партію Білорусі. У даний час ПКБ виступає проти режиму президента Олександра Лукашенка.

На парламентських виборах у Білорусі 2004 року партія входила до складу «Народної коаліції 5+», яка не отримала місць у парламенті.

У липні 2006 р. частина членів ПКБ взяла участь у спільному відновному з'їзді з КПБ. Керівництво партії на чолі з С. Калякіним оскаржила у суді освітлення даного з'їзду.

З травня 2007 року С. Калякін разом Валентином Вечірко (БНФ), Анатолієм Левковичем (БСДП) і Анатолієм Лебедько (ОГП) входить до Політради Об'єднаних демократичних сил Білорусі.

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]