Великий Гетсбі (фільм, 1974)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Великий Гетсбі
англ. The Great Gatsby
Жанр мелодрама
Режисер Джек Клейтон[en]
Продюсер Девід Меррік[en]
Сценарист Френсіс Форд Коппола
На основі роману «Великий Гетсбі» Френсіса Скотта Фіцджеральда
У головних
ролях
Роберт Редфорд
Міа Ферроу
Брюс Дерн
Сем Вотерстон
Карен Блек
Оператор Дуглас Слокомб
Композитор Нельсон Ріддл
Кінокомпанія Newdon Productions
Дистриб'ютор Paramount Pictures
Тривалість 146 хв.[1]
Мова англійська
Країна США США
Рік 1974
Дата виходу 29 березня 1974
Кошторис $6.5 млн
Касові збори $26,533,200[2]
IMDb ID 0071577

«Великий Гетсбі» (англ. The Great Gatsby) — американська мелодрама 1974 року кінокомпаній Newdon Productions і Paramount Pictures. Фільм був зрежисований Джеком Клейтоном[en] і спродюсований Девідом Мерріком[en], за сценарієм Френсіса Форда Копполи, написаним на основі роману Френсіса Скотта Фіцджеральда 1925 року Великий Гетсбі. Третя за рахунком екранізація роману. Фільм здобув 2 премії «Оскар».

В головних ролях Роберт Редфорд в ролі Джея Гетсбі, Міа Ферроу, Сем Вотерстон, Брюс Дерн, Карен Блек, Скотт Вілсон, Лоїс Чайлз, Говард да Сілва[en], Робертс Блоссом та Едвард Геррманн[en]. Да Сілва знімався також в попередній екранізації 1949 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Заснований на однойменному романі: в «ревучі двадцяті» в Нью-Йорку з'являється нікому раніше невідомий багач на ім'я Джей Гетсбі, який влаштовує розкішні вечірки, на яких збираються багаті марнотратники життя. Нік Карравей, що живе по сусідству з Гетсбі, отримує запрошення на одну з таких вечірок, і незабаром вони стають приятелями. Гетсбі звертається до Ніка з дивним проханням: запросити на чаювання Дейзі Б'юкенен, кузину Ніка. З'ясовується, що вісім років тому нікому не відомий лейтенант Джей Гетц був закоханий в красуню Дейзі, дівчину із заможної сім'ї. Однак вона вийшла заміж за Тома Б'юкенена, людини зі свого кола. Тепер, фантастично розбагатівши, Гетц — Гетсбі хоче повернути минуле і знову завоювати Дейзі.

Актори[ред. | ред. код]

Права на романі були придбані Робертом Евансом[en] в 1971 році. Планувалось що його дружина Елі Макгроу може зіграти Дейзі. Після того як Макгроу покинула Еванса Стів Макквін почав розглядати інших актрис для цієї ролі, в тому числі Фей Данавей, Кендіс Берген, Наталі Вуд, Кетрін Росс, Лоїс Чайлз, Сібілл Шеперд і Міа Ферроу. Зрештою Ферроу була затверджена на роль Дейзі, а Чайлз дали роль Джордан. Воррен Бітті, Джек Ніколсон, і Стів Макквін розглядались на роль Гетсбі, але їхні кандидатури були відхилені або вони відмовились. Бітті хотів щоб продюсером був безпосередньо Еванс, а Ніколсон не вважав правильним рішенням затвердження Макгров на роль Дейзі, яка на той момент все ще було затверджена на роль. Ферроу була вагітна під час зйомок тому у фільмі вона одягнута вільні, хвилясті сукні та знята крупним планом.

В ролях[ред. | ред. код]

Історія створення[ред. | ред. код]

Сценарій[ред. | ред. код]

Спочатку автором сценарію був Трумен Капоте, проте він був замінений на Френсіса Форда Копполу.

Зйомки[ред. | ред. код]

Маєтки Роускліф[en] і Мармуровий Будинок[en] в Ньюпорті, штат Род-Айленд, були використані під час зйомок як дім Гетсбі, а сцени в будинку Б'юкененів були зняті на Pinewood Studios в Бакінгемширі, Англія. Одна зі сцен знімалася у Великому Віндзорському парку[en], Велика Британія. Інші сцени були зняті в Нью-Йорку і Аксбриджі, штат Массачусетс.

Оцінки[ред. | ред. код]

Фільм отримав різні відгуки. Фільм отримав схвальні відгуки за його інтерпретацію та відповідність роману, але був підданий критиці за відсутність справжніх емоцій або почуттів до Епохи Джазу[en]. На підставі 32 загальних оглядів зібраних Rotten Tomatoes, фільм загалом отримав схвальні відгуки від 41 % критиків.[3] Незважаючи на це, фільм мав значний фінансовий успіх, зібравши $26.533.200[2] касових зборів з бюджетом $ 6.500.000.

Роджер Еберт дав фільму дві з половиною зірки з чотирьох. Він заявив, що «було б добре прочитати роман Фіцджеральда, щоб подивитися цей фільм. — І це те, що я рекомендую».[4]

Нагороди і номінації[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Great Gatsby (A). Британська рада з класифікації фільмів[en]. 12 березня 1974. Процитовано 7 квітня 2013.[недоступне посилання з березня 2019] (англ.)
  2. а б The Great Gatsby, Box Office Information. [Архівовано 13 квітня 2012 у Wayback Machine.] The Numbers. Retrieved 22 травня 2012. (англ.)
  3. The Great Gatsby на сайті Rotten Tomatoes (англ.) Редагувати інформацію у Вікіданих
  4. Роджер Еберт The Great Gatsby Movie Review [Архівовано 23 липня 2013 у Wayback Machine.], Chicago Sun Times, 1 січня 1974 (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]