Верхове болото

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сфагнове болото поблизу Оттави, Канада

Верхове́ боло́то — оліготрофне болото, яке утворюється за рахунок винятково дощових опадів. Ґрунтових вод у верхових болотах або дуже мало, або вони розташовані занадто глибоко.

Оскільки дощова вода майже не містить мінеральних речовин, то на верхових болотах розвивається лише рослинність, пристосована до дуже бідного живлення. Переважно це мох сфагнум, пристосований до таких умов. Сфагнум може вбирати й утримувати об'єм води в декілька разів більший за власну вагу. Окрім того, він виділяє кислоту, за допомогою якої розкладає атмосферний пил і так отримує необхідні елементи живлення. Верхове болото часто є полем сфагнуму з рідкими, слаборозвиненими деревами, і густими заростями журавлини.

Верхові болота утворюються двома способами. На височині, наприклад на вододілі, можуть траплятися заповнені дощовою водою заглибини. У такому місці відразу йде накопичення верхового торфу незначної товщини. Але частіше на верхове болото утворюється шляхом перетворення низинного болота. Це відбувається тоді, коли шар низинного торфу настільки збільшується, що закриває рослинності на його поверхні доступ до ґрунтових вод. Позбавлена мінерального харчування болотна флора витісняється сфагнумом, котрий задовільняється лише дощовою водою. Поступово на низовому болоті утворюється верхове болото.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.
  • Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.
  • Зєров Д. К. Болота УРСР, рослинність і стратиграфія. — К., 1938.
  • (рос.) Богдановская-Гиенэф И. Д. О происхождении флоры бореальных болот Евразии: Материалы по истории флоры и растительности. — М.-Л. : Изд-во АН СССР, 1946. — Т. 2.
  • (рос.) Бачурина А. Ф., Брадис Е. М. Торфяные болота Украинской ССР. «Труди Н.-и. института местной и топливной промьтш-ленности при Госплане УССр». к., 1958.

Посилання[ред. | ред. код]