Гаваї (фільм, 2013)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаваї
ісп. Hawaii
Жанр драма / мелодрама
Режисер Марко Бергер
Продюсери Марко Бергер
Педро Іруста
Сценарист Марко Бергер
У головних
ролях
Мануель Вігнау
Матео К'яріно
Оператор Томас Перез Сілва
Композитор Педро Іруста
Художник Марко Бергер
Кінокомпанія • La Noria Cine
• Universidad del Cine
Тривалість 102 хв.
Мова іспанська
Країна Аргентина Аргентина
Рік 2013
Дата виходу 13 квітня 2013 (Кінофестиваль в Буенос-Айресі)[1]
IMDb ID 2801746
Рейтинг IMDb: 7.4/10 stars
Офіційний сайт

«Гаваї» (ісп. Hawaii) — аргентинський мелодраматичний фільм 2013 року, поставлений режисером Марко Бергером. Дія стрічки відбувається в сільській місцевості в Аргентині, де двоє молодих чоловіків з різних соціальних верств намагаються змиритися із взаємним потягом один до одного, який зростає з кожним днем.

Прем'єра фільму відбулася 13 квітня 2013 на кінофестивалі в Буенос-Айресі (BAFICI)[2]. Він також брав участь в офіційному відборі BFI Flare: Лондонського ЛГБТ-кінофестивалю[3][4], Міжнародного кінофестивалю в Салоніках та кінофестивалів у Барселоні, Сеулі, Тайбеї, Копенгагені і Берліні[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Студент Мартін (Матео К'яріно), сирота, після смерті своєї бабусі, з якою він жив, повертається до рідного міста, сподіваючись знайти свою тітку, яку він давно не бачив. Він дізнається, що тітка продала будинок і переїхала, не залишивши ані нової адреси, ані телефону. Не маючи іншого місця, де він міг би зупинитися, без грошей, Мартін змушений залишитися у покинутому занедбаному будинку та утримувати себе випадковими заробітками. У пошуках роботи Мартін приходить до свого друга дитинства письменника Еугеніо (Мануель Вігнау), який пропонує йому роботу по ремонту будинку його тітки і дядька. Соромлячись, Мартін не хоче визнавати, що він безпритульний, але Еугеніо зрештою дізнається правду і переконує Мартіна провести залишок літа в будинку, який належить його дядькові.

Спочатку Еугеніо, здається, мало чого пам'ятає про Мартіна, але поступово хлопці починають згадувати про часи, коли вони були дітьми. Еугеніо усвідомлює свій зростаючий потяг до Мартіна, але намагається контролювати себе, щоб не здалося, ніби він має намір скористатися скрутним фінансовим становищем Мартіна. До того ж він стурбований написанням свого роману. Еугеніо також побоюється, що навіть якщо ґречний Мартін може відповісти на його почуття взаємністю, це може статися лише тому, що Мартін відчуває себе в боргу перед ним. Насправді ж Мартіна приваблює Еугеніо, але він не знає, що той гей. Крім того, з огляду на своє фінансове становище, він не хоче скористатися його добротою. Проте, хлопці повільно і обережно будують свої відносини.

Кадр з фільму

Одного разу, переставляючи меблі Еугеніо випадково ронить на підлогу малюнки із зображеннями голих чоловіків. Мартін бачить малюнки, але Еугеніо демонстративно уникає говорити про це. Мартін починає розуміти, що він може приваблювати Еугеніо. Його підозри підтверджуються, коли він бачить, як Еугеніо схвильовано реагує на те, як він одного вечора умисно роздягається перед ним під приводом прання одягу.

Наступного ранку Мартін цілує Еугеніо, очікуючи, що той відповість взаємністю. Але Еугеніо несподівано відштовхує його без жодних пояснень, поставивши Мартіна в незручне становище. У другій половині дня Еугеніо з'ясовує, що Мартін зібрав свої речі і пішов геть. Він шукає його протягом декількох днів, але марно. Він не може більше писати і, чекаючи повернення Мартіна, реагує на найменший звук. Потім Еугеніо згадує сказані якось Мартіном у басейні два слова «dos ananás» («два ананаси»). Він розуміє, що Мартін говорив про стерео-слайд зі справжніми Гаваями, який вони дивилися на View-Master[en], коли були дітьми. Еугеніо знаходить цей слайд, старенький View-Master і залишає їх у будинку, де колись жив Мартін. Кілька днів потому Мартін повертається до Еугеніо, тримаючи в руці View-Master. Вони посміхаються один одному а потім цілуються, готові розпочати справжні відносини.

У ролях[ред. | ред. код]

Мануель Вігнау ···· Еугеніо
Матео К'яріно ···· Мартін
Лус Паласон ···· сеньйора
Антонія Де Мікеліс ···· Весіна
Мануель Мартінес Собрадо ···· брат Еугеніо

Виробництво[ред. | ред. код]

«Гаваї» були спродюсовані режисером і сценаристом Марко Бергером у партнерстві з музикантом і композитором Педро Ірустою. Фінансування стрічки було здійснено за допомогою кампаній в Kickstarter[5]. Перша кампанія з цільовим бюджетом у 40 000 $ закінчився невдало. Після цього кампанія була запущена з меншим цільовим бюджетом у розмірі $ 20 000. Вона успішно залучила $ 27 000, що дозволило продовжити зйомки[6][7]. М. Бергер описує «Гаваї» як «Джейн Остін сучасної історії», зазначаючи, що стрічка оповідає ту ж саму класичну історію про двох людей з різних соціальних верств і динаміку у відносинах між сильним і безпорадним[7][2].

Визнання[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Гаваї»[8]
Рік Кінофестиваль/кінопремія Категорія/нагорода Номінант Результат
2015 Міжнародний кінофестиваль у Палм-Спрінгс Премія Cine Latino Марко Бергер Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Hawaii на сайті IMDb (англ.)
  2. а б Media Luna (2014). HAWAII by Marco Berger. Media Luna. Архів оригіналу за 04.03.2016. Процитовано 13.04.2016.
  3. Nick Bruno (30 квітня 2014). HAWAII with director Marco Berger in attendance!. NW Film Center Newsroom. Архів оригіналу за 13 листопада 2014. Процитовано 2 грудня 2014.
  4. Film3Sixty Magazine (2014). London Lesbian and Gay Film Festival have announced a new name. Film3Sixty Magazine. Архів оригіналу за 19 серпня 2014. Процитовано 2 грудня 2014.
  5. Indiewire (10 жовтня 2012). Project of the Day: Childhood Friends Are Reunited in 'Hawaii'. Indiewire. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 13.04.2016.
  6. Berger & Irusta Inc (7 листопада 2012). Hawaii Relaunched. Kickstarter. Архів оригіналу за 16 листопада 2017. Процитовано 13.04.2016.
  7. а б Jim Halterman (16 жовтня 2012). Marco Berger Turns To Kickstarter – and YOU – To Make Latest Gay Love Story. The Backlot. Архів оригіналу за 30 серпня 2014. Процитовано 13.04.2016.
  8. Нагороди та номінації фільму «Гаваї» на сайті IMDb

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Офіційний трейлер фільму