Джаз-реп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джаз-реп
Стилістичні походження
Походження
Кінець 1980-х, США
Типові інструменти
Популярність кінець 1980-х, рубіж 1990-х2000-х
Похідні жанри Ню-джаз, трип-хоп
Піджанри
джаз-хоп
Споріднені жанри
Абстрактний хіп-хоп, альтернативний хіп-хоп, поп-реп

Джаз-реп (англ. jazz rap; також джаз-хоп або джаз-хіп-хоп) — напрям у хіп-хоп-музиці, що сформувався наприкінці 1980-х. Це поєднання джазу та хіп-хопу, а також альтернативний піджанр хіп-хопу[1]. Біти в джаз-репі являють собою джазові семпли, а тексти носять позитивістське забарвлення[2]. Свого часу журнал Allmusic писав про джаз-реп як про зовсім нову віху у розвитку афроамериканської музики[3]. Серед груп, які брали участь у формуванні джазового репу, були A Tribe Called Quest, Digable Planets, De La Soul, Gang Starr, The Roots, Jungle Brothers і Dream Warriors[1].

Історія[ред. | ред. код]

Зародження[ред. | ред. код]

Зачатки джаз-репу з'явилися у 1970-х роках, коли такі виконавці фанку, як Gil Scott-Heron та The Last Poets накладали речитатив у стилі spoken word на джазовий інструментал[4]. Таким чином вони проводили паралель між джазом та фрістайлом. Однак як жанр джаз-реп остаточно сформувався під час «Золотої ери хіп-хопу».

Формування[ред. | ред. код]

В 1985 фьюжн-група Cargo випустила альбом Jazz Rap, Volume One[5], на якому був присутній сингл «Jazz Rap». У 1988 році група Gang Starr випустила сингл «Words I Manifest», в якому використовувалися семпли з пісні Діззі Гіллеспі «Night In Tunisia», написаної в 1952 році. Дебютний альбом гурту No More Mr. Nice Guy 1989 року та її саундтрек до фільму Mo' Better Blues Jazz Thing були популяризаторами джаз-репу.

Native Tongues[ред. | ред. код]

Приблизно у цей час кілька альтернативних реп-груп об'єдналися у колектив Native Tongues Posse; під його егідою було випущено альбом групи Jungle Brothers Straight Out the Jungle в 1988 році, потім альбом A Tribe Called Quest The Low End Theory, включений до списку 500 найкращих альбомів за версією журналу Rolling Stone. Також було випущено альбоми гурту De La Soul та інших виконавців джаз-репу.

1990-ті—2000-ні[ред. | ред. код]

На початку 1990-х років, з розвитком гангста-репу та хардкор-репу, популярність джаз-репу падає. Жанр йде в андеграунд, де отримує подальший розвиток; від джаз-репу відокремлюється більш мелодійний джаз-хоп. Сам джаз-реп нерідко поєднують із хардкор-репом, як це робили Nas та Lords of the Underground. У середині 90-х популярність отримав репер Common, який поєднував джаз-реп з поп-репом. Також особливим шануванням у фанатів джаз-репу користується гурт The Roots, який у своїх роботах поєднує елементи джазу та репкору.

В даний час джаз-реп продовжує розвиватися в андеграунді, хоча такі виконавці, як Guru та DJ Premier (колишні учасники групи Gang Starr), дуже популярні у США та за кордоном. У 2015 році Кендрік Ламар випустив альбом To Pimp a Butterfly, який поєднує в собі джаз, фанк і spoken word[6].

Джазовий хіп-хоп бурхливо розвивався в Японії, де з'явилися такі музиканти, як Nujabes і ShinSight Trio.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Jazz-Rap Music Genre Overview. AllMusic. Процитовано 4 червня 2018.
  2. Borthwick, Stuart; Moy, Ron (2004). Popular Music Genres: An Introduction, p. 166. Edinburgh University Press. ISBN 0748617450.
  3. http://www.allmusic.com/explore/style/d2920(англ.) Jazz-Rap. Allmusic. Accessed October 29, 2008.
  4. Gil Scott-Heron, Spoken-Word Musician, Dies at 62. The New York Times. Процитовано 16 January 2012.
  5. Cargo на Discogs. Архів оригіналу за 10 листопада 2012. Процитовано 13 грудня 2011.
  6. Weiss, Dan (March 20, 2015). "Review: Kendrick Lamar Returns With the Great American Hip-Hop Album, 'To Pimp a Butterfly'". Spin. Retrieved March 20, 2015.