З мене досить (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
З мене досить!
Falling Down
Жанр трилер, драма
Режисер Джоел Шумахер
Продюсер Майкл Дуглас
Сценарист Еббі Рой Сміт
У головних
ролях
Майкл Дуглас
Роберт Дюваль
Барбара Герші
Оператор Анджей Бартов'як
Композитор Джеймс Ньютон Говард
Кінокомпанія Warner Brothers
Дистриб'ютор Warner Brothers
Тривалість 113 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1993
Дата виходу 1993
Кошторис $25 млн.[1]
Касові збори $96 млн.[2]
IMDb ID 0106856

«З мене досить!» (англ. Falling down) — фільм режисера Джоеля Шумахера, знятий у 1993 році. В головній ролі Майкл Дуглас.

Сюжет[ред. | ред. код]

Вільям Фостер місяць тому позбувся роботи, він розлучений, і судом йому заборонено наближатися до колишньої дружини і дочки. У день народження дочки він їде до неї, незважаючи на заборону судді. На шляху йому зустрічаються люди, які, так чи інакше, перешкоджають здійсненню його плану, що поступово виводить його з себе. У цей же день сержант поліції Мартін Прендерґаст працює свій останній день перед відходом на пенсію.

Спочатку Вільям застряє в заторі, в якому знаходиться і сержант Прендерґаст, після чого вирішує йти до своєї сім'ї пішки, залишивши машину на дорозі. Це помічає сержант Прендерґаст. По дорозі Фостер заходить в маленьку крамницю, щоб розміняти один долар для телефонного дзвінка, але власник крамниці, кореєць, наполягає на тому, щоб він спочатку що-небудь купив. Фостер вирішує купити банку Кока-Коли і затіває суперечку з продавцем про невиправдано високу ціну. Продавець намагається за допомогою бейсбольної бити вигнати незадоволеного клієнта, але Вільям силою віднімає биту і влаштовує погром. В решті-решт Фостер пішов, заплативши ціну, яку вважає справедливою.

Власник крамниці звертається в поліцію. Там він розповідає про Фостера сержанту Прендерґасту, який займається розслідуванням грабежів. Мартіна дуже зацікавив випадок, де погромник заплатив за покупку. Всупереч сподіванням колег по роботі його якнайшвидшого відходу на пенсію, він активно зайнявся цією справою. Тим часом, Вільям заходить вглиб неблагополучних кварталів і вирішує відпочити в одному малолюдному місці. Тут його намагаються пограбувати два бандити, але Вільям проганяє їх за допомогою бейсбольної біти. Ніж, яким йому погрожували, він залишає собі. Щоб йому помститися, бандити збирають своїх спільників і обстрілюють Фостера з вікна автомобіля на ходу, поки той робить дзвінок у телефонній будці, але, не влучивши у Вільяма і, застреливши випадкових людей, потрапляють в аварію. Вільям підбирає спортивну сумку зі зброєю бандитів і йде до приїзду поліції.

Тепер Вільям стає агресивнішим і різко реагує на будь-який випад на свою адресу. У результаті він здійснює ряд правопорушень різної тяжкості. Хоча поліція практично не проявляє інтересу до його витівок, йому незабаром доводиться ховатися у торговця-нациста. Той спочатку приймає Фостера за «свого», але, не отримавши схвалення своїх поглядів, безцеремонно затримує «любителя негрів». Вільям ранить скінхеда ножем у плече, після чого розстрілює з пістолета. Після цього випадку поведінка Фостера стає все більш емоційною і небезпечною.

Нарешті, Вільям наздоганяє на набережній свою дочку, і колишню дружину, яка до смерті його боїться. Їх знаходить сержант Прендерґаст і, погрожуючи пістолетом, наказує Вільяму здатися. Залишившись наодинці з поліцейським, Фостер заявляє, що озброєний, хоча пістолет він втратив. Він несподівано дістає іграшковий пістолет дочки, спровокувавши Мартіна відкрити вогонь і зробивши тим самим самогубство.

У ролях[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Цікаві Факти[ред. | ред. код]

  • Всі великі студії відхилили сценарій Сміта. Продюсер Арнольд Копелсон збирався вже відправити скрипт на кабельне ТБ, як несподівано текст потрапив до рук Майклу Дугласу, не тільки відомому акторові, але і відомому продюсеру. Той вирішив, що це один з найкращих сценаріїв, що йому доводилося читати.
  • Сюжет фільму став основою пісні Man on the Edge з альбому The X Factor британського хеві-метал гурту Iron Maiden.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Falling Down (1993). IMDb. 25 травня 1993. Процитовано 23 червня 2020.
  2. Klady, Leonard (3 січня 1994). Int'l top 100 earn $8 bil. Variety. с. 1.

Посилання[ред. | ред. код]